Βασιλική Σουλαδάκη: Πρόταση Κομισιόν για την ανάκαμψη: οι δύσκολες διαπραγματεύσεις είναι μπροστά

30/05/2020, 22:40
GERMANY-FRANCE-EU-POLITICS-MIGRANTS

Με βάση τη γενναία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο η πρόταση προκαλεί την αντίδραση κάποιων κρατών μελών όπως η Σουηδία, η Αυστρία και η Ολλανδία που θα προτιμούσαν η οικονομική στήριξη να γίνει αποκλειστικά μέσω δανείων και όχι επιχορηγήσεων
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της Ε.Ε., καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της Ε.Ε. καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν είναι απόφαση.
Το επισημαίνω διότι τις προηγούμενες μέρες, υπάρχει μια τάση να παρουσιάζεται η πρόταση ως απόφαση και έχουν ξεκινήσει ήδη διάφοροι τις αναλύσεις και τις προτάσεις για το πώς θα ξοδέψουμε τα χρήματα!
Θα περίμενα μεγαλύτερη σοβαρότητα από κάποιους δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για «Δύσκολες» διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Οποτε σε περίπτωση που ακολουθηθεί η ίδια πρακτική στόν συμβιβασμό μεταξύ τών ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσφατα πάλι μέ αφορμή τόν Κορονοιο τότε ίσα καράβια ίσα νερά.
Πρακτικά ποιος ήταν ο συμβιβασμός; Οτι κάθε χώρα θα έπαιρνε από τον κοινό κορβανά ανάλογα με το Ακαθάριστο Εθνικό εισόδημα κάθε χώρας ώς ποσοστό στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ τελικά κάθε χώρα θα πάρει ότι ή ίδια θα έχει συνεισφέρει απλά θα διευκολυνθεί ο δανεισμός με συνολική Ευρωπαϊκή εγγύηση. Όλα είναι ανοικτά.
Τώρα αρχίζει το παζάρι ή διαπραγμάτευση τώρα χρειάζεται σωστή προετοιμασία.
Οι πρώιμες θριαμβολογιες μπορεί τελικά να μην αποδειχθούν χρήσιμες.
Τα δύσκολα είναι μπροστά.