Τι πραγματικά σημαίνει το πάντρεμα BlackRock - Bitcoin;
Ο πανίσχυρος επενδυτικός κολοσσός τα «γυρνάει», όμως δε μας πείθει - Τι πραγματικά εστί BlackRock και πώς η Wall St εργαλειοποιεί το Bitcoin
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Ο πανίσχυρος επενδυτικός κολοσσός τα «γυρνάει» για τα άλλοτε επικίνδυνα κρυπτονομίσματα, όμως δε μας πείθει – Πώς η Wall Street εργαλειοποιεί το «αντισυστημικό» Bitcoin για την αφαίμαξη των μικροεπενδυτών… Ή μήπως δεν ήταν ποτέ αντισυστημικό;
Διθυραμβικά σχόλια της BlackRock, δια στόματος Larry Fink, «στόλισαν» αυτές τις μέρες το Bitcoin. Μεταξύ άλλων ο CEO της BlackRock τόνισε πως το Bitcoin είναι «διεθνές» asset που δε γνωρίζει σύνορα και «θα φέρει επανάσταση στα χρηματοοικονομικά». Παραδέχθηκε πως ήταν λάθος το ότι το επέκρινε στο παρελθόν (ως εργαλείο τρομοκρατών), και ότι τα crypto είναι «ψηφιακό χρυσάφι».
Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτικός κολοσσός πρόκειται σύντομα να λανσάρει Bitcoin ETF (αμοιβαίο κεφάλαιο), πράγμα που φυσικά θα προσελκύσει πολύ χρήμα στην αγορά.
Ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων δείχνει να έχει «ξυπνήσει» μετά από μήνες συσσώρευσης, έχοντας επανακατήσει την κρίσιμη αντίσταση των $30.000, που είναι και υψηλό έτους.
Βέβαια όταν οι μεγάλοι οίκοι βγαίνουν δημόσια (και όχι πριβέ στους επενδυτές τους) να δηλώσουν το οτιδήποτε, συνήθως συμβαίνει το ανάποδο λίγο μετά, οπότε να φυλάγεστε… Αν ο Larry Fink ή ο «δικός μας» Έλληνας Jamie Dimon της JP Morgan δυσφημούσαν το Bitcoin πριν μερικά χρόνια ήταν διότι το ΗΘΕΛΑΝ πεσμένο, φθηνό και χειραγωγήσιμο. Αν αντίστοιχα στη συνέχεια μας είπαν «ρηχά είναι τελικά, μπείτε» ήταν επειδή είχαν ήδη πλατσουρίσει (και ουρήσει) μέσα στην πισίνα και τώρα ας μπει η πλέμπα, ε; Και στην τελική, το τι λένε τα στόματα των μπροστάρηδων ενός επενδυτικού κολοσσού δεν αντικατοπτρίζει απολύτως το τι πράττει ο ίδιος ο κολοσσός κάτω από τα ραντάρ…
Αλλά τούτο το άρθρο δεν έχει σκοπό να προτρέψει σε επένδυση ή αποεπένδυση, παρά μόνο να σχολιάσει τι σημαίνει το ότι BlackRock βρίσκεται κι επίσημα πλέον στο στρατόπεδο των cypherpunks, κι ας κάνει ο καθένας ό,τι καταλαβαίνει.
Και λέω επίσημα, διότι τα περί κωλοτούμπας και «κάναμε λάθος, τελικά το Bitcoin τα σπάει δικέ μου» της μουχρίτσας εν ονόματι Larry Fink, δεν κοροϊδεύουν κανέναν. Το ότι η BlackRock «τα γυρνάει» μπήκε κατ’ ευφημισμόν στη λεζάντα.
Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε πως πολυεθνικές τέτοιου βεληνεκούς εισήλθαν νωρίς στο τρένο των κρυπτονομισμάτων, σε αντίθεση με ό,τι θέλουν να νομίζουν οι κατά πλειοψηφία αδαείς υποστηρικτές του Bitcoin, οι οποίοι πιστεύουν πως ο ψηφιακός Μεσσίας τους ξεπήδησε από το υπόγειο ενός αναρχικού κομπιουτερά με πεπρωμένο να ρίξει τις τράπεζες. Και πως για περισσότερο από μια δεκαετία κινούνταν κάτω από τα ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι το αποκαλούσαν «εργαλείο τρομοκρατών» και αρνούνταν για… ηθικούς λόγους (;) να ποντάρουν σε αυτό. Αλήθεια; Γελάει ο κόσμος με αυτά.
Ότι δηλαδή οι τραπεζίτες, οι μεγαλύτεροι παίχτες της Wall Street και οι άνθρωποι πίσω από κολοσσούς τύπου BlackRock και Vanguard (οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά πίσω από σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη εταιρία στον κόσμο), οι οποίοι ζουν και αναπνέουν για το χρήμα και τη συσσώρευσή του, ΔΕΝ πήραν χαμπάρι το Bitcoin παρά μόνο «όταν έκανε το μεγάλο μπαμ» (το 2018) κι ακόμη κι όταν το πήραν είδηση, αρνούνταν πεισματικά να επενδύσουν σε αυτό, επειδή είναι «αντισυστημικό» και αγωγός μαύρου χρήματος;! Ξαναγελάω ΔΥΝΑΤΑ!
Ίσως σας φαίνονται ασόβαρα έτσι όπως τα γράφω, όμως αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα θεωρεί πως το δημιούργημα (;) του Σατόσι Νακαμότο θα στείλει στον ΟΑΕΔ εμπορικές τράπεζες, κεντρικές τράπεζες και κάθε λογής χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και πως για ένα μυστήριο λόγο οι επενδυτικοί κολοσσοί δεν επένδυαν από «άποψη» ή επειδή βρίσκονταν στο στρατόπεδο των «κακών συστημικών», λες και της είναι τίποτα της BlackRock να ρίξει μερικά ψωρομύρια στο Bitcoin.
Βέβαια την πειρατική σημαία την ανεμίζουν όλοι μέχρι κάποια JP Morgan να πηδήξει στο καράβι τους. Μετά άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να σου οι χαρές που οι πρώην κακοί καπιτάλες είναι τώρα με το μέρος μας. Σα να μπαίνει χορηγός η Monsanto ή η Pfizer σε φεστιβάλ της ΚΝΕ και να πανηγυρίζουν. Αλλά τι λέω, κάτι τέτοιο έχει συμβεί…
Τα Crypto θα είναι το «κακό» alter ego των CBDC
Έχω αναλύσει στο παρελθόν τις απόψεις μου περί «αντισυστημικότητας» του Bitcoin, του πώς κι από ποιους ίσως να δημιουργήθηκε, ή τέλος πάντων ασχέτως των όποιων αρχικών αγνών προθέσεων, πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα δε μπορεί να αντικατασταθεί από αυτό (τουλάχιστον για τον επόμενο μισό αιώνα ή έως κάποιο παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός όπως Γ’ ΠΠ ή έκρηξη… υπερηφαιστείου ή ηλιακής καταιγίδας που θα ρίξει το Ίντερνετ), παρά μόνο να συνυπάρξει σε μια σχέση συμβίωσης.
Διότι σε έναν (οσονούπω) αμιγώς ψηφιακό κόσμο όπου οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω CBDC και θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο από εφορία και εποπτικές αρχές, δε θα υπάρχει διέξοδος για το μαύρο χρήμα, παρά μόνο με συμβατικούς τρόπους όπως χρυσό και εμπορεύματα ή άλλες συναλλακτικές πατέντες. Τα μετρητά τελειώνουν όπου να’ ναι. Όμως το μαύρο χρήμα πάντα χρειάζεται διέξοδο, διότι το ίδιο το σύστημα χρειάζεται το μαύρο χρήμα. Το βλέπετε που πάει μόνο του…;
Στο μετα-κόσμο του ψηφιακού χρήματος, τα κρυπτονομίσματα θα είναι η μόνη ανώνυμη (ή μάλλον ψευδώνυμη) διέξοδος του μαύρου χρήματος. Άρα σιγά σιγά αρχίζει να βγάζει νόημα πως ίσως τελικά το ίδιο το σύστημα ήθελε (και άρα δημιούργησε) εξ αρχής το Bitcoin, προκειμένου να το σερβίρει μαζί με το «καλό» του alter ego, τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDC). Το γιατί το σύστημα τα πρώτα χρόνια έριχνε «λάσπη» στο Bitcoin, εξηγείται φυσικά αφενός διότι το κοινό δεν ήταν έτοιμο για το ψηφιακό χρήμα, και αφετέρου για επενδυτικούς λόγους.
Δυσφημώντας το Bitcoin για μια ολόκληρη δεκαετία και βάλε, οι μεγάλοι παίχτες είχαν όλο το χρόνο να χτίσουν σιωπηλά τις επενδυτικές τους θέσεις σε αυτό.
Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως μια BlackRock δε θα μπορούσε πχ το 2012 όταν το Bitcoin άξιζε μόλις $10 να του ρίξει μερικά εκατομμυριάκια, έστω και για πλάκα, ακόμη κι αν δεν το πίστευε;! Το πρώτο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, και ούτε ένας εκεί μέσα δε σκέφτηκε να ρίξει έστω μερικά χιλιάρικα; Κι αν όχι το 2012, πχ το 2015 που ήταν πλέον σχετικά γνωστό, ειδικά στους επενδυτικούς οίκους;! Μόνο αφελείς τα πιστεύουν αυτά.
Να το θέσω κι αλλιώς: Έστω ότι με ένα μαγικό τρόπο το Bitcoin πέταγε εκτός ραντάρ μέχρι και ΣΗΜΕΡΑ. Ωραία λοιπόν, σήμερα που το στηρίζει επίσημα πλέον η BlackRock, γιατί δεν αγοράζει ένα σημαντικό μέρος του (όπως έχει κάνει με όλες τις άλλες εταιρίες του κόσμου);! Αφού είναι τόσο πολύτιμο, σαν ψηφιακό χρυσάφι (δικά τους λόγια), και το μέλλον του χρηματοοικονομικού συστήματος, γιατί να μη θες να κατέχεις όσο περισσότερο από αυτό μπορείς; Αφού μπορείς. Η BlackRock μπορεί.
Ολόκληρη η αγορά Bitcoin αξίζει αυτή τη στιγμή λίγο κάτω από τα $600 δις. Γνωρίζει κανείς τα ακριβή κεφαλαιακά αποθέματα και μέχρι που μπορεί να απλώσει το μακρύ επενδυτικό της χέρι η BlackRock; Όχι. Ακριβώς αυτό είναι το θέμα!
ΚΑΝΕΝΑΣ δε γνωρίζει πόσο πλούτο κρατά τελικά αυτή η μυστηριώδης εταιρία (που σκοπίμως κρατά χαμηλό προφίλ μισό αιώνα τώρα). Αλλά ξέρουμε στο περίπου. Ε, το περίπου λοιπόν, είναι… κυριολεκτικά όλα τα λεφτά του κόσμου. Εντάξει αυτή τη φορά υπερβάλλω, ωστόσο όποιος έχει την περιέργεια, ας κάνει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η BlackRock μαζί με την Vanguard κατέχουν τα πλειοψηφικά πακέτα σχεδόν σε ΟΛΕΣ τις μεγάλες εταιρίες του πλανήτη.
“Who runs the world? GIRLS!” – τραγουδά η Beyonce…
“Who OWNS the world” όμως; …BlackRock
Ό,τι προϊόν ή υπηρεσία απολαύσατε ποτέ, από τη βενζίνη που βάζετε στο αμάξι μέχρι το δροσερό αναψυκτικό που πίνετε, ΟΛΕΣ αυτές οι εταιρίες – ένα σημαντικό μέρος τους- ανήκουν πρακτικά στις BlackRock και Vanguard. Και λέω πρακτικά, διότι οι κολοσσοί αυτοί φροντίζουν να κατέχουν «τόσο όσο» σε κάθε εταιρία. Τόσο ώστε να «μη μπουν μέσα», τόσο ώστε να διατηρείται ο δήθεν υγιής ανταγωνισμός για τα μάτια του κόσμου και να κρατούνται οι (εξαγορασμένες) εποπτικές αρχές μακριά (το χαμηλό προφίλ που λέγαμε), και κυρίως τόσο ώστε τον πρώτο λόγο στην εταιρική πολιτική να τον έχουν αυτοί.
Δε σας φαίνεται περίεργο που στον 21ο αιώνα ουσιαστικά όλες οι μεγάλες εταιρίες ακολουθούν κοινή γραμμή σε θέματα κοινωνικής πολιτικής; Το τι θα ποστάρουν στο Twitter, το αν θα πορευθούν με γνώμονα την κλιματική αλλαγή, κλπ. Νομίζετε πως αυτό συμβαίνει επειδή οι CEOs όλων των εταιριών του κόσμου κουβαλάνε ίδια μυαλά; Άνθρωποι είναι κι αυτοί, με διαφορετικές προσωπικότητες. Όμως η γραμμή έρχεται από υψηλότερα. Από αυτόν που έχει το πλειοψηφικό πακέτο. Κι αν ο ίδιος έχει στο καλάθι του όλα τα διάσημα ονόματα, μαντέψτε τι γίνεται…
Ή μήπως νομίζετε πως απλώς ακολουθούν όλοι το «ρεύμα της εποχής»; Μα αυτοί δημιουργούν το ρεύμα. Αν μη τι άλλο, στον ανταγωνισμό το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει (όπως και συνέβαινε παλαιότερα). Όλοι θα έπρεπε να προσπαθούν με ΚΑΘΕ τρόπο να διαφοροποιηθούν από τους άλλους, ιδίως σε θέματα marketing! Όμως πλέον δε συμβαίνει αυτό.
Πάρτε για παράδειγμα ένα κλασσικό παράδειγμα «αιώνιων εχθρών», τις Coca-Cola και Pepsi. Νομίζετε πως ανταγωνίζονται η μία την άλλη; Οι ίδιες BlackRock και Vanguard κατέχουν τα πλειοψηφικά πακέτα και στις δύο εταιρίες! Πρακτικά η ίδια κεφαλή προεδρεύει και των δύο! Ο όλος ανταγωνισμός είναι μια ψευδαίσθηση προκειμένου να πολώνει το κοινό και να καταναλώνει περισσότερο. Διότι έτσι λειτουργεί η μάζα, έχει ανάγκη να βλέπει και να διαλέγει στρατόπεδα, αλλιώς βαριέται. Το ίδιο συμβαίνει με Nike, Adidas και αμέτρητες άλλες μάρκες τις οποίες ουσιαστικά ελέγχουν οι ίδιοι δύο κολοσσοί, στην κορυφή της πυραμίδας.
Την όλη αγορά θα τη χαρακτήριζα περισσότερο «ανθυγιεινό συναγωνισμό» παρά υγιή ανταγωνισμό… Σα να βάζεις τους παίχτες της ίδιας ομάδας να παίξουν αντίπαλοι μεταξύ τους. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο, έτσι; Το πού μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία μας μια τέτοια αγορά κανείς δε ξέρει… Πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση, αφού δε θυμίζει σε τίποτα την παγκόσμια αγορά του περασμένου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο που ο αντικειμενικά πιο υγιής ανταγωνισμός τότε μας χάρισε διαμάντια της μουσικής βιομηχανίας, των αυτοκινήτων κ.α. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ασύλληπτο το μέγεθος της BlackRock – Κάνει ό,τι θέλει στην αγορά
Η ουσία είναι πως η ίδια αρχή περί ψευδο-ανταγωνισμού ισχύει και για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Η πανίσχυρη BlackRock θα μπορούσε εξ αρχής να αγοράσει… όλο το Bitcoin από την αρχή. Διάολε, τον ίδιο τον Σατόσι αν ήθελε αγόραζε! Τα επίσημα AUD (assets under management) της BlackRock ανέρχονται στα $10 τρισ. Δέκα ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ! Ο νους μας δε μπορεί να συλλάβει το νούμερο αυτό, όσο κι αν βοηθάει το παρακάτω διάγραμμα.
Σκεφτείτε ότι όλος ο χρυσός του κόσμου εκτιμάται στα $10 τρισ., δηλαδή η BlackRock θεωρητικά κρατά… όλο τον πλούτο της Γης… Κι αυτά είναι τα επίσημα νούμερα. Κανείς δε γνωρίζει πραγματικά τι αγοραστική δύναμη έχουν οι BlackRock & Vanguard. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας, της τροφικής αλυσίδας αν θέλετε… Επομένως ό,τι κι αν θέλουν, μπορούν να το έχουν.
Η BlackRock θα μπορούσε αύριο κιόλας να τσιμπήσει για πλάκα ας πούμε μόνο το 10% του Bitcoin (αν δεν το έχει ήδη δηλαδή, μέσω θυγατρικών). 10% θα ήταν υπεραρκετό για να έχει τον απόλυτο έλεγχο στην αγορά. Θα ήταν σαν μια οντότητα να κρατά το 10% όλων των δολαρίων του κόσμου. Μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες δισ. δεν είναι τίποτα μεταξύ τρισεκατομμυρίων. Γιατί δεν το κάνει λοιπόν; Επειδή είναι αντισυστημικό όπως νομίζουν οι μπουμπουνοκέφαλοι wannabe επενδυταράδες;
Ακριβώς το αντίθετο! Επειδή το Bitcoin έχει καταστεί το ΤΕΛΕΙΟ επενδυτικό όχημα της Wall Street. Η ιδανική σκάστρα αποσυμπίεσης, που παίρνει χρήμα από τους ηλίθιους, και ταΐζει τους έξυπνους. Χρήμα «αληθινό», όπως λέμε δολάρια, όχι Bitcoin. Τα λέω όλα αυτά όντας γνωστός υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, και παραμένω, αλλά με ρεαλιστική ματιά, γνωρίζοντας με τι έχω να κάνω.
Ξαναλέω η BlackRock δε δίνει δεκάρα για το Bitcoin ως «χρήμα», πόσο μάλλον ότι θα φέρει την επανάσταση στον χρηματοοικονομικό κόσμο. Την επανάσταση την έχει φέρει ήδη, και όσον αφορά τη Wall Street, έχει βρει την ιδανική δουλειά του να κάνει. Αυτήν για την οποία ίσως δημιουργήθηκε κιόλας… Το Bitcoin δεν κάνει για συναλλακτικό μέσο, είναι ήδη πεπαλαιωμένη τεχνολογία που έχει ταβάνι. Ενώ άλλα crypto κατέχουν μακράν ανώτερες τεχνικές προδιαγραφές, πόσο μάλλον τα μελλοντικά που θα αναπτυχθούν.
Το Bitcoin πλέον έχει γίνει η «πόρνη» της Wall Street, και αυτή είναι η αλήθεια, όσο κι αν ενοχλεί μερικούς. Ξέρω ότι χαλάω τη δουλειά στους απανταχού influencers τσαρλατάνους που την έχουν καταβρεί τα τελευταία χρόνια να πουλάνε φούμαρα στα πρόβατα περί επανάστασης του Bitcoin, αλλά τι να κάνουμε. Ξυπνήστε επιτέλους, είμαστε στο 2023, το Bitcoin είναι χρόνια τώρα διάσημο και mainstream, και πιστέψτε με ΟΛΟΙ έχουν τα μάτια τους πάνω του. Όλες οι μεγάλες τσέπες και οντότητες που κινούν τα νήματα. Και το έχουν πάρει προ πολλού υπό τον έλεγχό τους.
Και έτσι πρέπει, εδώ που τα λέμε. Καλύτερα αυτοί, παρά το ανόητο κοπάδι που κατά βάθος στο μυαλό του έχει ακριβώς την ίδια σκέψη με τους «κακούς»: το χρήμα, και δη το εύκολο χρήμα. Κανέναν δεν τον ενδιαφέρει η επανάσταση, κανέναν υπολογίσιμο τουλάχιστον…
Και τα λέω όλα αυτά θεωρώντας τον εαυτό μου από τους ελάχιστους ανόητους ρομαντικούς που πάλεψαν για την ιδέα. Διότι όταν πριν χρόνια ξόδευα τα όσα λίγα κρυπτονομίσματα κατείχα για να αγοράσω δώρα και προέτρεπα κι άλλους να το κάνουν, η συντριπτική πλειοψηφία τα κράταγε σφιχτά (hold, θυμάστε;) και τα συσσώρευε σαν τον Σκρουτζ… Μα, βρε ανόητοι υποκριτές, δεν καταλαβαίνατε ότι έτσι αυτοαναιρούσασταν; «Αν αγαπάτε το Bitcoin, ξοδέψτε το», έγραφα συγκεκριμένα.
Θέλαμε το Bitcoin να γίνει παγκόσμιο συναλλακτικό μέσο, το νόμισμα από το «λαό για το λαό». Μα ένα νόμισμα πρέπει να ΞΟΔΕΥΕΤΑΙ, να συναλλάσσεται, αυτός είναι ο σκοπός δημιουργίας του. Αλλά όλοι το παίρναν αγκαλιά σα να είναι χρυσός, ενώ παράλληλα έβριζαν τους κακούς καπιτάλες JP Morgan και λοιπούς όταν εκείνοι προσέβαλαν την ιερή αγελάδα τους.
Οι ελάχιστοι πιστοί έμειναν φτωχοί, και οι υπόλοιποι ψευτοϊδεολόγοι παρέμειναν υποχείρια της Wall Street που τους κάνει πλέον ό,τι θέλει… Στην καλύτερη περίπτωση άνοιξαν ένα κανάλι στο Youtube και πουλάνε επαναστατηλίκι να βγάλουν κανά χαρτζιλίκι, να πάνε μετά να το χάσουν σε μια 100% χειραγωγημένη αγορά… Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, και έτσι πρέπει να είναι.
Η BlackRock λοιπόν δε θα είχε κανένα λόγο να αγοράσει όλο το Bitcoin από την αρχή, πόσο μάλλον τώρα. Θα ήταν σαν αγοράζει όλο το ταμπλό στη Μονόπολη. Μετά τελειώνει το παιχνίδι, διότι δεν υπάρχει παίχτης για να σου πληρώσει ενοίκιο. Αν θες να συνεχιστεί το παιχνίδι και η εισροή χρήματος, αφήνεις μερικά ακίνητα, έτσι για τον ψευτοανταγωνισμό, όπως θα έκανες αν έπαιζες Μονόπολη με το παιδάκι σου. Διότι έτσι μας βλέπουν κι αυτοί, σαν νιάνιαρα.
Η BlackRock δε θα είχε κανένα κέρδος να βγάλει με το αρμέξει το Bitcoin όταν ακόμη ήταν “νεογέννητο”. Ενώ τώρα, ελέγχει την αγορά (αυτοί και μερικοί άλλοι παίχτες) που την ανεβοκατεβάζουν κατά το δοκούν, βγάζοντας αβέρτα φρέσκο νέο χρήμα από τα εκατομμύρια επίδοξα ψαράκια ανά τον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο παίχτες σαν τη BlackRock δημιουργούν σταθερό εισόδημα από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, μεγάλα και μικρά. Αν ήθελε, που λέει ο λόγος, αγόραζε ολόκληρη τη Σοφοκλέους, αλλά που θα ήταν το κέρδος σε αυτό;
Δε ξέρω πώς και γιατί δημιουργήθηκε τότε, αλλά ξέρω αυτό που βλέπω μπροστά στα μάτια μου τώρα. Το Bitcoin είναι και θα είναι ένας ακόμη επενδυτικός μοχλοβραχίονας αφαίμαξης προβάτων. Μέχρι να το πετάξουν σα στημένη λεμονόκουπα, αφού εξαντλήσει τη χρησιμότητά του. Έως τότε, θα βγαίνει ο Larry Fink και ο Jamie Dimon και ο καθένας από αυτούς και θα λένε δημόσια «τώρα είναι καλό το Bitcoin, αγοράστε τώρα» ή «έρχεται καταιγίδα στις αγορές», και θα κερδοσκοπούν ανάλογα.
Δείτε ακόμη:
Όσον αφορά το τι πραγματικά εστί η BlackRock, μια αναζήτηση στο Yahoo Finance θα σας πείσει. Από Facebook και Shell μέχρι Coca-Cola και Pfizer, θα δείτε πως κορυφαίος κάτοχος μετοχών των μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου είναι είτε BlackRock είτε Vanguard. Τρίτη με διαφορά έρχεται η State Street. Το παρακάτω βίντεο τα απεικονίζει πολύ καλύτερα: