Με συμφωνία Γερμανών – Ισπανών αλλάζει το ενεργειακό σκηνικό στην Ευρώπη
Τελειώνει ουσιαστικά η σποτ αγορά - Το μέλλον στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια - Και στην Ελλάδα ακολουθείται πλέον το μοντέλο αυτό.
Στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αντί της spot αγοράς θα κινηθεί η μεταρρύθμιση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Η μεταρρύθμιση θα αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες αγορές και τις προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μέσω διμερών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) και συμβόλαια CfD, δήλωσε η Maria Eugenia Leoz Martin-Casallo, επικεφαλής ομάδας ηλεκτρισμού, στη Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.
“Δεν πρόκειται τόσο πολύ για τη διαμόρφωση των τιμών”, δήλωσε, επικαλούμενη την περσινή έκθεση του Acer που ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμες αγορές ενέργειας λειτουργούν καλά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προβεί σε δημόσια διαβούλευση “σύντομα” πριν παρουσιάσει τη μεταρρύθμιση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, πρόσθεσε η ίδια.
Σημειώνεται πως, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ισπανικές προτάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της αγοράς με έμφαση στα CfD.
Επιπλέον, βιομηχανικός παράγοντας στον τομέα της ενέργειας δήλωσε στο Montel ότι Γερμανία, Ισπανία και Κομισιόν φαίνονται ευθυγραμμισμένες και αναμένουν την υποστήριξη της Γαλλίας.
Και στην Ελλάδα ακολουθείται πλέον το μοντέλο αυτό
Στην Ελλάδα, «βροχή» προκαταρκτικών συμφωνιών για οικολογικά PPAs πυροδότησε η απόφαση του ΥΠΕΝ για κινητροδότηση των ΑΠΕ που προορίζονται για διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι κίνητρα δόθηκαν με την ένταξη των υποψήφιων έργων, στις νέες σειρές προτεραιότητας που θεσπίσθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του Αυγούστου.
Η συνέπεια ήταν, να ξεπεράσει τα 6 Γιγαβάτ το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί πρόσβαση στον ηλεκτρικό «χώρο» του ΕΣΜΗΕ. Συνολική ισχύς που είναι πολλαπλάσια του μέγιστου ορίου ισχύος των 1.500 Μεγαβάτ για τις προσφορές σύνδεσης της συγκεκριμένης Ομάδας, καταδεικνύοντας το momentum που έχουν αποκτήσει και στη χώρα μας τα «πράσινα» PPAs, για μία σειρά από λόγους.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ σχολιάζει πως :«Για να δώσουν τα οικολογικά PPAs διέξοδο στο ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το εμπόδιο που δημιουργεί ο Προσωρινός Μηχανισμός Ανάκτησης με το οριζόντιο πλαφόν σε όλες τις ΑΠΕ στην απευθείας τροφοδοσία τους με «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Έτσι προχωρούμε στην εξαίρεση από το πλαφόν των νέων πράσινων μονάδων που θα συνάψουν με βιομηχανικούς καταναλωτές διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση».
Επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να ενισχύσει τη διάδοση των διμερών συμβάσεων ανάμεσα σε επενδυτές ΑΠΕ και μεγάλους καταναλωτές ή προμηθευτές ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ειλημμένη απόφαση του ΥΠΕΝ να αυξήσει την πράσινη ισχύ κατά 2,5-3 Γιγαβάτ, διασφαλίζοντας έτσι γρήγορη πρόσβαση στο ΕΣΜΗΕ σε έργα ΑΠΕ 4-4,5 Γιγαβάτ, που θα πωλούν απευθείας σε offtakers την ηλεκτροπαραγωγή τους.
Από την πλευρά των παραγωγών ΑΠΕ, ένας σημαντικός λόγος που τα «πράσινα» PPAs έχουν κερδίσει έδαφος είναι γρήγορη διασφάλιση προσφοράς σύνδεσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς ο διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος» δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, η στροφή δικαιολογείται και από τα αρκετά χαμηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται πλέον οι εγγυημένες «ταρίφες» από τους διαγωνισμούς ΡΑΕ.
«Εκφράζουμε ανησυχίες για το κατά πόσο ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ανταποκρίνεται όντως στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Δεν είναι απίθανο να υπάρξουν παραγωγοί ΑΠΕ που θα αποδεχθούν τους όρους σύμβασης, βλέποντας στη συνέχεια τον καταναλωτή να υπαναχωρεί από την προκαταρκτική συμφωνία που έχουν συνάψει» μας λέει διευθύνων σύμβουλος ενεργειακής εταιρίας με ΑΠΕ και συνεχίζει: «με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα από τους έξι μήνες, όσο είναι η διορία για την προσκόμιση της διμερούς σύμβασης, θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε μία επένδυση για την οποία θα αποτελεί μονόδρομο η εύρεση ενός νέου πελάτη».
Τέλος όσον αφορά στους μεγάλους καταναλωτές και τους προμηθευτές ρεύματος, το βασικό πλεονέκτημα των «πράσινων» διμερών συμβάσεων είναι ότι θα τους διασφαλίσουν ανταγωνιστική τιμή ρεύματος, και με μεσοπρόθεσμη μάλιστα προοπτική για το ενεργειακό τους κόστος.
Το γεγονός αυτό για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες έχει ιδιαίτερη σημασία στη δεδομένη συγκυρία, με δεδομένο ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 λήγουν οι συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ.