Έτοιμος να οικοδομήσει ξανά τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η «έκρηξη» υποστήριξης των τελευταίων ημερών προς το πρόσωπο του δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σε ομιλία του στη Γερουσία ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα δήλωσε: «O μόνος τρόπος για να μείνουμε μαζί είναι να ξαναχτίσουμε τη συμφωνία μας, ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός χρειάζεται ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση».
Αναφερόμενος στο θέμα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η Ιταλία σχεδιάζει να μηδενίσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της και να τη φτάσει ήδη κάτω από το 25%, από 40% που ήταν προηγουμένως. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία».
Το χρηματιστήριο στο Μιλάνο γύρισε θετικά, μετά τα πρώτα σχόλια του Ντράγκι. Ο ΜΙΒ ενισχύεται 0,5% ενώ προηγουμένως έχανε 0,6%.
Τι διακυβεύεται
Τους επόμενους 5 μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει αρκετές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων για τον ανταγωνισμό και τη δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μετα-πανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής εν μέσω της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Και ο αντίκτυπος μιας εξόδου του Ντράγκι θα ήταν αισθητός και εκτός συνόρων. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία, ο Ντράγκι έγινε ένας από τους πιο αξιόπιστους ηγέτες της Ευρώπης. Η πρόωρη αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει οπισθοδρόμηση στα σχέδια για περαιτέρω ολοκλήρωση στην ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης.
Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού και στην έγκριση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έγραψε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε άρθρο του για το Politico. «Οι ιδέες του Μάριο τους τελευταίους μήνες ήταν καθοριστικές για τις συζητήσεις μας» για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία, έγραψε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία «έχουν πρωτοστατήσει».
Χθες Τρίτη είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζελένσκι, διαβεβαιώνοντάς τον για για τη στήριξη της Ιταλίας προς τη χώρα του. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο — ο οποίος παραιτήθηκε από τα 5 Αστέρια λόγω της στάσης του σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία — προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ιταλία μπορεί να περιοριστεί σοβαρά και για μήνες εάν ο Ντράγκι παραιτηθεί και η κυβέρνηση λάβει υπηρεσιακό ρόλο.
Σήμερα ο Ντράγκι δίνει ομιλία το πρωί ενώπιον της Γερουσίας και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση, ενώ το απόγευμα (6.30 τοπική ώρα) οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για το αν θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο μεταξύ, δήμαρχοι, βιομήχανοι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, αλλά και κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, συμμετέχουν στο άτυπο «Κίνημα» υπέρ της παραμονής του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας, ενώ έγιναν διαδηλώσεις και σε πολλές πόλεις της Ιταλίας.
Ο Ντράγκι είχε συνομιλίες τόσο με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όσο και με τους ηγέτες της δεξιάς την Τρίτη, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι ανοιχτός να παραμείνει στη θέση του εάν μπορεί να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη. Αλλά αυτό μπορεί και να μην είναι δυνατό.
Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι πιθανό να αποσύρει την υποστήριξή του εάν ο Ντράγκι δεν ικανοποιήσει πολλά από τα αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού — και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι δεν είναι πλέον πρόθυμα να κυβερνήσουν με τα 5 Αστέρια. «Το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες έχει κλίνει ακόμη περισσότερο προς την κατάρρευση της κυβέρνησης», δήλωσε ο Wolfango Piccoli της Teneo.
Εάν ο Ντράγκι γνώριζε ότι δεν έχει την πλειοψηφία ή πίστευε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να είναι αποτελεσματική, θα μπορούσε να παραλείψει εντελώς την ψηφοφορία της Πέμπτης και να πάει κατευθείαν στον Ματαρέλα για να παραιτηθεί.
Δημοσκόπηση της Euromedia Research, που δημοσιεύτηκε στο La Stampa, έδειξε ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις Ιταλούς τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς επιθυμούν την παραμονή της κυβέρνησης.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι ακόμη και αν μπορεί να αποφευχθεί η παραίτηση του Ντράγκι, η Ιταλία εισέρχεται σε μια περίοδο αστάθειας στην οποία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση «πιθανότατα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες».