Πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο – Χτυπήθηκε και δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση
Η Μόσχα επικεντρώνει σταδιακά στην επίτευξη του βασικού της σκοπού, τον έλεγχο των βασικών διοικητικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της χώρας.
Με κεντρικό στόχο τον έλεγχο των βασικών διοικητικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της Ουκρανίας, ο ρωσικός κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από το Κίεβο, καθώς η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο 24ωρο δείχνει πως πλησιάζει η τελική επίθεση με στόχο την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους σχεδόν όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και των βασικών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με εξαίρεση, μέχρι στιγμής, την Οδησσό.
Οι Ρώσοι εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν τις βασικές διόδους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, εξακολουθώντας, ωστόσο, να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θέλοντας, σύμφωνα με αναλυτές, να διευκολύνουν τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταλείψει την πόλη, προκειμένου αυτή να αδειάσει έτσι ώστε να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε ότι και σήμερα από τις 9 το πρωί κατάπαυση του πυρός, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου» ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χαρκίβ, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη", ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Την ίδια ώρα, στάση αναμονής τηρεί η μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων μήκους 45 χλμ η οποία βρίσκεται από την πλευρά του άξονα του ποταμού Δνείπερου, στα ανατολικά του, αφετέρου και η δεύτερη μικρότερη φάλαγγα που κινείται δυτικά του ποταμού, με προέλευση από τη Λευκορωσία.
Όπως εκτίμησε χθες Δευτέρα, το Πεντάγωνο, η Ρωσία ανέπτυξε στην Ουκρανία σχεδόν όλα τα στρατεύματα που συγκέντρωνε τους τελευταίους μήνες γύρω από τα σύνορα των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα στείλουν ακόμη 500 στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συμμάχων στο NATO.
Εν μέσω εντατικοποίησης των ρωσικών επιχειρήσεων οι άμαχοι πλήττονται ολοένα περισσότερο, ενώ η Μόσχα πλέον «στρατολογεί» ξένους μαχητές, κυρίως Σύρους, εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Πάντως σε ό,τι αφορά την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, πέρα από τη νότια Ουκρανία, δεν έχει σημειωθεί «αληθινή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» για τη Μόσχα, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 12.000 επιπλέον στρατιωτικούς από αυτούς οι οποίοι σταθμεύουν κανονικά στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.
Η ουκρανική αντίσταση
Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεπικουρούμενες και από ομάδες πολιτοφυλάκων εξακολουθούν να προβάλουν ισχυρή αντίσταση καταφέρνοντας σημαντικές απώλειες στο ρωσικό στρατό. Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως οι ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας και το πολεμικό υλικό που έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, εμφανίζονται να καταστρέφουν ολοένα και περισσότερα ρωσικά άρματα μάχης.
Βομβαρδίστηκε δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση
Στο μεταξύ, χθες Δευτέρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, χωρίς, ωστόσο να σημειωθεί αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.
Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χαρκόβου, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.
Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».
«Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Τις τελευταίες ημέρες το Χάρκοβο υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.
Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.
Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.