ΑΓΟΡΕΣ: Τι συμβαίνει στα commodities
Την εβδομάδα αυτή τα εμπορεύματα πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων χρόνων. Όλα τα ταμπλό, από βρώμη, καλαμπόκι, ζάχαρη και καφέ έως χαλκό, αλουμίνιο, πετρέλαιο και χρυσό ήταν στο πράσινο.
Αυτό φυσικά είναι καλό για όσους επενδύουν σε αυτά, αλλά όχι για τον καταναλωτή. Πρόκειται για βασικά εμπορεύματα των οποίων η παραμικρή αύξηση μετακυλύεται σχεδόν σε καθετί που παράγουμε και καταναλώνουμε. Ειδικότερα η άνοδος στον χαλκό είναι τέτοια που κοντέϊνερ από Κίνα που κόστιζαν 1.500 ευρώ τώρα φτάνουν στα λιμάνια με 5.000 ευρώ! Πρόκειται για βασικό βιομηχανικό μέταλλο, του οποίου η τιμή έχει διπλασιαστεί μέσα σε μόλις 3 μήνες!
Όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανή παγκόσμια έλλειψη. Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί πως Κινέζοι επενδυτές έχουν καρφώσει τα βλέμματά τους στον χαλκό. Εκτιμά πως μέσα σε ένα χρόνο θα βρίσκεται ήδη σε ιστορικά υψηλά! Το ατελείωτο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών, με τη μορφή δημοσιονομικής τόνωσης (fiscal stimulus), σημαίνει πως εκατοντάδες δισ. ρευστότητας -με μηνιαίο ρυθμό 0.7% του παγκόσμιου ΑΕΠ- ρίχνονται στην αγορά κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο να τροφοδοτείται το συνεχιζόμενο ράλι στα ριψοκίνδυνα assets, όπως μετοχές (και πιο πρόσφατα κρυπτονομίσματα που είναι… της μόδας), αλλά να εκτοξεύονται και οι τιμές σε αρκετά εμπορεύματα.
Τα βιομηχανικά μέταλλα πραγματοποιούν ανόδους που είχαμε δεκαετίες να δούμε. Ο χαλκός χθες έκανε το καλύτερο κλείσιμο από το Σεπτέμβριο του 2011. Πέφτουν ήδη τα πονταρίσματα για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία… Ταυτόχρονα η παγκόσμια τάση για πράσινη ενέργεια αναμένεται να εκτοξεύσει τη ζήτηση.
Το νικέλιο διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Ο χαλκός, ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο σημείο πριν το ξέσπασμα της τελευταίας οικονομικής κρίσης, έχει πραγματοποιήσει ρεκόρ συνεχόμενων μηνιαίων ανόδων καθώς πλησιάζει τα 10.000 δολ/τόνο.
Οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι αποτελούν κλειδί για την αγορά και οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς τον τελευταίο χρόνο, επέστρεψαν δυναμικά όπως μαρτυρά η απότομη έκρηξη ενδιαφέροντος για χαλκό στο SHFE (το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Σανγκάης), το οποίο σηματοδοτεί επιστροφή των onshore επενδυτών.
Και δεν είναι μόνο ο χαλκός. Και άλλα εμπορεύματα έχουν εκτοξευθεί όπως το λίθιο, που αποτελεί κλειδί για μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κασσίτερος οδεύει προς πρωτοφανή 16η συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω χαμηλής προσφοράς. Η πλατίνα (που χρησιμοποιείται ευρέως στους καταλύτες) κατέχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των πολύτιμων μετάλλων για το 2021. Εκτός από μέταλλα και η τιμή της ξυλείας έχει αυξηθεί κατά 50% τον τελευταίο χρόνο.