Ο Ρώσος το φυσικό αέριο, ο Αμερικάνος το LNG, ο ΟΠΕΚ το πετρέλαιο, και η Ευρώπη... τίποτα!
Η γυμνή, εξαρτημένη Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος αυτού του πολέμου που πλέον εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο
Σας είχαμε πει πως τα δήθεν σχέδια αυστηρής ποσοτικής σύσφιγξης και η “νέα εποχή υψηλών επιτοκίων”, όπως τη διαφήμιζαν τα απανταχού ανίδεα παπαγαλάκια, δε θα ήταν τίποτα παραπάνω από μεγάλα λόγια των κεντρικών τραπεζιτών, σε μια κλασική προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τα ψαράκια προς όφελος της Wall Street.
Στην πραγματικότητα το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εδώ και πολλά χρόνια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί το “point of no return” που λένε στην αεροπλοΐα.
Έχει εισέλθει σε μια αρρωστημένη, εθιστική κατάσταση εξάρτησης από το αέναο τύπωμα χρήματος και τα χαμηλά επιτόκια, έχει οργανώσει ολόκληρη την οικονομία της γύρω από αυτόν το φαύλο κύκλο – και αυτό δεν πρόκειται (διότι δε μπορεί πλέον) να αλλάξει, παρά μόνο όταν θα επέλθει η αναπόφευκτη κατάρρευση αυτής της πυραμίδας.
Επομένως οι όποιες απειλές περί αυστηρής ποσοτικής σύσφιξης, για όσους γνωρίζουν, δεν είναι παρά εργαλεία χειραγώγησης της αγοράς. Σφίγγουν δήθεν τη στρόφιγγα προκειμένου να έχουν χώρο να την ξεσφίξουν λίγο μετά.
Το πώς θα το δικαιολογήσουν όλο αυτό -την κωλοτούμπα από σύσφιγξη και πάλι σε χαλάρωση- δεν το γνωρίζουμε. Το πώς θα παιχτεί το έργο είναι κάθε φορά μια έκπληξη, είναι η αλήθεια.
Όμως να λοιπόν που βρέθηκε η πρώτη “αφορμή” για φρένο στα σχέδια υψηλών επιτοκίων. Και η αφορμή βρέθηκε στο πρόσωπο του ΟΠΕΚ. Διότι με τον ΟΠΕΚ να ελέγχει την τιμή του πετρελαίου (το οποίο κατά κάποιον τρόπο ελέγχει το δολάριο, και κατ’ επέκταση, τον πλανήτη), ο ΟΠΕΚ είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου, και όχι η Fed!
Ο ΟΠΕΚ λοιπόν, στην πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση από το 2020, αποφάσισε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που εκτιμούσαν μόλις το μισό από αυτό, και παγώνοντας τα κράτη της Δύσης.
Και όταν λέμε “παγώνοντας” εννοούμε ουσιαστικά την Ευρώπη, και το εννοούμε κυριολεκτικά, αφού θα είναι η μόνη που θα ξεπαγιάσει φέτος (αλλά κυρίως του χρόνου – διότι προς το παρόν υπάρχει κάποιο αποθεματικό)…
Διότι ο Ρώσος έχει το πανάκριβό του πλέον φυσικό αέριο, ο ΟΠΕΚ το πετρέλαιο, ο Αμερικάνος το επίσης ακριβό LNG, και η Ευρώπη… τίποτα.
Η γυμνή, εξαρτημένη Ευρώπη είναι ο μεγάλος χαμένος αυτού του πολέμου που πλέον εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο.
Μετά την «αποστράγγιση» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία, η οποία έχει 7πλασιάσει τις τιμές του μέσα σε έναν χρόνο, έρχεται ο ΟΠΕΚ+, επικαλούμενος εκτιμήσεις ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας θα μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.
Την ίδια ώρα, οργιάζουν οι φήμες πως οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να σώσουν τον παραπαίοντα προϋπολογισμό τους και τα 31 τρισ. του χρέους τους, εκμεταλλεύονται την αδύναμη θέση της Ευρώπης, προβαίνοντας σε δολιοφθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας, προκειμένου να πουλούν το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Την αφορμή έδωσε ο Μπάιντεν που πριν λίγο καιρό δήλωσε δημόσια (σε αυτό το σημείο δεν ξέρουμε πλέον αν του ξεφεύγουν ή αν διαβάζει ό,τι να ’ναι αυτός ο άνθρωπος) ότι οι ΗΠΑ “έχουν τον τρόπο” ουσιαστικά να πιέσουν τη Γερμανία, φρενάροντας τον Nord Stream 2 εάν οι Ρώσοι προχωρήσουν επιθετικά.
Διότι μη γελιόμαστε, όλοι γνωρίζουν πως η Γερμανία είναι η πραγματική οικονομική απειλή που οι Αμερικάνοι θέλουν να έχουν υπό έλεγχο.
Από την άλλη ο Ρώσος δεν έχει κανέναν λόγο να ανατινάξει μόνος του τον αγωγό για τον οποίο όχι απλώς επένδυσε δισεκατομμύρια, αλλά από τον οποίο εξαρτάται η οικονομική επιβίωσή του.
Όλα τα σενάρια είναι πιθανά βέβαια, και πιθανόν ποτέ δε θα μάθουμε την αλήθεια για τη συγκεκριμένη ξεκάθαρη δολιοφθορά, αλλά έτσι είναι ο πόλεμος.
Πίσω στα του πετρελαίου, αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ ήταν με παρόντα τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Pavel Sorokin.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι από 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Θα μπορούσε όμως να είναι και μια κίνηση ματ, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή μιας ύφεσης που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει και με πόση ένταση.
Πιθανώς λοιπόν ο ΟΠΕΚ να κάνει αυτή την κίνηση “προβλέποντας” ένα δυσοίωνο μέλλον. Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε μια τέτοια κίνηση, καθώς ο ΟΠΕΚ+ κρατά με αυτόν τον τρόπο υψηλά τις τιμές του πετρελαίου, επομένως και τις πληθωριστικές πιέσεις για τους καταναλωτές και το κόστος παραγωγής.
Λίγη ώρα αργότερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre δήλωσε ότι “ο ΟΠΕΚ+ ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία”.
Η αναλύτρια της Rystad Energy, Louise Dickson, εξήγησε ότι μετά την ανακοίνωση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ η αγορά πετρελαίου θα είναι πολύ πιο σφιχτή.
Κατευθυνόμαστε τώρα προς μια πολύ πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του 4ου τριμήνου του 2022, ιδίως τον Δεκέμβριο του 2022, δήλωσε η Dickson.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε στην πραγματικότητα κατά κάποιον τρόπο ακούσια να υποκινήσει έναν μικρό υπερκύκλο στην τιμολόγηση, και αυτή είναι μια λίγο επισφαλής κατάσταση για να τεθεί η αγορά.
Οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας προειδοποίησαν για τις προεκτάσεις της τελευταίας απόφασης του ΟΠΕΚ+.
Σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία».
Και συνεχίζουν «Σε μια εποχή που η διατήρηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού είναι υψίστης σημασίας, η απόφαση αυτή θα έχει τον πιο αρνητικό αντίκτυπο στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που ήδη ταλανίζονται από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας.
Το έργο του Προέδρου έχει συμβάλει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
Από την αρχή του καλοκαιριού, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά 1,20 δολάρια, και η πιο συνηθισμένη τιμή στα πρατήρια καυσίμων σήμερα είναι 3,29 δολάρια/γαλόνι. Κατόπιν εντολής του Μπάιντεν, το υπουργείο Ενέργειας θα παραδώσει στην αγορά άλλα 10 εκατομμύρια βαρέλια από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας τις ιστορικές απελευθερώσεις που διέταξε ο Πρόεδρος τον Μάρτιο.
Ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να διατάσσει τις αποδεσμεύσεις του SPR ανάλογα με την περίπτωση για την προστασία των Αμερικανών καταναλωτών και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, και δίνει εντολή στον υπουργό Ενέργειας να διερευνήσει κάθε πρόσθετη υπεύθυνη ενέργεια για τη συνέχιση της αύξησης της εγχώριας παραγωγής στο άμεσο μέλλον.
Ο Πρόεδρος καλεί επίσης τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να συνεχίσουν να μειώνουν τις τιμές στην αντλία κλείνοντας το ιστορικά μεγάλο χάσμα μεταξύ των τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης του φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι Αμερικανοί καταναλωτές να πληρώνουν λιγότερα στην αντλία».
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας από τις μεγαλύτερες περικοπές παραγωγής των τελευταίων δύο ετών, μια κίνηση κατά την οποία οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα πάθαιναν αναμφίβολα “κρίση πανικού”, καθώς θα προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις 23 χώρες παραγωγής αργού πετρελαίου και τους συμμάχους του, όπως η Ρωσία, από το να προβούν στις περικοπές.
Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πλήγμα για την Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προσπαθήσει να απελευθερώσει ποσότητες ρεκόρ αργού από το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου για να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών του αργού αυτό το καλοκαίρι.
“Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, θα ενοχλήσουν πιθανώς την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ”, έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi φαίνεται να έχουν δίκιο: Το CNN απέκτησε μερικά από τα σχέδια των σημείων συζήτησης που κυκλοφόρησαν από τον Λευκό Οίκο στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα και χαρακτήρισε την προοπτική μείωσης της παραγωγής “απόλυτη καταστροφή” και “εχθρική πράξη”.
“Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων απελευθερώσεων στρατηγικών αποθεμάτων”, προσθέτουν οι στρατηγικοί αναλυτές, οι οποίοι όμως προειδοποιούν για το πόσο χαμηλά έχουν πέσει.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση Μπάιντεν να προωθήσει ένα αντιμονοπωλιακό νομοσχέδιο με στόχο τον ΟΠΕΚ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συζητούν με το υπουργείο Ενέργειας πιθανές απαγορεύσεις εξαγωγών βενζίνης, ντίζελ και άλλου διυλισμένου πετρελαίου.
Άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν τις απαγορεύσεις εξαγωγής διυλισμένων προϊόντων με κορυφαίους ηγέτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, καθώς ο κίνδυνος μείωσης του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων στις αντλίες υψηλότερα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Πώς ο ΟΠΕΚ ανακατεύει την τράπουλα για τους κεντρικούς τραπεζίτες
Η Federal Reserve επιδιώκει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Το πρόβλημα είναι ότι αφού τύπωσε μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν είναι καλά εξοπλισμένη για να επιτύχει τον στόχο της.
Εν μέρει αυτό συμβαίνει επειδή όλα αυτά τα μετρητά πρέπει να πάνε κάπου και εν μέρει επειδή η εντολή της δεν επεκτείνεται στη διασφάλιση της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.
Κι όμως ο πραγματικά «κακός» πληθωρισμός είναι εκείνος που προκαλείται από τις αυξημένες τιμές ενέργειας, που στη συνέχεια αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς όλων των άλλων αγαθών.
Προφανώς γιαυτό η Fed, αν και επέμενε να αγνοεί τον πληθωρισμό για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο, όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 100 δολάρια το βαρέλι ένιωσε ότι έπρεπε κάτι να κάνει.
Το πρόβλημα είναι ότι ο μόνος τρόπος μείωσης της τιμής του πετρελαίου είναι είτε να αυξηθεί η παραγωγή είτε να μειωθεί η κατανάλωση. Είναι δύσκολο να αυξήσεις την παραγωγή υδρογονανθράκων όταν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ παρεμβαίνουν επιθετικά για να διασφαλίσουν ότι θα συρρικνωθεί ή ότι θα υπάρξουν εμπόδια στη χρηματοδότησή της.
Προφανώς κανείς δεν θέλει να επενδύσει όταν υπάρχουν συνεχείς απειλές για φόρους επί των συγκυριακών κερδών, φόροι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, απαλλοτριώσεις και πλαφόν.
Δεδομένου ότι η απλή λύση έχει καταστεί αδύνατη, η Fed αναγκάστηκε να εκπονήσει ένα σχέδιο μείωσης της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.
Πώς μειώνεις την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου; Δημιουργώντας μια παγκόσμια ύφεση.
Έτσι, μετά από 10 χρόνια, κατά τα οποία μας μίλαγαν για μια «οικονομία χωρίς αποκλεισμούς» και για το «πώς θα κλείσει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων», η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, προκειμένου να σαρώσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των φτωχών της παγκόσμιας κοινότητας, με την ελπίδα ότι θα καταναλώσουν λιγότερο πετρέλαιο.
Το τελευταίο εξάμηνο αυτό το σχέδιο εκτυλίχθηκε με το συνηθισμένο κρεσέντο των πολλών μικρών κλυδωνισμών, καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη τείνει να σταματήσει και οι οικονομικοί παίκτες που βαρύνονραι με υπερβολική μόχλευση να καταλήγουν στη λάθος πλευρά της υποτίμησης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η Fed βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για τη δημιουργία μιας οικονομικής κρίσης που θα μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας – με τραγικές συνέπειες.
Φυσικά, οι περισσότεροι πολίτες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θέλουν τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν οι Αμερικανοί το καταναλωτικό όργιό τους.
Σε κάποια μέρη του κόσμου μάλιστα οι πολίτες οφείλουν το τρέχον βιοτικό τους επίπεδο στην αύξηση των τιμών ενέργειας.
Έτσι, αφού είδαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να ρευστοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ για να ρίξει τις τιμές, αφού είδαν και τη Fed να στοχεύει άμεσα το βιοτικό επίπεδο το δικό τους και των πελατών του, τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση.
Τον περασμένο μήνα συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα. Η προειδοποίησή τους δεν εισακούστηκε. Έτσι τώρα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα Blitzkrieg, ανάλογο της Fed, ανακοινώνοντας την περικοπή της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το μήνυμα του OPEC είναι σαφές. Η Fed μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προκειμένου να θέσει υπό έλεχο τον πληθωρισμό, ρίχνοντας και τις τιμές του πετρελαίου.
Αλλά ο ΟΠΕΚ έχει πολύ μεγαλύτερο ραβδί και θα μειώσει την παραγωγή του ακόμη πιο γρήγορα.
Στην πραγματικότητα, ο ΟΠΕΚ δηλώνει έτσι ότι «θα κάνει ό,τι χρειαστεί» εάν η Fed συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο. Ο ΟΠΕΚ τράβηξε μια γραμμή κάτω από την τιμή του πετρελαίου και δηλώνει στη Fed ότι χάνει τον χρόνο της.
Ο ΟΠΕΚ ελέγχει την τιμή του πετρελαίου και το πετρέλαιο είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου, όχι η Fed. Τη Δευτέρα η αγορά άκουσε αυτό το μήνυμα δυνατά και καθαρά.
Η Fed είναι παγιδευμένη, η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και η Fed δεν είναι σε θέση να την συγκρατήσει.
Τι θα κάνει, λοιπόν; Θα συνεχίσει την προσπάθεια που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και θα τινάξει στον αέρα τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εάν το πετρέλαιο δεν λυγίζει σύμφωνα με τη δική της βούληση;
Η Fed τείνει να είναι η τελευταία που συνειδητοποιεί οτιδήποτε αφορά στα οικονομικά και στις αγορές, επομένως πιθανότατα να μην έχει αντιληφθεί τι της δήλωσε ο ΟΠΕΚ, με τις αποφάσεις του για μεγάλη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Ωστόσο, το χρηματιστήριο το κατάλαβε αμέσως κι έδωσε αμέσως ένα από τα μεγαλύτερα διήμερα ράλι εδώ και χρόνια. Πλησιάζουμε την Παύση.
Ίσως η Fed χρειαστεί να κάνει κάποια ζημιά για να μπορέσει στη συνέχεια να κηρύξει τη νίκη της και να μειώσει τα επιτόκια, αλλά η παύση είναι κοντά.
Ακόμη κι αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί πολύ, η Fed σε λίγο θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Η αντεπίθεση του ΟΠΕΚ άλλαξε τη βασική συνθήκη και η Fed είναι τώρα σε μειονεκτική θέση.
Αν δεν μπορείς να κερδίσεις σε μια μάχη, γιατί να προσπαθείς;
Ειδικά αν πρόκειται να γεμίσεις με θύματα όλες τις αγορές. Βεβαίως, θεωρητικά η Fed μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση ώστε να μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση πετρελαίου και να πέσει ξανά η τιμή. Αλλά ο ΟΠΕΚ της έχει ήδη δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου ψηλά.
Πιστεύει κανείς ότι η Fed θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της παγκόσμιας οικονομίας, από τη στιγμή που πλέον γνωρίζει ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα να συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου;