Ελεγχόμενη κατεδάφιση στα κρυπτονομίσματα …μια απλή μέρα δηλαδή
Σε χαμηλό 2 ετών η αγορά με αφορμή εκλογές και… μαφιόζικη εκτέλεση της Binance!
Ο Μαρκ Τουέιν είχε πει “η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά συχνά κάνει ομοιοκαταληξία”.
Ακριβώς δυο χρόνια πριν, στις εκλογές των ΗΠΑ, ο Τραμπ ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του σοκάροντας μίντια και στοιχηματικές, μέχρι που… στις καθυστερήσεις οι Δημοκρατικοί “εμφάνισαν” καμιά δεκαριά χιλιάδες επιστολικές ψήφους που διαμόρφωσαν το τελικό (επιθυμητό;) αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, σε μια σκοτεινή κι ακόμη και τότε ανεξερεύνητη αγορά, ερχόντουσαν τα πάνω κάτω.
Όχι τυχαία, θα έλεγε κανείς τότε. Κι αν το έλεγε μια φορά τότε, σήμερα θα το έλεγε δέκα. Διότι μια σύμπτωση που επαναλαμβάνεται (ή έστω κάνει ομοιοκαταληξία) παύει να είναι σύμπτωση.
Όσο λοιπόν ο πλανήτης ανέμενε με κομμένη την ανάσα το εκλογικό αποτέλεσμα της ηγέτιδας χώρας των ελεύθερων λαών της Δύσης, ξορκίζοντας τον σατανικό πορτοκαλί για χάριν του κυρίου Αλσχάιμερ, κάποιοι άλλοι βιώναμε με ακόμη περισσότερη αγωνία και ενδιαφέρον το έλα-να-δεις που συνέβαινε στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Κορυφαία crypto όπως το XRP κατέγραφαν βουτιά έως και 80%, σε διαολεμένο συγχρονισμό με τα πολιτικά τεκταινόμενα.
Θα έλεγε κανείς πως ακόμη και τα “αδιάφορα” κρυπτονομίσματα ξεσηκώνονταν κατά του ενδεχομένου να ξαναβγει ο Τραμπ – ένας ακόμη μοχλός πίεσης που έστελνε το δικό του σινιάλο “κανονίστε να βγάλετε τον «σωστό» Πρόεδρο”. Φυσικά για όσους ξέραν, τα κρυπτονομίσματα μόνο αθώα και αδιάφορα δεν είναι. Στην πραγματικότητα από τότε αποτελούσαν, και ειδικά πλέον αποτελούν, βαλβίδα αποσυμπίεσης της Wall Street.
Ό,τι συμβαίνει στα χρηματιστήρια, πρώτα συμβαίνει στα crypto. Διότι αποτελούν φαινομενικά τον τελευταίο τροχό της αμάξης, αλλά στην πράξη λειτουργούν ως «εκκολαπτήριο» τάσεων, όντας η επιτομή του ρίσκου-τζόγου – όποια ανοδική ή πτωτική τάση πρόκειται να σχηματιστεί – πρώτα «ψήνεται» εκεί, προτού μας… σερβιριστεί.
Και ω, τι θαύμα, πράγματι όταν το θλιβερό ανοϊκό ανδρείκελο που περιφέρουν ως πλανητάρχη σε στημένες συνεντεύξεις Τύπου (ειλικρινά, δε λυπούνται να τον βασανίζουν έτσι;) νίκησε τελικά τον βαψομαλλιά με πέναλντι στο 97’, η αγορά –τσουπ- εκτινάχθηκε σαν ελατήριο κι επανήλθε η «κανονικότητα». Βέβαια τα επόμενα δύο χρόνια επί προεδρίας Μπάιντεν χορτάσαμε κανονικότητα στη Δύση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Και φτάνουμε στο σήμερα, αυτή τη φορά στις Ενδιάμεσες Εκλογές, όπου πάλι πάει να γίνει «το κακό» και οι Ρεπουμπλικανοί να ξανασηκώσουν κεφάλι, κι επέρχεται το (ελεγχόμενο θα πω εγώ) χάος. Σκηνικό κατάρρευσης στα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin λοιπόν βουτάει σε χαμηλό 2 ετών γυρνώντας στις αμερικανικές εκλογές Νοεμβρίου του 2020, τα altcoins φυσικά παρασέρνονται, ενώ η μπάλα παίρνει και τον τεχνολικό τομέα, αφού όπως έχουμε πει ό,τι συμβαίνει στα cryptoαποτελεί στην πραγματικότητα το πρώτο σινιάλο του «που θέλει να κινηθεί η αγορά».
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, κι ενώ η μάζα κλασσικά τρέχει πανικόβλητη και τα ψηφιακά επενδυτικά φόρα (ο θεός να τα κάνει) παίρνουν φωτιά με πλεμπαίους και υποτίθεται παλιούς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει, αν πάμε κατά διαόλου, πότε θα ανακάμψουμε και κυρίως να ψάχνουν εξήγηση στο καθετί, οι υπόλοιποι παρακολοθούμε ασυγκίνητοι, με ψυχρά νεύρα που έχουν «νεκρώσει» έπειτα από τόσα χρόνια σε μια κάργα χειραγωγημένη αγορά.
Κι ερωτώ: υπάρχει πλέον κανείς που τους πιστεύει; Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει πλέον, πως περίπου παίζεται το παιχνίδι; Ότι τούτη δεν είναι παρά μία ακόμη ΚΛΑΣΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ κίνηση; Μονίμως ψάχνουν το «γιατί». Κυνηγούν την είδηση στην είδηση, και γίνονται ουρά των εξελίξεων, και κατά συνέπεια καταδικασμένοι να είναι πάντα στη «λάθος μεριά της αγοράς».
«Έσκασε» το FTX, με το γιγαντιαίο Binance μπλεγμένο στην όλη ιστορία, και λένε όλοι «ω να, συνέβη αυτό, και γι’ αυτό πέφτουν τα crypto». Το έχω πει αμέτρητες φορές, και θα το ξαναπώ. Η όλη ουσία του άρθρου άλλωστε είναι αυτή. Δεν είχα καμιά διάθεση να αναφέρω τι και πως συνέβη στην αγορά, όσοι διαβάζουν αυτή τη στήλη ξέρουν ότι σπάνια το κάνω, αφού άλλωστε δεν έχει νόημα.
Συζητάμε ιδέες για μελλοντικές τάσεις, δεν αναλύουμε τις παλιές. Χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο γεγονός όμως ως αφορμή για να ξανατονίσω ένα πολύ βασικό κανόνα, τον οποίο όποιος εμπεδώσει, θα είναι ήδη ένα βήμα μπροστά σε κάθε αγορά, και θα τη «διαβάζει» καλύτερα: Η αγορά κινεί την είδηση, δεν κινεί η είδηση την αγορά.
Το Bitcoin δεν έπεσε σε χαμηλό 2 ετών εν μέσω εκλογών ΗΠΑ επειδή ενεπλάκη το Binance στην υπόθεση του ανταλλακτηρίου FTX που πάει για φούντο. Ακριβώς το αντίστροφο συνέβη. Διαβάστε το ανάποδα.
Αρχικά έχουμε ως δεδομένο ότι η αγορά ΘΕΛΕΙ να ανεβοκατεβαίνει, από τη μεταβλητότητα τρέφεται. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται όμως έναν λόγο. Και ειδικά όταν μιλάμε για cryptoπου στην πράξη ακόμη δεν έχουν «αντίκρισμα», με την έννοια ότι δεν αποτελούν πχ μια εταιρία η Tesla που ανακοίνωσε τόσες πωλήσεις εντός ή εκτός των εκτιμήσεων οδηγώντας σε αφορμή για άνοδο ή πτώση της μετοχής, τότε η αγορά χρειάζεται μια απτή αφορμή.
Μια δικαιολογία για τα μάτια του κόσμου, ειδάλλως αν απλώς ανεβοκατεβαίνει και μάλιστα με ακραίες διακυμάνσεις, τότε θα μιλάμε για εξώφθαλμη χειραγώγηση. Φυσικά βέβαια αυτό ακριβώς συμβαίνει, και το ξέρουμε και το ξέρουν ότι το ξέρουμε. Αλλά για τη βιτρίνα πρέπει να δίνεται πάντα μια αφορμή, μια «αιτία πολέμου». Αυτή είναι που κρατά όρθια την αγορά, ειδάλλως θα κατέρρεε το οικονομικό οικοδόμημα που στη βάση του αποτελεί ψυχολογία.
Έτσι λοιπόν, η αγορά (που ΗΘΕΛΕ να πέσει) και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των Εκλογών (που αποτελεί πρόσφορο έδαφος για μεταβλητότητα) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ την ανάγκη – την ανάγκη π.χ. να πέσει, και η ανάγκη δημιουργεί την αφορμή. Έτσι «προκύπτει» κάποιο γεγονός όπως η ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός μεγάλου ανταλλακτηρίου, μια οποιαδήποτε κατάσταση που ήδη υποβόσκει, αλλά «σερβίρεται» την κατάλληλη στιγμή.
Αυτό με τη σειρά του οδηγεί την Binance, που ως κορυφαίος crypto-παράγοντας αποτελεί καταλύτη για την αγορά, να εμπλακεί με κάποιο τρόπο στην υπόθεση, η οποία αν λάβει αρνητική τροπή φυσικά θα μεταφραστεί σε αφορμή για πτώση στην αγορά. Κι έτσι έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αγορά κινεί την είδηση, όχι η είδηση την αγορά.
Εν συνεχεία επαναλάβετε για το αντίστροφο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την άνοδο. Θα «προκύψει» (γεννηθεί) κάποια θετική είδηση, είτε από την ίδια υπόθεση, είτε από κάποια άλλη (Εκλογές – οι οποίες ασχέτως αποτελέσματος θα μεταφραστούν κατά το δοκούν) και ούτω καθεξής. Όπερ και εγένετο, καθώς η αγορά δεν άργησε να εκτιναχθεί σαν ελατήριο με +20% την Πέμπτη.
Με άλλα λόγια, δεν έχει κανένα νόημα κανείς να πανικοβάλλεται ή αντίστροφα να συναρπάζεται από ένα δήθεν αρνητικό ή θετικό γεγονός. Ειδικά για τα κρυπτονομίσματα, προς το παρόν, ΔΕΝ υπάρχουν γεγονότα. Παρά μόνο non-events. Οτιδήποτε συμβεί έχει ήδη προεξοφληθεί. Η αγορά θα κάνει αυτό που θέλει. Η αγορά έχει ανάγκη από σκαμπανεβάσματα, ειδικά σε αυτήν τη φάση συσσώρευσης όπου χτίζονται πορτοφόλια σε βάρος των ψαριών, μέχρι και να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο γύρω από την οικονομία των κρυπτονομισμάτων. Και θα τα έχει, θα τα δημιουργεί, διαρκώς. Μην τσιμπάτε, και να τα ανεμένετε.
Μακριά από δόγματα τύπου «tothemoon» ή αντίστοιχα ότι θα καταρρεύσουμε. Κανέναν δε συμφέρει να καταρρεύσει η αγορά, διότι υπάρχει χρήμα εδώ και μάλιστα τρόπος να γεννάται περισσότερο. Έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά, θα ήταν παράλογο να την σφάξουν.
Αντίστοιχα κανέναν δε συμφέρει «να πάμε στο Θεό» πόσο μάλλον με τη μία. Κανέναν. Η αγορά θα δίνει, θα παίρνει, θα ροκανίζει και ξανά, όπως κάνει πάντα. Όσοι καλοθελητές τάζουν υπεραποδόσεις βγάζοντας λόγους στα socialmedia περί επανάστασης του χρήματος κλπ σας ληστεύουν από το χρόνο σας.
Η επανάσταση συνέβη το 2009, και ήταν ελάχιστοι εκεί. Από εκεί κι έπειτα ανέλαβε το χρήμα, και καλά έκανε, διότι έτσι συμβαίνει πάντα. Τώρα όσοι θέλουν να παίξουν, θα παίξουν με τους κανόνες που επιβάλλει αυτό. Όσοι κάτσουν και περιμένου να γίνουν «πλούσιοι» κάποια μέρα, θα μείνουν στο περίμενε. Έχοντας πει αυτά, πάμε να δούμε τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, για την ιστορία και μόνο…
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ ανταλλακτηρίων
Την 8η Νοεμβρίου 2022 το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο ουσιαστικά δολοφόνησε έναν ανταγωνιστή του.
Οι άνθρωποι της κρυπτογράφησης έχουν δει τεράστιες διακυμάνσεις. Απίστευτες απάτες αλλά και εκπληκτικές ιστορίες επιτυχίας. Αλλά ποτέ δεν έχουν δει μια μέρα σαν την 8η Νοεμβρίου 2022, όταν το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο ουσιαστικά δολοφόνησε έναν ανταγωνιστή του.
Το Binance είναι ένα γιγαντιαίο υπεράκτιο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης που διοικείται από έναν πανούργο κινεζοκαναδό δισεκατομμυριούχο, γνωστό ως CZ. Το Binance βρισκόταν στην κορυφή για αρκετό καιρό, αλλά, τα τελευταία χρόνια, ένας νεόκοπος ανταγωνιστής που ονομάζεται FTX άρχισε να το πλησιάζει. Το FTX ιδρύθηκε από έναν νεαρό Αμερικανό, γνωστό ως SBF (τα αρχικά είναι κάτι το ιδιαίτερο στην κρυπτογράφηση).
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο CZ άρχισε να διαμαρτύρεται για τις τακτικές πίεσης του SBF και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τη δύναμη της Binance στην αγορά για να καταστρέψει τον ανταγωνιστή του.
Οι δύο τους ήταν κάποτε φίλοι και αυτό περιελάβανε και την επένδυση του CZ στο νέο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του SBF. Με τον καιρό, ο CZ αποφάσισε ότι δεν ήθελε να το κατέχει πλέον και, όταν πούλησε το μερίδιό του στο FTX, πήρε την πληρωμή σε ένα κρυπτογραφικό κουπόνι που ονομάζεται FTT. Αυτά τα token χρησιμοποιούνται από τους πελάτες στο ανταλλακτήριο FTX για να λάβουν εκπτώσεις στις συναλλαγές, αλλά, σε αντίθεση με το Bitcoin, δεν είναι ιδιαίτερα ρευστοποιήσιμα.
Εκ των υστέρων, αυτή ήταν μια ανόητη συμφωνία από τον SBF, διότι είχε ως αποτέλεσμα ο CZ να κατέχει μια τεράστια ποσότητα token FTT, δίνοντάς του έτσι εξουσία επί της FTX.
Είναι σαν να έδινε η Pepsi στην Coca-Cola ένα μεγάλο κομμάτι μετοχών που η Coke θα μπορούσε να πουλήσει όποτε ήθελε.
Και αυτό ακριβώς συνέβη: Ο CZ θύμωσε με τον SBF και πλημμύρισε την αγορά με πολλά FTT.
Αυτό ήταν καταστροφικό επειδή ο SBF κατέχει επίσης ένα εμπορικό ταμείο που έχει ένα σωρό μάρκες FTT στον ισολογισμό του.
Όταν η τιμή των tokens FTT άρχισε να καταρρέει, ο SBF προσπάθησε να υπερασπιστεί την αξία του πουλώντας άλλα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να αγοράσει τα tokens FTT που κατέκλυζαν την αγορά – αλλά αυτό δεν λειτούργησε και, καθώς η αξία των FTT έπεφτε, ο SBF ανακάλυψε ότι οι υποχρεώσεις του άρχισαν να υπερβαίνουν τα περιουσιακά του στοιχεία.
Μέχρι την Τρίτη, οι εταιρείες του αντιμετώπιζαν χρεοκοπία και αναγκάστηκε να στραφεί στον αντίπαλό του για να τις πάρει από τα χέρια του.
Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο ο CZ; Είναι πιθανό ο CZ να το έκανε αυτό εν μέρει επειδή ήθελε να συντρίψει έναν ανερχόμενο ανταγωνιστή. Αλλά εν μέρει ήταν και προσωπικό.
Τους τελευταίους μήνες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν γίνει επιθετικές απέναντι στη βιομηχανία κρυπτογράφησης και τόσο η Binance όσο και η FTX προσπαθούσαν να παραμείνουν στην καλή τους πλευρά.
Μέσα σε όλα αυτά, ο CZ άρχισε να πιστεύει ότι ο SBF έδινε πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ -ενδεχομένως υπονοώντας τους ότι ο CZ ήταν συνδεδεμένη με την Κίνα- και έτσι ο CZ επέλεξε την εκδίκηση. “Δώσαμε υποστήριξη πριν, αλλά δεν θα προσποιηθούμε ότι κάνουμε έρωτα μετά το διαζύγιο. Δεν είμαστε εναντίον κανενός.
Αλλά δεν θα υποστηρίξουμε ανθρώπους που κάνουν λόμπι εναντίον άλλων παραγόντων του κλάδου πίσω από την πλάτη τους”, έγραψε ο CZ σε ένα μοιραίο tweet την Κυριακή.
Δύο ημέρες αργότερα, είχε καταστρέψει την εταιρεία του αντιπάλου του.
Έτσι, η Binance κατέχει τώρα την FTX; Όχι, τουλάχιστον όχι ακόμα. Η Binance εγκατέλειψε τα σχέδια εξαγοράς, αφού έπειτα από το due diligence που πραγματοποίησε διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση και κεφαλαιακό χάσμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της FTX προς τους πελάτες της.
Πολλοί θεωρούν ότι φταίει ο CZ, επειδή χρησιμοποίησε τη δύναμή του πάνω στην FTX για να την καταστρέψει.
Αλλά οι άνθρωποι δείχνουν επίσης με το δάχτυλο τον SBF επειδή δεν ήταν διαφανής σχετικά με την πλήρη επικάλυψη μεταξύ της FTX και της εμπορικής του εταιρείας, η οποία κατείχε πολλά FTT. Αν ήταν διαφανής, ο κόσμος πιθανότατα θα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτή την ευπάθεια νωρίτερα και ίσως η FTX να είχε αποτρέψει αυτό το χάος.
Άλλοι έκαναν επίσης έναν πιο σοβαρό ισχυρισμό: Ότι ο SBF μπορεί να χρησιμοποίησε κεφάλαια πελατών για να κλείσει τρύπες στους ισολογισμούς μιας ή και των δύο εταιρειών του.
Αυτό συνέβη στην περίπτωση αρκετών άλλων εταιρειών κρυπτογράφησης που κατέρρευσαν αυτή την άνοιξη, και είναι κάτι πολύ κακό. Αλλά πρόκειται απλώς για ισχυρισμούς και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο SBF το έκανε αυτό.
Εντάξει, αλλά γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Δεν συμβαίνουν συνέχεια τέτοια στην κρυπτογράφηση;
Ναι, η κρυπτογράφηση έχει επάξια τη φήμη ότι έχει να κάνει με ατασθαλίες και στελέχη που παίζουν γρήγορα και χαλαρά.
Αλλά αυτό το επεισόδιο ξεχωρίζει, δεδομένου ότι η FTX είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην κρυπτογράφηση και επειδή ο SBF θεωρούνταν ευρέως ως το χρυσό αγόρι του κλάδου που θα τη βοηθούσε να βρεθεί στη σωστή πλευρά των ρυθμιστικών αρχών.
Τόσο πολύ γι’ αυτό. Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι καλά νέα. Οι τιμές έπεσαν στις φήμες ότι η FTX είχε πρόβλημα, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν για λίγο όταν η Binance ανακοίνωσε τη διάσωσή της, για να καταρρεύσουν ξανά αργότερα την Τρίτη και να ανακάμψουν εκ νέου την Πέμπτη.
Αυτά τα γεγονότα έχουν πλήξει την τιμή του FTT και ενός token που ονομάζεται Solana και συνδέεται με τον SBF. Όταν υπάρχει ένα μεγάλο ξεπούλημα σε ένα σημαντικό token, συνήθως έχει αντίκτυπο στην υπόλοιπη αγορά, και αυτό φαίνεται να συμβαίνει.