Σλοβακία: Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος

31/03/2019, 21:49
1

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα.





Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD.





Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή το απόγευμα, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.





Ο Σέφτσοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό του για να «τη συγχαρεί», πριν προσθέσει «της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει».