Jerusalem Post: Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ως τώρα αμυντική συμφωνία
Πολύ μεγάλη σημασία στην πρόσφατη συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, αποδίδει η γνωστή για τις έγκυρες αναλύσεις της στα γεωπολιτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου σελίδα Jerusalem Post.
Πολύ μεγάλη σημασία στην πρόσφατη συμφωνία για το Διεθνές Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, αποδίδει η γνωστή για τις έγκυρες αναλύσεις της στα γεωπολιτικά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου σελίδα Jerusalem Post.
Όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο στη σχετική είδηση, η οποία μάλιστα βρίσκεται ψηλά στην κεντρική σελίδα του, οι δύο χώρες, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μεσόγειο, υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ως τώρα αμυντική συμφωνία τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικού εξοπλισμού-υποστήριξης.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος (ε.α.) Θεόδωρος Λάγιος -κατόπιν εξουσιοδότησης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο- και o διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), Ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Yair Kulas).
Στην τελετή παρέστησαν ο ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Elbit Systems" Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς [Benhalel (Butzi) Machlis] και ισραηλινή αντιπροσωπεία.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems θα ηγηθούν της ίδρυσης ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ακολουθώντας το μοντέλο της ακαδημίας πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), το Ελληνικό Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πτήσεων θα διαθέτει 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που κατασκευάζονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo.
Επίσης, η Elbit θα παρέχει υλικά για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη. Στο μέλλον, τα δύο μέρη θα εξετάσουν επιπλέον τομείς συνεργασίας μεταξύ της ισραηλινής ακαδημίας πτήσεων και της Σχολής Ικάρων.
Η διακυβερνητική συμφωνία ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια πλέον των 22 χρόνων.
"Είμαι βέβαιος ότι (αυτό το πρόγραμμα) θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας και έτσι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας θα εμβαθύνει σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο", δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς.