Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου – Μεγάλα οφέλη, αλλά και ζημίες
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, δίνοντας μεγάλη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς απάλυναν σημαντικά τις, ανυπολόγιστες ακόμα σε όλη την έκτασή τους, συνέπειες της έκρηξης του πληθωρισμού.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία έχουν υποχωρήσει για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και είναι κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αναζητώντας τις αιτίες της μεγάλης πτώσης, απροσδόκητης πριν από αρκετούς μήνες, αλλά φυσικά καλοδεχούμενης, θα πρέπει να καταγράψουμε τα γεγονότα.
Κατ’ αρχήν, οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών βοήθησαν, όπως και ο ήπιος χειμώνας, οι αποθήκες είναι σχεδόν 67% πλήρεις στην Ευρώπη, ενώ και η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών παίζει επίσης ρόλο στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας.
Επιπλέον, τα νέα ηλιακά και αιολικά πάρκα και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ανάγκης για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση. Για τα νοικοκυριά, τα οφέλη είναι ξεκάθαρα.
Τι γίνεται, όμως, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και δη τις βιομηχανίες; Εδώ, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς “ρόδινα”, για να το πούμε κομψά.
Η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα στο πρώτο τρίμηνο.
Στην Ευρώπη, οι τρέχουσες χαμηλές τιμές, φυσιολογικά θα έπρεπε να σηματοδοτούν αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, της παραγωγής και συνεπακόλουθα της ζήτησης, που μειώθηκαν πέρυσι σε μεγάλο βαθμό.
Πλην, όμως, τίποτα από τα δύο δεν συμβαίνει.
Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, πολλές βιομηχανίες της, ειδικά αυτές με ένταση αερίου, είτε κατέρρευσαν είτε μετακινήθηκαν εκτός Ευρώπης.
Αυτές οι βιομηχανίες εκτιμάται βάσιμα ότι δεν θα επιστρέψουν, ακόμα κι αν οι τιμές της ενέργειας μειωθούν.
Το αν και πότε αυτό θα συμβεί, αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που κυριαρχούν αυτή την περίοδο στον βιομηχανικό κόσμο της Ευρώπης, με τον προβληματισμό να φτάνει στο κατακόρυφο, μετά την εξαγγελία του τεράστιου αμερικανικού πακέτου επιδοτήσεων, που σαγηνεύει ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου.