Στα άκρα η σύγκρουση Ιταλίας-Ε.Ε.
Εχουν περάσει περίπου 2000 χιλιάδες χρόνια από την εποχή που οι ρωμαϊκές λεγεώνες κατατρόπωναν τους βόρειους λαούς (και 1500 αφ’ότου υποτάχθηκαν σε αυτούς) και οι απόγονοι της αυτοκρατορίας αρνούνται να δεχθούν... ante portas Roma τους εκπροσώπους των Βρυξελλών. Για την ακρίβεια, τους αρνούνται το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα όρια της κοινωνικής πολιτικής και τον αριθμό μεταναστών που θα φιλοξενούν στη χώρα τους.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουΐτζι Ντι Μάιο, προέβλεψε πως σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει και ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει ούτε ο προϋπολογισμός (στον οποίο εντόπισε γκρίζες ζώνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ούτε και η θέση της Ιταλίας στο ευρώ. Ο επικεφαλής της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, είχε νωρίτερα... στολίσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με δηλώσεις που απέχουν πολύ από τα όρια της αστικής ευγένειας και της διπλωματικής γλώσσας.
Και οι δυο τους ξεκαθάρισαν πως δε θα δεχτούν μετανάστες από τη Γερμανία και κατηγόρησαν το ευρωπαϊκό ιερατείο πως επιχειρεί να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας τους και να ρίξει την κυβέρνηση. «Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς» τόνισε ο Ντι Μάιο.
Μετά τις απειλές του στενού συνεργάτη του κ. Σαλβίνι, του βουλευτή Κλαούντιο Μπόργκι, ότι η Ευρώπη ρισκάρει «παγκόσμια οικονομική καταστροφή» αν προσπαθήσει να κάνει την Ιταλία Ελλάδα, στο θέμα πήρε θέση και ο Ιταλός υφυπουργός Ανάπτυξης, Μικέλε Γκεράτσι:
«Η σημερινή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι πολύ διαφορετική. Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού μας προβλέπει αρκετά χρήματα για επενδύσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι αναλυτές μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στο λόγο χρέους μας προς το ΑΕΠ, με έντονη έμφαση στα επίπεδα χρέους. Θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κατώτερη πλευρά της εξίσωσης, στην ανάπτυξη της οικονομίας».
Η κόντρα της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό οξύνεται, αλλά τα μεγέθη της ιταλικής οικονομίας είναι τέτοια που μπορούν να πυροδοτήσουν νέα σοβαρή κρίση στην Ευρωζώνη με συνέπειες που οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν μπορούν να αγνοήσουν ή να υποτιμήσουν. Στο πλαίσιο του TARGET 2 η Ιταλία έχει ένα έλλειμμα το οποίο έφτασε τα 489,1 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας τα οποία δημοσίευσε το Ρeuters.
Τα ανοίγματα των άλλων χωρών στο Target 2, αντιστοιχούν σε απαιτήσεις της Γερμανίας, οι οποίες προσεγγίζουν το ένα τρισ. ευρώ και αρκετοί οικονομολόγοι στη Γερμανία έχουν εκφράσει το φόβο ότι σε περίπτωση διάλυσης του ευρώ ή αποχώρησης μιας χώρας από αυτό, τα χρήματα αυτά που οφείλονται στη Γερμανία κινδυνεύουν να χαθούν. Οι Ιταλοί το γνωρίζουν αυτό και είναι αποφασισμένοι να πιέσουν μέχρι τέλους για να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να ασκούν οικονομική και κοινωνική πολιτική στη χώρα τους.
Από το αποτέλεσμα της κόντρας θα φανεί αν έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να αλλάξει πολιτική, αναζητώντας ένα νέο σημείο ισορροπίας, ή αν έχει έρθει η ώρα να αλλάξει η Ευρώπη συνολικά, ακόμη και σε επίπεδο σύνθεσης και θεσμών. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις θέσεις των μελών της στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Γιατί τη θέση (συσχετισμό ισχύος) που έχει η ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, της Κίνας, ή τη Ρωσίας δε μπορεί να την έχει καμία χώρα- μέλος από μόνη της. Ούτε καν η Γερμανία.