Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street
Διπλά ιστορική εβδομάδα για το Bitcoin αλλά και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα. Αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το «οκ» για διαπραγμάτευση ETF με υποκείμενο στοιχείο το κορυφαίο κρυπτονόμισμα, το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο με όνομα BITO έσπασε ρεκόρ συναλλαγών την Τετάρτη, με την επενδυτική προσέλευση να είναι τεράστια.
Ταυτόχρονα η τιμή του ίδιου του Bitcoin ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό ($65.000) του Απριλίου, και πλέον βαδίζει και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά». Παρά τις διακυμάνσεις, ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα $66.800, ενώ στο «πράσινο» βρέθηκαν και τα υπόλοιπα altcoins, με το ETH να ξεπερνά στιγμιαία τα 4.300 δολάρια.
Αρχικά δειλά-δειλά με τα συμβόλαια BTC και τις εισηγμένες μετοχές των miners, και τώρα με το ETF. Πλέον κι επίσημα μπορούμε να μιλάμε για "κατάκτηση" της Wall Street από τη λεγόμενη Main Street... Το φτωχό, αναρχικό (ή αναρχοκαπιταλιστικό;) όραμα του Σατόσι Νακαμότο βρήκε το δρόμο του στα ακριβά σαλόνια του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπου πλέον έχει εγκατασταθεί για τα καλά…
Βέβαια το αν οι Bitcoiners ονειρεύονταν κάπως έτσι το λεγόμενο "Occupy Wall Street" είναι συζητήσιμο... "Τα κάστρα πέφτουν από μέσα", θα πουν κάποιοι. "Αν κοιτάς για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος η άβυσσος κοιτά πίσω σε σένα", θα συμπληρώσουμε εμείς...
Όπως και να έχει, ιστορία γράφτηκε και μάλιστα με απόλυτη δικαίωση (και ανακούφιση) για τους απανταχού Bitcoiners, που δεν πτοήθηκαν (και δεν πούλησαν) στην ανοιξιάτικη πτώση. Απόλυτη δικαίωση και για την «Αξία», αφού επιβεβαιώθηκε με μαθηματική μάλιστα ακρίβεια η εκτίμησή μας πως εκείνη η πτώση όχι μόνο δε θα σηματοδοτούσε τη νέα bear market (αλλά στην πραγματικότητα θα ήταν μια παγίδα – bear trap), όπερ και εγένετο, αλλά και πως το φθινόπωρο θα βλέπαμε ενδεχομένως νέα ιστορικά υψηλά - όχι μόνο στα κρύπτο αλλά στα χρηματιστήρια γενικότερα. Γεγονός που επαληθεύτηκε και για τον S&P 500 που ξεπέρασε τις 4.500 μονάδες.
Την εκτίμηση αυτή την κάναμε κοιτώντας που παίζει το «έξυπνο χρήμα» γενικότερα, και όχι ως «crypto experts», όπως αυτοαποκαλούνται πολλοί στις μέρες μας. Έχουμε τονίσει και θα το ξαναθυμίσουμε πως το χρήμα του πλανήτη είναι συνδεδεμένο μεταξύ του, και τα κρύπτο δε ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα.
Bitcoin, το μακρύ χέρι της Wall Street
Το Bitcoin και το κάθε Bitcoin δεν είναι παρά προέκταση της Wall Street, ή μάλλον για την ακρίβεια η «σκάστρα» της, μια βαλβίδα αποσυμπίεσης όπου τροφοδοτείται η υπέρμετρη ρευστότητα που πολλαπλασιάστηκε εκθετικά στα χρόνια της πανδημίας, με το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed, τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουμε ήδη με τη μορφή του στασιμοπληθωρισμού, όπως επίσης εξηγήσαμε πολλούς μήνες πριν…
Κάποιοι Bitcoiners θα μας αμφισβητήσουν, θα πουν δεν είμαστε ρομαντικοί. Θα πουν ότι το Bitcoin ανεβαίνει επειδή ο κόσμος πιστεύει «ότι θα αλλάξει τον κόσμο», θα ανατρέψει το τραπεζικό σύστημα (αν και πλέον το «μαζεύουν» αυτό), ή πόσο μάλλον ότι ανεβαίνει επειδή ο Elon Musk πόσταρε κάτι στο Twitter ή γενικότερα στον απόηχο κάποιας είδησης (η αγορά κινεί τις ειδήσεις, και όχι το αντίστροφο)!
Σε αυτούς απαντάμε πως είμαστε απλώς ρεαλιστές. Όσον αφορά το ρομαντισμό, αν δεν υπήρχε ρομαντισμός, πάθος και ελπίδα για ανατροπή της όποιας μορφής καθεστηκυίας τάξης, δε θα είμασταν εδώ να γράφουμε γι’ αυτά όταν το θέμα δεν «πουλούσε», πολύ πριν γίνει mainstream και παίξει στα διεθνή μίντια, πολύ πριν άλλοι καλοθελητές δήθεν ιδεολόγοι μυριστούν τα φράγκα και πουλήσουν επαναστατιλίκι σε διψασμένους για εύκολο χρήμα millenials.
Παραμένουμε πιστοί στις απόψεις μας, τις οποίες ταυτόχρονα αμφισβητούμε κάθε μέρα, παρότι επιβεβαιώνονται πανηγυρικά! Είμαστε με το Bitcoin, ή μάλλον με αυτό που ξεκίνησε, ποντάρουμε σε αυτό, το αγοράζουμε, το πουλάμε, το αγαπάμε, το αμφισβητούμε καθημερινά. Οι επενδύσεις δεν είναι παντρειά, είναι ένα αέναο ερωτικό ταξίδι. Θα γράψουμε πως το Bitcoin θα πέσει, με τον ίδιο ζήλο που θα γράψουμε να ανέβει.
Η Fed βαράει το νταούλι
Το Bitcoin άλλαξε τον κόσμο, αλλά όχι με τον τρόπο που ελπίζουν κάποιοι. Ήταν ο πρωτοπόρος, και τα «παιδιά» του θα είναι αυτά που θα αλλάξουν εκ νέου το οικονομικό σύστημα. Έχοντας πει αυτό όμως, ταυτόχρονα δεν παύουμε να πιστέυουμε πως, προς το παρόν τουλάχιστον, το Bitcoin θα συνεχίσει να ηγείται κι ας είναι στην ουσία ένα «ζόμπι». Μια ξεπερασμένη τεχνολογία που πρακτικά ως νόμισμα δεν προσφέρει τίποτα, παρά μόνο ως κερδοσκοπικό προϊόν και ως «βάρκα» που κουβαλάει τα πραγματικά υποσχόμενα altcoins που θα υπερισχύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Το γιατί το έχουμε εξηγήσει πολλάκις, και προσκαλούμε οποιονδήποτε έχει έστω και ένα αντεπιχείρημα αυτού, να μας αποδομήσει. Το τι κάνει η τιμή του φυσικά δεν παίζει ρόλο.
Και γι’ αυτό άλλωστε εμείς οι ίδιοι καθησυχάζαμε πως η ανοιξιάτικη πτώση δε θα ήταν αρχή του τέλους, αλλά παγίδα, και πως το Bitcoin θα ζούσε για να δει νέα ιστορικά υψηλά. Αυτό είναι το νόημα του ρεαλισμού όσον αφορά το πώς βλέπουμε τις διεθνείς αγορές.
Την εκτίμησή μας αυτή λοιπόν δεν την κάναμε κοιτώντας (μόνο) του γράφημα του BTCUSD, αλλά με βάση τη μεγάλη εικόνα των διεθνών αγορών. Και η εικόνα αυτή ζωγραφίζεται από κυρίως ένα πράγμα: τη νομισματική πολιτική της Fed. Fed, «φάλαινες» (κυρίως ασιατικές) και χειραγώγηση.
Μένει να αποδειχθεί αν θα δικαιωθούμε και όσον αφορά την πλέον «μαύρη» πρόβλεψη μας για αρχή bear market κάπου στα βαθιά του χειμώνα. Πως η Fed θα δώσει σήμα για tapering και σταδιακό τέλος του QE (ίσως από το 2023), ωστόσο η ανακοίνωση και μόνο θα είναι αρκετή για να ξεκινήσει την κατρακύλα. Διότι η Wall Street ΘΕΛΕΙ να πέσει, θέλει να κατοχυρώσει επιτέλους τα κέρδη της μακροβιότερης bull market (ή μάλλον φούσκας) όλων των εποχών, θέλει και αυτή να κάνει τη «Μεγαλη Επανεκκίνησή» της, τώρα που η παλίρροια αλλάζει.
Μέσα από την ενεργειακή (και σύντομα διατροφική) κρίση που βιώνει ο πλανήτης θα εφαρμοσθούν νέες κανονικότητες και θα αλλάξει η κοινωνία ριζικά. Το αν θα είναι όμορφο ή όχι ο χρόνος θα το δείξει (για τους παλιούς που συνήθισαν σε έναν απλότερο και όχι τόσο «αποστειρωμένο» τρόπο ζωής, μάλλον δε θα είναι). Το σίγουρο είναι πως είναι «αναγκαίο», ή τουλάχιστον έτσι έχουν αποφασίσει αυτοί που ορίζουν τις τύχες του πλανήτη…
Τα κρύπτο φυσικά βρίσκονται κάπου εκεί ανάμεσα, η «ουρά» της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή – μια ουρά ωστόσο που ο σκύλος δε διστάζει να κυνηγήσει. Όταν ο S&P 500 κοκκινήσει, να είστε σίγουροι πως το χρήμα πρώτα θα έχει βγει από τα κρύπτο… Πριν όμως από μια bear market, ειδικά στα κρύπτο, προηγείται πάντα μια εκρηκτική άνοδος και ρεκόρ που ενδέχεται να κρατήσουν μόλις λίγες μέρες (θυμηθείτε Δεκέμβριο 2017). Ίσως αν το Bitcoin δει τα $100-125 χιλιάρικα να μη μείνει εκεί για πολύ…
Πάνω από $1 δισ. στο πρώτο Bitcoin ETF
Το Bitcoin λοιπόν κατέγραψε άνοδο άνω του 120% μέχρι στιγμής για φέτος στον απόηχο του πρώτου ETF. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 817,6 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντα τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης αλυσίδων Glassnode.
Ο όγκος συναλλαγών αναφορικά με το ETF της ProShares Bitcoin Strategy (BITO) ξεπέρασε κάθε προσδοκία την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του. Έτσι, το BITO βρέθηκε πίσω ακριβώς, σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών, από το Blackrock US Carbon Transition Readiness ETF, που έκλεισε με 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια στο ντεμπούτο του τον Απρίλιο.
Το ETF με βάση το Bitcoin της ProShare ξεκίνησε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) στις 19 Οκτωβρίου με τιμή ανοίγματος στα 40,88 δολ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του TradingView, το BITO έκλεισε την ημέρα στα 41,94 δολ., με συνολικά 24,313 εκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια, ήτοι τζίρος πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Σε σχόλιο του για το BITO, ο ανώτερος αναλυτής για τα ETF του Bloomberg, Eric Balchunas, έγραψε στο Twitter ότι το ETF της ProShares ήταν αναμφισβήτητα το «μεγαλύτερο» από άποψη «φυσικού» ή «λαϊκού ενδιαφέροντος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν εισροές αξίας 570 εκατομμυρίων δολαρίων για το BITO την πρώτη ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ETF της ProShares θα μπορούσε να καταταγεί ως «βαρέων βαρών» στον κλάδο όσον αφορά τις καθαρές ροές ενός έτους.
Επίσης, όπως αναφέρει η FactSet, τα δύο κορυφαία μεμονωμένα ETF είναι το Gold και το Silver, με ροές 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Εκτός εμπορευμάτων, η μεγαλύτερη ετήσια ροή για ETP, ύψους 5,351 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν για το Invesco QQQ Trust.
Πόσοι Έλληνες «κρατάνε» κρύπτο
Σχεδόν 200.000 άτομα μετρά η κοινότητα του crypto στην Ελλάδα, καθώς το 1,87% των Ελλήνων έχει υιοθετήσει τα κρυπτονομίσματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της BrokerChooser, 194.860 Έλληνες είναι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση παγκοσμίως με βάση την διείσδυση του crypto στον πληθυσμό, μία θέση χαμηλότερα από τη Φινλανδία και μία θέση υψηλότερα από την Ελβετία.
Τα νούμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει μεν μία υπολογίσιμη crypto-κοινότητα, όμως απέχει κατά πολύ από τα ποσοστά διείσδυσης που έχουν τα κρυπτονομίσματα σε άλλες χώρες.
Για παράδειγμα, στην Ουκρανία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση της έρευνας, το 12,73% του πληθυσμού είναι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων. Στη Ρωσία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, το ποσοστό της διείσδυσης είναι 11,91% και ακολουθεί η Κένυα με 8,52%.
Στις ΗΠΑ, το 8,31% των Αμερικανών, δηλαδή περισσότερα από 27 εκατ. άτομα, είναι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων.
Τα στοιχεία της BrokerChooser αποδεικνύουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι πιο διαδεδομένα σε χώρες με μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο), όπου πολύς κόσμος είναι εξοικειωμένος με το finance, αλλά και σε κράτη με αδύναμα ή ευμετάβλητα νομίσματα, που ωθούν μέρος του πληθυσμού στην αναζήτηση εναλλακτικών.
Πούτιν: Τα κρυπτονομίσματα έχουν δικαίωμα ύπαρξης
Σήμα όχι μόνο ανοχής αλλά και αποδοχής των κρυπτονομισμάτων έστειλε με συνέντευξή του στις 14 Οκτωβρίου 2021 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Όπως είπε, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία προσελκύουν ολοένα περισσότερο κόσμο αλλά και τις ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν αν γίνεται μέσω αυτών ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ωστόσο, «τα κρυπτονομίσματα έχουν δικαίωμα ύπαρξης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ειπωθεί ότι μπορεί να γίνει χρήση ψηφιακών νομισμάτων για τη διαπραγμάτευση πετρελαίου και άλλων προϊόντων που αποτελούν μέρος των ρωσικών εξαγωγών.
Η Ρωσία αναζητά εναλλακτικές, αντί των δολαρίων, από τότε που της επιβλήθηκαν κυρώσεις, το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, και ο Πούτιν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το νόμισμά της ως όπλο.
Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων θεωρούν ότι τα αποκεντρωμένα χρήματα θα αντικαταστήσουν, τελικά, τα νομίσματα fiat που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής και ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως μέθοδος πληρωμής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια γενικής απαγόρευσης παρόμοια με αυτά της Κίνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αυτήν την εβδομάδα.
Η «ανοχή» του Πούτιν στα κρυπτονομίσματα «ανακοινώνεται» καθώς ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης μιας ευρείας πρωτοβουλίας αναθεώρησης και συντονισμού της πολιτικής κρυπτογράφησης στη διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.
Υποτιμημένο ακόμη και στα $66.000 το Bitcoin;
Καθώς το Bitcoin ανεβαίνει και πάλι, μια μόνο απορία βασανίζει όσους ήθελαν αλλά δεν τόλμησαν να αγοράσουν. Παραείναι ακριβό για να αγοράσει κανείς πλέον; Ορισμένοι αναλυτές απαντούν, όχι.
Το Pantera Capital θεωρεί υποτιμημένο το Bitcoin, ακόμη και στα ιστορικά υψηλά των 66.000 δολαρίων. Βέβαια την άποψη της "Αξίας" όσον αφορά το αν είναι καλή ιδέα να αγοράζει κανείς στα ρεκόρ, τη γνωρίζετε...
Η έκθεση λοιπόν από το hedge fund με έδρα την Καλιφόρνια αναφέρει: "Η τάση της αγοράς του Bitcoin (BTC) να καταρρέει πάνω από 80% μετά από ισχυρά bull runs μπορεί να τερματιστεί."
Ειδικότερα, η έκθεση σημειώνει ότι οι πρόσφατες περίοδοι πτώσης των τιμών του BTC ήταν λιγότερο σοβαρές από ό, τι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2013-2015 και το 2017-2018 το Bitcoin κατέρρευσε έως και 83% αφού ξεπέρασε τα $ 1,111 και $ 20,089, αντίστοιχα.
Ομοίως, η bull market το 2019-2020 και το 2020-2021 οδήγησε σε μαζικές διορθώσεις τιμών. Ωστόσο, οι κλίμακες των ανατροπών τους στη συνέχεια ήταν -61% και -54%, αντίστοιχα.
Ο Dan Morehead, Διευθύνων Σύμβουλος της Pantera Capital, υπογράμμισε τη σταθερή πτώση των πωλήσεων μετά τις περιόδους 2013–2015 και 2017–2018, σημειώνοντας ότι οι μελλοντικές αγορές μετοχών θα είναι «πιο ρηχές». Όπως εξηγεί, «υποστήριξα εδώ και καιρό ότι, καθώς η αγορά αποκτά εύρος, γίνεται πιο πολύτιμη και πιο θεσμική, το εύρος των διακυμάνσεων στις τιμές θα μετριάζεται».
Ο Morehead επικαλέστηκε το δημοφιλές μοντέλο stock-to-flow, το οποίο μελετά τον αντίκτυπο των halving events του Bitcoin στις τιμές. Όπως σημειώνει, το πρώτο halving μείωσε το νέο ποσοστό έκδοσης Bitcoin κατά 15% επί της συνολικής εκκρεμούς προσφοράς (περίπου 10,5 εκατομμύρια BTC), οδηγώντας σε ράλι τιμών BTC κατά 9.212%.
Ομοίως, το δεύτερο halving μείωσε την προσφορά νέου Bitcoin κατά το ένα τρίτο (75 15,75 εκατομμύρια BTC). Οδήγησε δε σε ανοδική πορεία 2.910%, δηλαδή στο ένα τρίτο του προηγούμενου bull run.
Το τελευταίο halving ήταν στις 11 Μαΐου 2020, το οποίο μείωσε περαιτέρω το ποσό των νέων BTC, με το Bitcoin να έχει αυξηθεί πάνω από 720% έκτοτε. Σε αυτό το πλαίσιο, «Οι κύκλοι που παρουσιάζονται λογαριθμικά κάνουν το σημερινό επίπεδο να μου φαίνεται φθηνό» αναφέρει ο Morehead.