Ποιες χώρες δεν... κάλεσαν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Αιτία που δεν προσκλήθηκαν από το Βρετανικό Παλάτι, η έλλειψη διπλωματικών σχέσεων...
Περισσότεροι από 500 αρχηγοί και αξιωματούχοι κρατών και δεκάδες μέλη βασιλικών οικογενειών έδωσαν το «παρών» στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, έχοντας προσκληθεί επισήμως από το Μπάκιγχαμ Πάλας.
Μεταξύ αυτών οι πρόεδροι ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Βραζιλίας, οι πρωθυπουργοί του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ποιοι όμως δεν έλαβαν πρόσκληση;
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ευλόγως το πρώτο όνομα που έρχεται στον νου.
Έχοντας εισβάλει στην Ουκρανία και έχοντας κηρύξει έναν ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προσκληθεί στη Βρετανία.
Το Κρεμλίνο είχε άλλωστε σπεύσει να επισημάνει πως ο Πούτιν δεν «εξετάζει την παρουσία του στην κηδεία». Αλλά δεν ήταν ο μόνος απών.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επίσης δεν έλαβε πρόσκληση. Και τούτο γιατί η ρωσική εισβολή έγινε εν μέρει από έδαφος της Λευκορωσίας, όπως εξηγεί το BBC.
Εκπρόσωπο στην κηδεία δεν είχε ούτε η Μιανμάρ, με την οποία η Βρετανία περιόρισε δραστικά τις διπλωματικές σχέσεις από πέρυσι, όταν και έλαβε χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η χώρα δεν διαθέτει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις ούτε με τη Συρία, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν, που επίσης δεν προσκλήθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα έλαβε πρόσκληση, αλλά για αποστολή πρεσβευτή και όχι για παρουσία του ηγέτη της ή άλλου ανώτερου αξιωματούχου.
Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση της Νικαράγουα.
Έντονη κριτική έχουν ασκήσει τέλος ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην απόφαση να προσκληθεί ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είχε βρεθεί σε “απομόνωση” για ένα διάστημα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, αλλά αυτή έχει σπάσει εδώ και καιρό.
Δεν έδωσε πάντως ο ίδιος το «παρών» στην κηδεία. Το Ριάντ εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Τούρκι αλ Φαϊζάλ.