Βασιλική Σουλαδάκη: Η γαλλο - γερμανική πρόταση θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για σαρωτικές αλλαγές

25/05/2020, 15:54
GERMANY-FRANCE-EU-POLITICS-MIGRANTS

H γαλλο-γερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα τεράστιο βήμα που ανοίγει τις πόρτες για σοβαρές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.





Ουσιαστικά με την πρότασή τους, Γερμανία και Γαλλία, ενεργοποιούν το άρθρο 122 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:





 «Άρθρο 122 - Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης





1. Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, προτάσσει της Επιτροπής, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.





2. Όταν ένα κράτος - μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, προτάσσει της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση».





H γαλλο-γερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει την Ευρώπη να εξέλθει πιο δυνατή από αυτή την κρίση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.





Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι έγραψε στο Twitter, ότι η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης και προέτρεψε για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου που συστήνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.





Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε λόγο για «μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης» στην κρίση που ανέκυψε λόγω του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι η πρόταση αυτή θα στήριζε μία βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη από την κρίση του κορωνοϊού.





Ωστόσο και δεδομένου ότι η πρόταση απαιτεί ομοφωνία για να περάσει, θα πρέπει να πειστούν και «σκληροπυρηνικές» χώρες του Βορρά αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εμφανίζονται επίσης διστακτικές έναντι της πρότασης – καθώς ανησυχούν ότι οι δικές τους επιδοτήσεις μπορεί να εκτραπούν προς την κατεύθυνση των χώρων που πλήττονται από την πανδημία.





Ήδη η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία θα δημοσιεύσουν το δικό τους σχέδιο όπως δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε δημοσιογράφους και σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.





 Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως ο ίδιος καθώς και οι εταίροι του από την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν μόνον ένα ταμείο διάσωσης το οποίο χορηγεί δάνεια.





Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, αναφέρθηκε ονομαστικά στις τέσσερεις χώρες λέγοντας ότι θα πρέπει να πειστούν να στηρίξουν το σχέδιο, αλλά παραδέχθηκε επιπλέον ότι αυτό θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο.





 Η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης στις 27 Μαΐου, καλωσόρισε ένθερμα την πρωτοβουλία Μακρόν - Μέρκελ.





Η πρόταση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό βήμα που εφόσον εγκριθεί θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για σαρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συνθήκης της Ε.Ε.





Η γαλλο-γερμανική πρόταση θα μπορούσε να είναι ένα ιστορικό βήμα προς μια βαθύτερη ολοκλήρωση που θα μετατρέπει την Ε.Ε. σε παγκόσμια δύναμη τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και σε θέματα ασφάλειας.