Οι αγορές ποντάρουν σε επανεκκίνηση του Nord Stream (;)
Ανοδικό ριμπάουντ στα χρηματιστήρια κόντρα στο "μαύρο χειμώνα" της Κομισιόν και τον επίμονο πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα όμως το σύνθημα είχαν δώσει τα κρυπτονομίσματα...
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Ανοδικό ριμπάουντ στα χρηματιστήρια κόντρα στο “μαύρο χειμώνα” της Κομισιόν και τον επίμονο πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα όμως το σύνθημα είχαν δώσει τα κρυπτονομίσματα…
Πως τα φέρνει η ζωή! Δυο χρόνια πριν οι “Κασσάνδρες” του radar.gr και της Αξίας προειδοποιούσαν για σοβαρή κρίση… “σίκουελ” του 2008, και ακόμη πιο πρόσφατα μιλούσαν για “μαύρο χειμώνα” όταν όλοι (και εννοούμε ΟΛΟΙ) αρνούνταν το ενδεχόμενο πληθωρισμού, πόσο μάλλον στον ακραίο βαθμό που τον βιώνουμε με τη μορφή ανεξέλεγκτης ακρίβειας και πρωτοφανούς ενεργειακής/επισιτιστικής κρίσης.
Όταν τότε ανελύαμε τις ομολογουμένως μαύρες εκτιμήσεις μας δεν ήταν από βίτσιο, αλλά επειδή απλούστατα αποτυπώναμε γραπτά αυτό που ήταν ηλίου φαεινότερο (για όσους είχαν τα μάτια τους ανοιχτά), διότι -πως να το κάνουμε- τα νούμερα δε λένε ψέματα.
Και τα νούμερα δεν έβγαιναν. Δεν επρόκειτο για Κβαντική Φυσική. Στο φινάλε -και αν το υπεραπλουστεύσουμε- οι κεντρικές τράπεζες και με αφορμή την πανδημία “τύπωσαν” μέσα σε ένα χρόνο το 1/3 όλων των δολαρίων που έχουν υπάρξει ποτέ.
Τίποτα άλλο δε χρειαζόταν να αναλύσουμε για να συμπεράνουμε πως έρχεται πληθωριστική λαίλαπα που όμοιά της δεν θα έχουμε ξαναζήσει. Όλα τα ύπολοιπα, η επισιτιστική κρίση κλπ θα ήταν υποπροϊόντα αυτού του κατακλυσμιαίου γεγονότος, και όχι το ανάποδο.
Την αλήθεια μας λοιπόν καταγράφαμε, ή μάλλον την αλήθεια σκέτη, διότι μόνο μία εκδοχή υπήρχε σε αυτήν την ιστορία. Δεν το κάναμε για τη ψυχή της μάνας μας, ούτε για να τραβήξουμε προσοχή. Καταγράψαμε αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια μας, προκειμένου βεβαίως ταυτόχρονα να προειδοποιήσουμε/προστατεύσουμε, και που άλλοι επιδεικτικά αγνοούσαν ή αρνούνταν να δεχθούν.
Η απόδειξη πως οι “προφητείες” μας (που επιβεβαιώνονταν η μία μετά την άλλη) δεν ήταν… Κασσάνδρειες, αλλά αληθινές εκτιμήσεις, θα ήταν πως, όταν θα ερχόταν η στιγμή και το φως στο τούνελ θα διαδεχόταν το σκοτάδι, εμείς ΠΡΩΤΟΙ θα το φωνάζαμε με ζήλο.
Είχαμε πει πως όπως ΠΡΩΤΟΙ μιλήσαμε για τον πληθωρισμό με το όνομα του (στασιμοπληθωρισμός) και το κραχ στις αγορές, έτσι και ΠΑΛΙ θα είμασταν εκεί για να προϋπαντήσουμε την άνοδο, την ελπίδα. Και πως μάλιστα όταν θα συμβεί αυτό, να είστε σίγουροι πως όλοι εκείνοι που δήθεν σας καθησύχαζαν τότε που έπρεπε να σας προειδοποιούν, θα βρίσκονται και πάλι στη λάθος μεριά της ιστορίας (ή της “αγοράς” στην περίπτωσή μας), και θα σπέρνουν τον πανικό.
Κάντε ότι κοιμάστε…
Έτσι κάνουν πάντα, έτσι λειτουργούν οι αγορές και τα παπαγαλάκια τους, διότι πολύ απλά η μάζα πρέπει να κοιμάται όταν ο κλέφτης μπουκάρει. Πρέπει να συνεχίζει ανυπόψιαστη να κρατά τις μετοχές-σκουπίδια ή ό,τι άλλο liability όσο πραγματοποιείται το έγκλημα, ώστε το έξυπνο χρήμα να την κάνει με ελαφρά. Αντίστοιχα όταν γεννιέται η ελπίδα από τις στάχτες και είναι η ιδανική στιγμή για αγορές και επανείσοδο, τότε πάλι η μάζα πρέπει να τρέχει πανικόβλητη ώστε οι μάγκες να τοποθετούνται αποδοτικά.
Τώρα λοιπόν, κι ενώ το έγκλημα έχει ήδη πραγματοποιηθεί, η ίδια η Κομισιόν μιλά αυτολεξεί για “μαύρο χειμώνα” (!), τώρα που είναι αργά για να προφυλαχθεί κανείς.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Μήπως διότι αυτό αποτελεί το “σύνθημά” μας πως γυρίζει ο άνεμος και διαφαίνεται φως στο τούνελ;
Πολύ θα θέλαμε να ισχύει αυτό, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, κατά την ταπεινή πάντα άποψή μας.
ΩΣΤΟΣΟ, είναι ένα πρώτο καμπανάκι! Και θα υπάρξουν αρκετά, όπως υπήρξαν αντίστοιχα και πριν το κραχ.
Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, τα χρηματιστήρια πραγματοποιούν ένα αξιόλογο ανοδικό ξέσπασμα, στον απόηχο της ψυχρολουσίας Gazprom, και κόντρα μάλιστα στη μαύρη εκτίμηση της Κομισιόν που “ρεαλιστικά δεν αναμένει επανεκκίνηση του αγωγού Nord Stream”…
Ωστόσο ένα δημοσίευμα του Reuters που μιλά για επανεκκίνηση του αγωγού την Πέμπτη φαίνεται πως πυροδότησε το σημερινό ράλι και αναπτέρωσε το επενδυτικό συναίσθημα. Ή τουλάχιστον αυτό κυκλοφορεί στις διαδικτυακές επενδυτικές πιάτσες…
Είναι όμως έτσι; Εμάς (που είμαστε καχύποπτοι εκ φύσεως) δε μας πείθει. Αρχικά δεν ταιριάζουν καν οι χρόνοι, καθώς το ευρωπαϊκό ράλι είχε ξεκινήσει πριν τη δημοσίευση του υποτιθέμενου άρθρου. Αυτό μπορεί κανείς βέβαια να το αποδώσει σε εσωτερική πληροφόρηση.
Δεκτό, αλλά εμείς έχουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο κράχτη. Έναν φαινομενικά άσχετο, για τους περισσότερους (εξίσου άσχετους). Τα κρυπτονομίσματα.
Το Bitcoin δείχνει το δρόμο
Τα κρυπτονομίσματα, όπως έχουμε ΠΟΛΛΑΚΙΣ εξηγήσει, αποτελούν πλέον (τα τελευταία δύο χρόνια) τον καλύτερο ΔΕΙΚΤΗ της αγοράς. Όντας μια “σκάστρα” της Wall Street, μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της υπέρμετρης ρευστότητας, είναι τα πρώτα που “σκάνε” αλλά ταυτόχρονα είναι και τα πρώτα που “τρομπάρουν” (μιας και οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι μια γιγαντιαία φούσκα) – τα πρώτα που ανεβαίνουν, όταν όλα φαινομενικά δείχνουν ήσυχα.
Όταν το Bitcoin ανεβαίνει, να είστε σίγουροι πως και η Wall Street θα ανέβει λίγο μετά.
Για όσους έχουν τα μάτια τους ανοιχτά λοιπόν, μια ξεκάθαρη συσσώρευση (accumulation) πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες στα κρυπτονομίσματα, έπειτα από την πρόσφατη βουτιά τους. Σταδιακά έχτιζαν, και ήδη από χθες το βράδυ άρχισαν να σκαρφαλώνουν.
Με λίγα λόγια, κανένας αγωγός, καμια δημοσίευση κερδών (earnings) και γενικά κανένα στοιχείο της κακόμοιρης πραγματικής οικονομίας δεν έπαιξε και δεν παίζει ρόλο (Market doesn’t care about the economy). Αν ήταν έτσι ο Euro Stoxx θα πρεπε να χει “ξεράσει” στον απόηχο της υπόνοιας για αυστηρή αύξηση επιτοκίων που άφησε σήμερα η ΕΚΤ.
Στην πραγματικότητα, η αγορά απλά κάνει αυτό που είναι να κάνει…
Είμαστε στο τέλος της bear market και την αντιστροφή τάσης όμως;
Όχι, δεν το πιστεύουμε αυτό, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Η αγορά δεν έχει πατώσει ακόμη, και όσοι τσιμπήσουν θα πάθουν μεγάλη νείλα αν δεν έχουν ετοιμάσει βραχυπρόθεσμο exit plan.
Όσα είχαμε γράψει ήδη από τον περασμένο χρόνο εξακολοθούν να ισχύουν. Η αγορά δεν έχει πατώσει. Πιθανόν να συμβεί αυτό φθινόπωρο προς χειμώνα, σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας.
Στο ενδιάμεσο όμως όπως έχουμε πει θα βιώσουμε ανοδικά ξεσπάσματα σαν αυτό εδώ, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι παρά παγίδες (bull traps) προκειμένου το έξυπνο χρήμα να ξεφορτώνεται ακόμη περισσότερες εκτεθειμένες θέσεις του πριν τον πραγματικό πάτο (όπου και θα επανατοποθετηθεί).
Μέχρι τότε, τα μάτια ανοιχτά…
Η εικόνα της αγοράς
Στο ταμπλό, η μετοχή της IBM υποχωρεί κατά 6,48%, αφού η τεχνολογική εταιρεία μείωσε την πρόβλεψή της για τις ταμειακές ροές, παρόλο που ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Παράλληλα, η μετοχή της Halliburton ενισχύεται κατά 1,44% λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου φέτος, γεγονός που ενίσχυσε τα κέρδη της εταιρείας στο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι η Netflix (+4,44%) θα ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της Wall Street.
Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αναμένονται αποτελέσματα από Tesla, United Airlines, American Airlines, Snap, Twitter και Verizon μεταξύ άλλων.
Η μετοχή της Johnson & Johnson σημειώνει πτώση 1,60% μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου κερδών και εσόδων τριμήνου, αν και ο φαρμακευτικός κολοσσός μείωσε τις προβλέψεις για τα έσοδα και τα κέρδη του του έτους.
Τα έσοδα της Hasbro (+0,87%) για το τρίμηνο ήταν λίγο χαμηλότερα από τις προσδοκίες, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Refinitiv.
Στα μάκρο, συρρίκνωση σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών συρρικνωθήκαν σε μηνιαίο επίπεδο 2% έναντι συρρίκνωσης 14,4% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν άνοδο 2%.
Στα commodities, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2,1% στα 100,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.708 δολάρια η ουγγιά.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 2,98%.
ΕΚΤ: Στο τραπέζι η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στο τραπέζι της συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη (21/7/2022), θα τεθεί και το σενάριο αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος του πληθωρισμού.
Ειδικότερες πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΚΤ ελπίζει και σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας σε χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία στην αγορά ομολόγων, εάν τηρήσουν τους κανόνες της Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.
Αυτοί περιλαμβάνουν τους στόχους που τέθηκαν από την Κομισιόν για την εξασφάλιση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ καθώς και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποκατασταθεί στο επόμενο έτος μετά την πανδημία, τονίζουν οι πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε πει ότι θα προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και πιθανότητα κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μεταθέτοντας για τον Σεπτέμβριο, μια μεγαλύτερη αύξηση.
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε μια ομιλία της τον Ιούνιο, δήλωσε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα συνθήκες υπό τις οποίες η σταδιακή δράση δεν θα ήταν κατάλληλη».