Με απόδοση 3,9% το νέο 10ετές ομόλογο
Στο 3,90% έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα από τις αγορές 2,5 δισ. ευρώ. Το ετήσιο κουπόνι του πρώτου κρατικού τίτλου αναφοράς που εκδίδει η Ελλάδα μετά τον Μάρτιο του 2010 διαμορφώθηκε στο 3,875%.
Το βιβλίο προσφορών για τους Ευρωπαίους επενδυτές έκλεισε στις 13.30 μ.μ. με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,90% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 11,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 15.00 μ.μ. έκλεισε και το βιβλίο προσφορών για τους επενδυτές από τις ΗΠΑ. Οι συνολικές προσφορές άγγιξαν τα 12 δισ. ευρώ.
Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για την απόδοση του τίτλου, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,125%, αλλά αποκλιμακώθηκε στο 3,90%-4% από την πρώτη κιόλας ώρα της διαδικασίας, χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο ΟΔΔΗΧ είχε εξ αρχής σχεδιάσει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ μέσω της σημερινής έκδοσης. Ο μεγάλος όγκος προσφορών έδωσε τη δυνατότητα να αντληθούν περισσότερα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πήχης δεν ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ, αφενός γιατί δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να κρατάει «ζεστούς» τους επενδυτές για την εκάστοτε επόμενη έκδοση, και αφετέρου επειδή προτεραιότητα ήταν να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως συνέβη με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου. Η σύνθεση των αγοραστών του καινούργιου ομολόγου αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο.
Η αρχική καθοδήγηση (guidance) για την απόδοση του τίτλου, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4,125%, αλλά αποκλιμακώθηκε στο 3,90%-4% από την πρώτη κιόλας ώρα της διαδικασίας, χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το ποσό που θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από το νέο 10ετές ομόλογο σχεδιαζόταν να κυμανθεί από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, όμως είναι πιθανό να διαμορφωθεί τελικά ελαφρώς υψηλότερα, αξιοποιώντας τη «δίψα» των αγορών για έναν τίτλο της ευρωζώνης με υψηλή απόδοση. Προτεραιότητα του ΟΔΔΗΧ είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών, όπως συνέβη με το 5ετές ομόλογο στα τέλη Ιανουαρίου.
Η απόδοση του νέου 10ετούς κρατικού τίτλου παραμένει σημαντικά υψηλότερη, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: με εξαίρεση την Ιταλία, της οποίας το 10ετές βρίσκεται στο 2,75%, όλα τα υπόλοιπα κράτη έχουν απόδοση κάτω από 2%. Για παράδειγμα, το κυπριακό 10ετές έχει απόδοση 1,88%, το πορτογαλικό 1,46% και το ισπανικό 1,20%. Ωστόσο, το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι θα αποκτήσει ξανά τίτλο αναφοράς ύστερα από 9 χρόνια και η εξέλιξη αυτή σταδιακά θα περιορίσει το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ θα διευκολύνει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων.
Η αυλαία για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου άνοιξε επισήμως χθες με την ανακοίνωση των έξι επενδυτικών τραπεζών-αναδόχων του εγχειρήματος. Πρόκειται για τις: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas, HSBC. Οι τρεις εξ αυτών (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Χάρη στην πολύ προσεκτική προετοιμασία που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ, το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το νέο ομόλογο είχε φανεί εδώ και πολλές ημέρες.
Ο νέος 10ετής κρατικός τίτλος έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029, υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο και είναι ο πρώτος που εκδίδεται μετά το «στραπάτσο» του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στις 11 Μαρτίου 2010 με κουπόνι 6,25% και απόδοση 6,39%. Τότε είχαν αντληθεί 5 δισ. ευρώ και ήταν η τελευταία έξοδος στις αγορές πριν από την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια.