«Έμφραγμα» στην παγκόσμια παραγωγή μικροτσίπ
Το «έμφραγμα» που υπέστη η παγκόσμια παραγωγή, ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου εγκλεισμού, προκάλεσε ρωγμές στην εφοδιαστική αλυσίδα και άλλαξε τις ισορροπίες προσφοράς/ζήτησης. Ταυτόχρονα η ασυνεννοησία από πλευράς κυβερνήσεων όσον αφορά το άνοιξε-κλείσε οδηγεί σε μεγάλες ελλείψες σε πολλές αγορές, αφού οι βιομηχανίες δε μπορούν να ρισκάρουν να ξεμείνουν με πλεόνασμα.
Τελικά και καθώς η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται σιγά σιγά από τη... ΜΕΘ (με τους εμβολιασμούς να δίνουν το ρυθμό), το –αναμενόμενο- αποτέλεσμα είναι ελλείψεις, παντού. Κάποιοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές, άλλοι επωφελούνται από αυτήν την κατάσταση. Τόσο που θα έλεγε κανείς πως σχεδόν εύχονταν (ή και υποκίνησαν) τις ελλείψεις αυτές προκειμένου να προχωρήσουν σε –υπό άλλες συνθήκες αδικαιολόγητες- αυξήσεις τιμών που θα εκτοξεύσουν τα κέρδη τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο φινάλε ο καταναλωτής πληρώνει τη νύφη.
Θυμάστε τα χαοτικά σκηνικά άδειων ραφιών σούπερμαρκετ, όταν ο κόσμος κυριολεκτικά σφαζόταν για μερικά ρολά τουαλέτας; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αγορά ημι-αγωγών. Κοινώς, στα μικροτσίπ. Μικροτσίπ τα οποία απαρτίζουν μεταξύ άλλων τις πλακέτες όχι μόνο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αλλά και των κινητών τηλεφώνων. Πανάκριβα σικάτα Tesla δεν οδηγούν (ακόμη) όλοι, όμως δεν υπάρχει σχεδόν κανένας που να μη χρησιμοποιεί πλέον smartphone. Οι αυξήσεις που έρχονται εκεί, θα μας επηρεάσουν όλους.
Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ υπολογιστών έχει επηρεάσει τα πάντα, από αυτοκίνητα έως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Τα smartphone μοιάζουν σαν να βρίσκονται στην επόμενη θέση της μακράς λίστας, καθώς το κλείσιμο εργοστασίων λόγω της πανδημίας και η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης οδηγεί σε ντόμινο αυξήσεων.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την έλλειψη, με εταιρείες όπως η General Motors και η Ford να μειώνουν ή ακόμη και να σταματούν την παραγωγή ορισμένων οχημάτων. Οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών επηρεάζονται επίσης, με τους καταναλωτές να αγωνίζονται να αποκτήσουν τα νέα συστήματα Microsoft Xbox Series X και Sony PlayStation 5.
Τα smartphones έχουν μέχρι στιγμής προστατευτεί από τις συνέπειες, χάρη σε κατασκευαστές όπως η Apple και η Samsung που αποθηκεύουν κρίσιμα εξαρτήματα.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν λειτουργεί με τον ίδιο ρυθμό σε σχέση με τον κλάδο τω smartphones. Έβλεπαν τα προβλήματα πιο αργά από τα στελέχη της βιομηχανίας των smartphones. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων βασίζονται σε μεγαλύτερα, παλαιότερα τσιπ ενώ οι κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν τους τελευταίους επεξεργαστές.
Τα smartphones πωλούνται επίσης σε πολύ μεγαλύτερους όγκους από τα οχήματα, καθιστώντας τα έναν προτιμώμενο πελάτη προμηθευτών.
«Οι εταιρείες smartphone δεν σταμάτησαν να ζητούν τσιπ, όπως έκανε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στην αρχή της πανδημίας», δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο Syed Alam, της Accenture.
«Στην πραγματικότητα, οι εταιρείες smartphone επωφελήθηκαν από την επιπλέον χωρητικότητα που άφησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να αντιμετωπίσει την έλλειψη τσιπ όταν η ζήτηση για αυτοκίνητα αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι περίμεναν. Ωστόσο, οι κατασκευαστές κινητών έχουν αρχίσει να αισθάνονται τον αντίκτυπο της παγκόσμιας έλλειψης τσιπ.
Τώρα που ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλοι πλησιάζουν και αρχίζουν να ανακτούν την ικανότητα παραγωγής, υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για την προμήθεια ημιαγωγών. Αυτό έχει δημιουργήσει πίεση τροφοδοσίας σε πολλές μάρκες smartphone».
Ακριβότερα τα iPhone
Η ζήτηση για smartphone μειώθηκε το 2020 καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μαίνονταν, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 12,5%. Ωστόσο, αυτή η ζήτηση ανακάμπτει γρήγορα φέτος, καθώς αρκετές χώρες άρουν τους περιορισμούς τους. Οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 26% το πρώτο τρίμηνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Tim Cook προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί της προσφοράς πυριτίου θα επηρεάσουν τις πωλήσεις του iPhone καθώς και άλλων προϊόντων όπως το iPad.
Οι ελλείψεις δεν είναι στους επεξεργαστές υψηλής ισχύος που κατασκευάζει η Apple για τις συσκευές της, αλλά στα τσιπ για καθημερινές λειτουργίες, όπως τροφοδοσία οθονών για κινητά και αποκωδικοποίηση ήχου, δήλωσε ο Cook.
«Αν και η Apple είναι ένας από τους μεγάλους πελάτες που έχει κορυφαία προτεραιότητα από τους κατασκευαστές τσιπ, είναι ευάλωτη σε ελλείψεις πυριτίου όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Glenn O’Donnell, διευθυντής της VP και ερευνητής της εταιρείας αναλυτών Forrester.
«Ενώ όλοι επικεντρώνονται στα CPU (το υψηλότερο επίπεδο τσιπ), κάθε συσκευή (συμπεριλαμβανομένου ενός iPhone) περιέχει πολύ περισσότερα και χωρίς αυτά τα τσιπ υποστήριξης, το τηλέφωνο είναι σχεδόν άχρηστο».
Ωστόσο, η Apple «αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική μέχρι τώρα σε όλη την πανδημία», αναφέρει η CCS Insight. «Αυτή είναι η απόδειξη για την τεράστια εστίασή της στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Πρόκειται για μικρότερους κατασκευαστές, όπως η Lenovo και η TCL της Κίνας, και η HMD Global της Φινλανδίας, που πιθανώς αγωνίζονται με την προμήθεια.
Όπως και η Apple, η Samsung επωφελείται από το μέγεθος και τη διαπραγματευτική της δύναμη. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα προβλήματά της.
«Η Samsung φαίνεται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση» στο πρώτο εξάμηνο του 2021, δήλωσε στο CNBC ο Dale Gai, αναλυτής ημιαγωγών στην Counterpoint Research.
Ο κολοσσός των ηλεκτρονικών ειδών της Νότιας Κορέας χτυπήθηκε με ένα μήνα διακοπή του εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών στο Austin του Τέξας, νωρίτερα αυτό το έτος μετά από χιονοθύελλα που οδήγησε σε διακοπές ρεύματος.
Εν τω μεταξύ, τα εργοστάσια της Samsung στο Βιετνάμ ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού.
Όσον αφορά τον συνολικό αντίκτυπο στα smartphones, ο Gai είπε ότι αναμένει ότι η έλλειψη θα μειώσει 10% τις προβλέψεις παραγωγής των κατασκευαστών συσκευών.
"Δεν πιστεύω ότι η έλλειψη θα έχει σοβαρό αντίκτυπο, αλλά θα έχει αντίκτυπο", δήλωσε ο O'Donnell της Forrester. «Το πιθανό αποτέλεσμα εδώ είναι υψηλότερες τιμές για τηλέφωνα και βαθύτερες ελλείψεις για ορισμένα μοντέλα».
«Στην περίπτωση της Apple, μπορεί να έχει ο καταναλωτής τη δυνατότητα να αποκτήσει το iPhone 12 τελευταίας τεχνολογίας, αλλά όχι το iPhone XS χαμηλότερης ποιότητας. Άλλοι κατασκευαστές smartphone, όπως η Samsung, η LG και οι κινεζικές μάρκες Xiaomi και Huawei θα βιώσουν τις επιπτώσεις επίσης».