Με ρούβλια θέλει να πληρώσει ομόλογα η Ρωσία
Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει πληρωμή ομολόγων από τη ρωσική οικονομική κρίση το 1998 - Ως κίνηση χρεοκοπίας, τη χαρακτηρίζει η Fitch.
Η Ρωσία είχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να πληρώσει 117 εκατομμύρια δολάρια σε τόκους για δύο κρατικά ευρωομόλογα που λήγουν την Τετάρτη.
Ωστόσο, είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να διευκρινίσουν εάν οι διακανονισμοί είναι δυνατοί από λογαριασμούς ξένου νομίσματος.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ, διευκρίνισε ότι εξαρτάται από τις ΗΠΑ να αποφασίσουν εάν οι πληρωμές των τόκων για τα ευρωομόλογα θα πραγματοποιηθούν, εντείνοντας τους φόβους για την πρώτη χρεοκοπία της Μόσχας σε ξένο νόμισμα εδώ και έναν αιώνα.
«Η πιθανότητα ή η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας σε ξένο νόμισμα δεν εξαρτάται από εμάς, έχουμε τα χρήματα, πραγματοποιήσαμε την πληρωμή, τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά, πρωτίστως, των αμερικανικών αρχών», είπε ο Σιλουάνοφ σε συνέντευξη στο RT Arabic, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει τα απαραίτητα χρήματα σε λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα, είναι δυνατή η πληρωμή σε ρούβλια» ανέφερε ο ίδιος.
Οι ΗΠΑ και οι διεθνείς σύμμαχοι έχουν επιβάλει ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις προσπάθησαν να αποκόψουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ένα βασικό μέτρο των κυρώσεων ήταν να παγώσει ουσιαστικά το απόθεμα συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ύψους περίπου 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πόσο πιθανό είναι η Ρωσία να αθετήσει το χρέος της;
Η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει πληρωμή σε ρούβλια εάν απορριφθεί ο διακανονισμός σε δολάρια.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προειδοποίησε ότι η πληρωμή ομολόγων σε νόμισμα διαφορετικό από το δολάρια θα συνιστούσε χρεοκοπία.
Η χώρα δεν έχει αθετήσει πληρωμή ομολόγων από τη ρωσική οικονομική κρίση το 1998 και τον περασμένο μήνα θεωρούνταν από πολλούς επενδυτές ως ένα σχετικά ασφαλές στοίχημα στις αναδυόμενες αγορές λόγω της συντηρητικής δημοσιονομικής της θέσης και της τεράστιας ενεργειακής της βιομηχανίας.