Jerusalem Post: Ψεύτικο το αφήγημα συμφιλίωσης του Ερντογάν
Το Ισραήλ θα πρέπει να ανησυχεί και να είναι επιφυλακτικό απέναντι στο αφήγημα συμφιλίωσης της Τουρκίας και του προέδρου της, Ερντογάν, ο οποίος έχει μοναδικό στόχο να τελευταία χρόνια να απομονώσει το Ισραήλ και να εξοπλίσει τους εχθρούς του, τονίζει στο εκδοτικό της σημείωμα η Jerusalem Post.
Το Ισραήλ θα πρέπει να ανησυχεί και να είναι επιφυλακτικό απέναντι στο αφήγημα συμφιλίωσης της Τουρκίας και του προέδρου της, Ερντογάν, ο οποίος έχει μοναδικό στόχο να τελευταία χρόνια να απομονώσει το Ισραήλ και να εξοπλίσει τους εχθρούς του, τονίζει στο εκδοτικό της σημείωμα η Jerusalem Post.
Εάν ο Ερντογάν είναι ειλικρινής στην επιθυμία του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, πρέπει να σταματήσει να αποκαλεί το Ισραήλ ναζιστική χώρα, να εκδιώξει τα μέλη της Χαμάς από την Τουρκία, αλλά και να "σταματήσει το φλερτ με τις αντι-ισραηλινές εξτρεμιστικές ομάδες". Ο Ερντογάν σε μια απροσδόκητη δήλωση τον Δεκέμβριο είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 2010 όταν στις 31 Μαΐου οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα ήλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στη Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν τη βοήθεια). Από την συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν εξήντα καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων δύο νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση.
Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε επανειλημμένα την κατοχή του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και το πώς συμπεριφέρεται απέναντι στους Παλαιστίνιους, ενώ έχει επικρίνει τις πρόσφατες επαφές μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων μουσουλμανικών χωρών.
"Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια την καταχρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία κάνει τίποτα για να επιδιορθώσει τους δεσμούς", σημείωσε η Jerusalem Post. "Η Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει δηλώνοντας ότι το Ισραήλ δεν είναι σαν τη ναζιστική Γερμανία. Διαφορετικά, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Άγκυρα".
"Η Άγκυρα πρέπει επίσης να σταματήσει να στρώνει κόκκινο χαλί και να καλωσορίζει με ανοιχτές αγκάλες τους διοικητές της Χαμάς που έχουν αίμα στα χέρια τους", επισημαίνει σε άλλο σημείο του άρθρου η Jerusalem Post.
Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Τουρκία αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα. Μάλιστα, στελέχη της Χαμάς άνοιξαν γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, αφού εκδιώχθηκαν από τη Δαμασκό εξαιτίας του συριακού εμφυλίου.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φιλοξένησε τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τουρκία δύο φορές πέρυσι, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.