Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ευρώπης για τις σχέσεις Γαλλίας - Αυστραλίας
Συνάντηση με θέμα την κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Γαλλίας - Αυστραλίας, μετά την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει την παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων ύψους 40 δισ. δολαρίων, θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη.
Η απόφαση της Αυστραλίας έχει εξοργίσει το Παρίσι και δημιουργήσει σύννεφα στις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλίας.
Για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ακυρώσει την παραγγελία προμήθειας συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, καθώς πρόκειται να προμηθευτεί τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια αμερικανικής και βρετανικής τεχνολογίας στο πλαίσιο της νέας τριμερούς συμφωνίας ασφάλειας που υπέγραψαν οι τρεις χώρες, γνωστή και AUKUS.
Η Γαλλία, στο πλαίσιο της δυσαρέσκειά της για την απόφαση της Αυστραλίας, ανακάλεσε τους πρέσβεις της από την Καμπέρα και την Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ καταφέρθηκε με απαξιωτικά σχόλια κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χαρακτήρισε "ρεζέρβα” των ΗΠΑ και της τριμερούς πρωτοβουλίας για την ασφάλεια.
Δεν είναι σαφές εάν η κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας με την Αυστραλία θα έχει επιπτώσεις στον επόμενο γύρο των συνομιλιών των Βρυξελλών με την Καμπέρα για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 Οκτωβρίου, ωστόσο σίγουρα έχει προκαλέσει κάποιον εκνευρισμό.
"Αναλύουμε τις συνέπειες της ανακοίνωσης για την AUKUS και ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος στον προγραμματισμό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Άλλωστε, ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ερμήνευσαν τη συμφωνία AUKUS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως "ξυπνητήρι” και προειδοποίηση να μην ποντάρει και πολύ στην πλήρη αναστροφή της πολιτικής των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.
"Η συμφωνία AUKUS είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Δείχνει ότι υπάρχει μια συνέχεια στην προσέγγιση" Πρώτα η Αμερική" παρά την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ”, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποχωρούν από την Ευρώπη. Ωστόσο, η εστίαση των ΗΠΑ έχει στραφεί σαφώς στην Κίνα και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Μία από τις συνέπειες αυτής της αλλαγής είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της άμυνα”.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εν τω μεταξύ, προσπαθούν να μετριάσουν την οργή της Γαλλίας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες.