Φόβοι για ενεργειακό πόλεμο Δύσης-Ρωσίας με απρόβλεπτες συνέπειες
Ενισχύονται οι φόβοι για ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς τους συμμάχους τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως τιμωρία για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την ώρα που καταγράφεται μια μικρή πρόοδος σε ό,τι αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία στη Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Βερολίνου τον περασμένο μήνα να σταματήσει το άνοιγμα του αμφιλεγόμενου νέου αγωγού Nord Stream 2. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο Νόβακ προειδοποίησε επίσης ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν στα 300 δολάρια το βαρέλι, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
«Είναι ξεκάθαρο πως τυχόν απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά. Η άνοδος στις τιμές θα είναι απρόβλεπτη. Θα μπορούσαν να φτάσουν τα 300 δολάρια το βαρέλι, ίσως και περισσότερο» σχολίασε σε τηλεοπτική δήλωση του.
Στις ΗΠΑ το ζήτημα του ενεργειακού εμπάργκο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος, όμως η Ευρώπη παραμένει διχασμένη, με την Γερμανία ειδικά να λέει ανοιχτά «όχι», σε ανακοίνωση νωρίτερα από τον Καγκελάριο Σολτς.
Ήδη δε, τα σενάρια αυτά επιτάχυναν το ράλι των τιμών σήμερα με το Brent να πλησιάζει και το όριο των 140 δολαρίων το βαρέλι.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America δήλωσαν ότι εάν διακοπούν οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) ή περισσότερο, ωθώντας τις τιμές έως και 200 δολάρια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας τη Δευτέρα, πιέζοντας να υποστηρίξουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πάντως, ότι η Ουάσιγκτον φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει και χωρίς την υποστήριξη της Ευρώπης.