Στον… λάκκο με τα σκάνδαλα ο Τεμέρ

22/04/2018, 21:26
Brazilian President Temer Addresses Alleged Obstruction Of Justice Charges

Σαν παραμύθι δίχως τέλος μοιάζει η εμπλοκή του Βραζιλιάνου Προέδρου Τεμέρ στο σκάνδαλο Petrobras, ενώ τώρα ανακύπτει ένα νέο σκάνδαλο που αφορά συμβάσεις παραχώρησης λιμένων και όλα αυτά την ώρα που τον Οκτώβριο πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία. Άραγε θα επηρεάσει το σκάνδαλο αυτό και τον νυν Πρόεδρο της Βραζιλίας ή θα τον αφήσει στο απυρόβλητο; Φαίνεται ότι το σκάνδαλο, που προκλήθηκε από τη δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, πέρα από πολιτικές συνέπειες έχει προκαλέσει και τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία της χώρας. Κι αυτό γιατί, πέρα από την πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Ρουσέφ, βάσει νέων στοιχείων φαίνεται ότι εμπλέκει και τον νυν Πρόεδρο Τεμέρ. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Τεμέρ αρνείται ότι δωροδόκησε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Εντουάρντο Κούνια, ώστε να μην καταθέσει για υπόθεση, η οποία καταδίκαζε τον ίδιο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ενοχή του Προέδρου, ο ίδιος ωστόσο ζητά να βγουν στη δημοσιότητα έτσι ώστε να αποδειχθεί η συνωμοσία. Πέρυσι ο Tεμέρ σώθηκε σε δύο περιπτώσεις χάρη στους συμμάχους του στο Κογκρέσο από τον κίνδυνο να αρχίσουν έρευνες σε βάρος του για διαφθορά, που μπορούσαν να οδηγήσουν στην καθαίρεσή του. Και στις δύο περιπτώσεις, το κοινοβούλιο αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να μην άρει την προεδρική ασυλία του. Ωστόσο το σκάνδαλο αυτό θεωρείται πως αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδια του Tεμέρ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, εξασφαλίζοντας έτσι την ανανέωση της θητείας του στο ανώτατο αξίωμα της Βραζιλίας.


Το χρονικό


Στο σκάνδαλο της Petrobras, όπως αποδείχθηκε, πάνω από 20 κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας είχαν συστήσει καρτέλ, το οποίο, χάρη σε δωροδοκίες ύψους 6,2 δισ. ρεάις, εξασφάλιζε συμβάσεις οι οποίες επιβάρυναν τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου με γιγαντιαία εικονικά κόστη. Οι δωροδοκίες των εργολάβων κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς διεφθαρμένων στελεχών της Petrobras και στα ταμεία πολιτικών κομμάτων. Παρ’ όλα αυτά το σκάνδαλο αυτό, ιδίως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, προκάλεσε μεγάλο οικονομικό σοκ όταν αποκαλύφθηκε το ακουστικό υλικό, το οποίο ενοχοποιεί τον συντηρητικό Πρόεδρο ότι διευθέτησε την καταβολή μιας δωροδοκίας στο πλαίσιο του σκανδάλου της Petrobras. Στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο οι μετοχές του βραζιλιάνικου δείκτη MSCI αλλά και της Petrobras βούλιαξαν 17%, ενώ αναβρασμός επικράτησε στην αγορά ομολόγων της χώρας. Βάσει των επίσημων στοιχείων, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,6% το 2016, ενώ και το 2015 είχε σημειώσει πτώση 3,8%. Η ύφεση έχει αφήσει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά και οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 10,2% πέρυσι. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 4,2% και την ίδια ώρα οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ρημάζουν και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αξιοποίησης.


Η ελληνική εμπλοκή


Όπως ήταν φυσικό μετά από την επανεμφάνιση του σκανδάλου το ανώτατο δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για να αρχίσουν έρευνες σε βάρος εννέα υπουργών της κυβέρνησης του Προέδρου Μικέλ Τεμέρ . Η απόφαση αποτελεί πολιτική βόμβα: 108 πολιτικοί πρώτης γραμμής, ανάμεσά τους δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές, φιγουράρουν στον κατάλογο των προσώπων που απολαύουν ασυλίας, την οποία κατήρτισε ο Έντισον Φακίν, δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF). Η ελληνική συνιστώσα του σκανδάλου της Petrobras, το οποίο υπερβαίνει σε μέγεθος εκείνο της Siemens, έχει ως κεντρικό πρόσωπο ανώτατο διπλωματικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και μία ομάδα εφοπλιστών πέριξ αυτού. Ωστόσο μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Petrobras παραμένει αδιευκρίνιστο αν διατηρεί τη θέση που απονέμει η ελληνική πολιτεία σε εξέχουσες προσωπικότητες.


Οι καταγγελίες Κόστα


Μάλιστα πριν από περίπου δύο χρόνια ο συλληφθείς πλέον πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα κατήγγειλε ότι το πρόσωπο αυτό του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματίσει ηγετικά στελέχη της Petrobras. Σε αντάλλαγμα ο δεύτερος, φέρεται ότι λάμβανε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε τουλάχιστον 20 εταιρείες –οι περισσότερες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές– με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.