Κέρδη 4% για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην εβδομάδα – Ανοδικά το δολάριο
Σε διαφορετικές ταχύτητες βρέθηκαν οι αγορές μετοχών ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το ασφαλές ενεργητικό, όπως γερμανικά κρατικά ομόλογα και χρυσό, να δέχεται πιέσεις στον απόηχο των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Ουκρανία.
Τα σύννεφα ωστόσο πυκνώνουν πάνω από την παγκόσμια οικονομία, μετά τη νέα παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας, αλλαγή που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς σε μία σειρά από ρωσικά αγαθά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που βρίσκεται πλέον στην τρίτη εβδομάδα, με όλες τις παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες για να συγκρατήσουν την καλπάζουσα άνοδο του πληθωρισμού ενόσω η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται, έχουν οδηγήσει τις αγορές σε έντονες αυξομειώσεις.
Η Wall Street παρουσιάζει αυτή τη στιγμή μικτή εικόνα με τα blue chip να προσπαθούν να σταθεροποιηθούν σε αντίθεση με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq που κινούνται στο «κόκκινο».
Στην Ευρώπη, οι μετοχές ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με άνοδο, με τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να καταγράφει κέρδη 1%, εν μέσω ενδείξεων για πιθανή θετική έκβαση στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, παρά την έντονη μεταβλητότητα. Ο δείκτης κατάφερε να καταγράψει στην εβδομάδα άνοδο 4%, μετά από τρεις συναπτές εβδομάδες απωλειών, γεγονός που γεννά κάποιες ελπίδες για σταθεροποίηση.
Ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 1,4% στην καλύτερη εβδομάδα σε διάστημα έτους, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσαν άνοδο 0,9% έκαστος. Σε άνοδο 0,8% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, βρίσκοντας στήριγμα και στα στοιχεία που έδειξαν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας. «Με δεδομένο ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία σειρά από αρνητικά νέα, έστω και η παραμικρή θετική είδηση είναι ικανή να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα», αναφέρει ο Ντάβαλ Τζόσι, στρατηγικός αναλυτής της BCA Research.
Εντυπωσιακή ανάκαμψη 4,5% αυτή την εβδομάδα γνώρισαν και οι μετοχές τραπεζών στην Ευρωζώνη, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, αφότου έκαναν βουτιά περίπου 20% την προηγούμενη εβδομάδα, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής τους στην Ρωσία.
Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν ευρωπαϊκές μετοχές τις προηγούμενες ημέρες με τον ταχύτερο ρυθμό έως σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση της Bank of America, με τις εκροές από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να φτάνουν τα 13,5 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 2,5% από 3,9%, επικαλούμενη τους κινδύνους από την περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
Συνέχεια πτώσης στις γερμανικές αποδόσεις
Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, μετά τις δηλώσεις Πούτιν αλλά και την απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης να αποσύρει σταδιακά το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΑΡΡ) στο τρίτο τρίμηνο. Η γερμανική 10ετία «είδε» το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται προς στιγμή στο 0,31% για να κλείνει στο 0,28%, ενώ στην πενταετία έφθασε στο 0,018%, αφού πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου.
Στην ευρωπεριφέρεια, οι τάσεις ήταν μικτές. Ενώ στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η κλιμάκωση των αποδόσεων, οι ιταλικές αποδόσεις διόρθωσαν ελαφρώς πτωτικά μετά τη μεγάλη άνοδο της Πέμπτης. Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε 4,5 μονάδες βάσης στο 1,88%, ενώ το spread υποχώρησε στις 158 μονάδες βάσης, παρότι παραμένει υψηλότερα από τις 150 που βρισκόταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση της παλαιάς και νέας 10ετίας αυξήθηκε ελαφρώς στο 2,43% και 2,57% με το spread στις 226 μονάδες βάσης, ενώ στον τίτλο λήξης το 2026 το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 1,34%.
Κερδίζει έδαφος το δολάριο
Το δολάριο, το οποίο θεωρείται ασφαλές ενεργητικό, ενώ αρχικά αντέδρασε με πτώση στην είδηση για ενδεχομένως να υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, σταδιακά γύρισε σε άνοδο με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,46% στις 98,971 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, το ευρώ υποχωρεί αυτή την ώρα 0,5% με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,0926. Από τις αρχές του μηνός έως σήμερα, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έχει απωλέσει περίπου 2% της αξίας του έναντι του δολαρίου.