Τουρκική λίρα και πέσο Αργεντινής στο στόχαστρο
Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών «γλείφουν» τις πληγές τους σήμερα, μετά από μία ακόμη σκληρή εβδομάδα, όπου οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και το ισχυρότερο δολάριο τα επηρέασαν αρνητικά, με την Αργεντινή και την Τουρκία να κινούνται σε τροχιά μεγάλων απωλειών για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Ο δείκτης MSCI των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών υποχώρησε πάνω από 1% στην εβδομάδα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2016. Τα προβλήματα εντάθηκαν από τα ασθενέστερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Κίνα, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για τα εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η τουρκική λίρα «φλέρταρε» με ένα νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν αν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα λάβει μέτρα για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου νομίσματος, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να αυξάνεται στο 15%. Η λίρα είναι σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης 3% μετά από δύο εβδομάδες που είχε καταγράψει, επίσης, απώλειες.
Η Αργεντινή είχε και πάλι κεντρική θέση, με τις απώλειες που σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας να οδηγούν το πέσο σε βουτιά 5% σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα που το πέσο καταγράφει πτώση αυτής της τάξης. Το νόμισμα σταθεροποιήθηκε κάπως χθες, μετά την άρνηση, για δεύτερη ημέρα, της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να στηρίξει το πέσο, δείχνοντας τη βούλησή της να αφήσει την αγορά να βρει το επίπεδο της ισοτιμίας, κάτω από τα 25 πέσος ανά δολάριο. Το πέσο είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο νωρίτερα τον Μάιο, αναγκάζοντας το Μπουένος 'Αιρες να ζητήσει μία κατ' αρχή συμφωνία χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 40%.