Αυξάνεται το «χάσμα» μεταξύ των πλουσίων στη Silicon Valley
Οι 8 δισεκατομμυριούχοι που έχουν περισσότερο πλούτο από το μισό των νοικοκυριών
Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου
Οκτώ δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από το 50% των νοικοκυριών στη Silicon Valley, σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Την ώρα που το «χάσμα» του πλούτου μειώθηκε κατά περίπου 3% σε εθνικό επίπεδο το 2021, αυξήθηκε κατά 5% στην περιοχή, όπου οι εταιρίες τεχνολογίας έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ενός «κύματος» εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόσφατο δείκτη «Silicon Valley Index». «Έχουμε το υψηλότερο χάσμα πλούτου στη χώρα», δήλωσε ο Russell Hancock, Διευθύνων Σύμβουλος της Joint Venture Silicon Valley, που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη.
«Υπάρχουν 85 δισεκατομμυριούχοι στη Silicon Valley, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κόσμο πίσω από τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ». Βέβαια, χρειάζονται μόλις οκτώ από αυτούς τους «υπερ-πλούσιους» των οποίων ο πλούτος ισούται με τον πλούτο των μισών κατοίκων της περιοχής και ο πλούτος των επτά από τα οκτώ ονόματα προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας.
Οι δισεκατομμυριούχοι
Είναι οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin αλλά και ο Eric Schmidt, Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας. Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta Platforms Inc. Mark Zuckerberg, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia Corp. JensenHuang, ο συνιδρυτής του Whats AppJan Koum και η Laurene Powell Jobs, η οποία ήταν παντρεμένη με τον συνιδρυτή της Apple Inc. Steve Jobs. Το όγδοο άτομο είναι ο Charles Schwab, ο οποίος ίδρυσε την Charles Schwab Corp.
Ο συνδυασμένος πλούτος αυτών των οκτώ ονομάτων –που περιλαμβάνει μετρητά, ακίνητα και επενδύσεις συνολικού ύψους τουλάχιστον $10 δισ. στο καθένα– είναι $260 δισ. σύμφωνα με στοιχεία του Forbes τον Δεκέμβριο του 2022 που αναλύθηκαν από τη Rachel Massaro, διευθύντρια έρευνας της Joint Venture Silicon. Κάθε χρόνο, η Joint Venture δημοσιεύει τον δείκτη Silicon Valley για να δείξει την εικόνα της περιοχής μέσω διαφόρων δεδομένων.
Εφέτος, ο δείκτης έριξε μια ματιά στην ανισότητα πλούτου της περιοχής σε σχέση με τα νοικοκυριά που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά. Ο δείκτης παρέχει περαιτέρω απόδειξη ότι η πανδημία του κορωνοϊού έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση: «Ιδιαίτερα από την έναρξη της περιόδου ανάκαμψης της Μεγάλης Ύφεσης το 2010 –και που επιδεινώθηκε από την αύξηση του διαχωρισμού πλούτου κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας– η ανισότητα πλούτου της Silicon Valley έχει αυξηθεί ακόμη πιο πολύ το 2022, με το 10% να κατείχε το 66% του πλούτου».
Υπήρχαν επίσης 22 άλλοι κάτοικοι της Silicon Valley, κυρίως από τη βιομηχανία της τεχνολογίας, των οποίων ο συνολικός πλούτος υπολογίστηκε σε $1 δισ. έως $10 δισ. για ένα σύνολο $63 δισ. Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν τον επιχειρηματία John Doerr, της Intel Corp., τον συνιδρυτή Gordon Moore και τον μεγιστάνα του real estate John Sobrato.
Άλλα ξεκάθαρα παραδείγματα του αυξανόμενου χάσματος πλούτου στην περιοχή είναι:
-Από τα 163.000 νοικοκυριά πλουσίων της Silicon Valley (αυτά με πάνω από $1 εκατ. σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία), περίπου 8.300 έχουν περισσότερα από $10 εκατ.
-Από την άλλη πλευρά, περίπου 220.000 νοικοκυριά της Silicon Valley έχουν λιγότερα από $5.000 στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, είπε ο Hancock.
-Σχεδόν το 1/3, ή το 28% των νοικοκυριών «δεν κέρδισαν αρκετά χρήματα για να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες χωρίς δημόσια ή ιδιωτική/άτυπη βοήθεια».
-Το 42% των ανήλικών στις κομητείες Σάντα Κλάρα και Σαν Ματέο ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται βοήθεια από την κυβέρνηση, την εκκλησία ή κάποιο άλλο Μη κερδοσκοπικό φορέα της περιοχής.
-Περίπου το 2% των νοικοκυριών της Silicon Valley, ή περίπου 22.000, δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Συνεχίζουν τις αθρόες απολύσεις οι τεχνολογικοί κολοσσοί
Το αποτύπωμά του στην άνοδο της ανεργίας στις ΗΠΑ άφησε η Silicon Valley καθώς ο κλάδος της προηγμένης τεχνολογίας ανακοίνωσε σχεδόν 110.000 απολύσεις μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Εργαζόμενοι από την Amazon, την Google, την IBM, την Microsoft, την SAP, την Dell, την Micron, την OpenText και την PayPal βλέπουν με τρόμο την απόφαση των διοικήσεων για χιλιάδες απολύσεις εργατικού δυναμικού.
Ο δημοσιογράφος του τεχνολογικού κλάδου στους Los Angeles Times αναφέρει ότι οι πολυεθνικές της τεχνολογίας επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη για τους μετόχους τους παρά το ότι οι περισσότερες απ' αυτές εξακολουθούν να είναι πολύ κερδοφόρες.
Ο επικεφαλής της Microsoft εξήγησε σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό της εταιρίας ότι «οι απολύσεις υπαγορεύονται από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα μέρη του κόσμου βρίσκονται ήδη στην ύφεσης, ενώ άλλα περιμένουν τη σειρά τους».
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας οργανώνονται ολοένα και περισσότερο μέσω των συνδικάτων και έχουν εντείνει τα τελευταία πέντε χρόνια τα αιτήματά τους, κάτι που δεν άρεσε στις Καλιφορνέζικες πολυεθνικές.
«Τα συγκεκριμένα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής με την οργάνωση των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να είναι σχετικά μικρά, αλλά οι αυξανόμενοι μισθοί και η αυξανόμενη οργανωτική ικανότητα απειλούν την εκτελεστική κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στη Silicon Valley», αναφέρουν οι Los Angeles Times.