Το τέλος του πετροδόλαρου; Σε γουάν θέλει να πουλά η Σαουδική Αραβία!
Οι Σαουδάραβες έριξαν Χ στον Μπάιντεν, τα "λένε" με τους Κινέζους...
Συναρπαστικά πραγματάκια γίνονται αυτόν τον μήνα. Το είχαμε πει πως θα είναι ο σημαντικότερος μήνας, αφού πολλά γεγονότα που θα συμβούν με αφορμή τον πόλεμο θα κλειδώσουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για την επόμενη δεκαετία, και πρακτικά, για πάντα.
Τη βόμβα που έσκασε σήμερα όμως κανείς δεν την περίμενε. Ή μάλλον κανείς δεν το πίστευε, διότι πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί πολλά χρόνια, αλλά κανείς πραγματικά δεν πιστεύει ότι το πανίσχυρο πετροδόλαρο μπορεί ποτέ να απειληθεί.
Κι όμως, ίσως αυτή να είναι η αρχή του τέλους, της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, μια αυτοκρατορία που εν μέσω γενικότερης παρακμής θυμίζει τόσο πολύ τη Ρώμη στη δύση της…
Δολάριο=ΗΠΑ. Κι αν απειλείται το δολάριο…
Οι Σαουδάραβες λοιπόν αφού πρώτα έριξαν άκυρο στον Μπάιντεν και δε σήκωναν τηλέφωνα εν μέσω πολέμου, ένα ακόμη δείγμα ενός ανεπαρκούς ηγέτη, τώρα έχουν ανοίξει συζητήσεις με το Πεκίνο, και εξετάζουν την πώληση μέρους της πράματειάς τους σε γουάν!
Διανοείστε τι σημαίνει αυτό;
Αν συμβεί, πρόκειται για κολοσσιαία αλλαγή που θα ταράξει συθέμελα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το οποίο είναι βασισμένο στην αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του δολαρίου. Αν αυτή η εμπιστοσύνη ραγίσει, ξεκινά η κάτω βόλτα. Για τη Δύση.
Δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση που θα έπληττε την κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και θα σηματοδοτούσε μια ακόμα στροφή του κορυφαίου παραγωγού αργού στον κόσμο προς την Ασία.
Αλλά την αρχή του τέλους των ΗΠΑ. Αν δεν βγάλουν τώρα κάποιο λαγό από το καπέλο, δε μπορώ να φανταστώ πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν το αναπόφευκτο, δηλαδή την ανάδειξη του νέου βασιλιά εξ Ανατολής.
Κι επειδή οι λαγοί που συνήθως βγάζουν οι Αμερικάνοι είναι κάποιος πόλεμος… δε θέλω να ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται. Όσοι απέμειναν εκεί να σκέφτονται δηλαδή, πέραν του Προέδρου Άνοιας.
Και το είπε ο Πάουελ πριν λίγες μέρες (και το τονίσαμε): “ίσως σύντομα να μην υπάρχει μόνο ένα αποθεματικό νόμισμα”.
Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη Wall Street Journal, οι συνομιλίες με την Κίνα για συμβόλαια αργού που θα αποτιμούνται σε γουάν (αντί “πετρδόλαρου”) διεξάγονται εδώ και έξι χρόνια αλλά έχουν ενταθεί τη φετινή χρονιά, καθώς οι Σαουδάραβες είναι ολοένα και πιο δυσαρεστημένοι από την τήρηση των αμυντικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ να υπερασπιστούν το βασίλειο, τόνισαν οι πηγές.
Το «όχι» σε Μπάιντεν από Σαουδική Αραβία και Ην. Αραβικά Εμιράτα – Απορρίφθηκε το αίτημα επικοινωνίας για πετρέλαιο
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των ΗΠΑ για επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, με τους de facto ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου.
Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, o πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, και ο σεΐχης των ΗΑΕ, Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan, απέρριψαν αμφότεροι τα αιτήματα των ΗΠΑ να μιλήσουν με τον Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων έχουν γίνει πιο έντονοι τις τελευταίες εβδομάδες στην κριτική τους για την αμερικανική πολιτική στον Κόλπο.
«Υπήρχε κάποια προσδοκία για ένα τηλεφώνημα, αλλά δεν συνέβη», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος σχετικά με το σχέδιο να μιλήσουν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed και ο Μπάιντεν. «Ήταν μέρος της ενεργοποίησης του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας».
O Μπάιντεν συνομίλησε με τον 86χρονο πατέρα του πρίγκιπα Mohammed, στις 9 Φεβρουαρίου, όταν οι δύο άνδρες επανέλαβαν τη μακροχρόνια συνεργασία των δύο χωρών.
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέφερε ότι η συνομιλία Μπάιντεν με τον Sheikh Mohammed θα μπορούσε να επαναπρογραμματιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η WSJ, η Σαουδική Αραβία έχει επισημάνει ότι η σχέση με την Ουάσιγκτον έχει επιδεινωθεί την περίοδο διακυβέρνησης Μπάιντεν και ότι θέλει περισσότερη στήριξη για την παρέμβαση της στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βοήθεια στο δικό της μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς προχωρά το Ιράν και νομική ασυλία για τον πρίγκιπα Mohammed στις ΗΠΑ.
Ο διάδοχος αντιμετωπίζει πολλές αγωγές στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018.
Ωστόσο, το «όχι» προς το αμερικανικό αίτημα από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήρθε τη στιγμή που οι ΗΠΑ αναζητά εναλλακτικές λύσεις με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εξέλιξη που ώθησε τις τιμές του αργού στα 130 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.