Η συμβολή της Toyota στην ασφάλεια
Για τον τελικό στόχο μηδενικών ατυχημάτων από τροχαία ατυχήματα η Toyota επένδυσε περισσότερα από 20 χρόνια εργασίας από το 1997 για τη δημιουργία και τη βελτίωση του συνολικού ανθρώπινου μοντέλου για την ασφάλεια.
Δημιούργησε το THUMSζ, το πιο προηγμένο μοντέλο προσομοίωσης ανθρώπινου σώματος στον κόσμο.
Η Toyota έκανε το THUMS διαθέσιμο δωρεάν σε έναν αποκλειστικό δημόσιο ιστότοπο στις αρχές του τρέχοντος έτους και ήδη 400 χρήστες -παγκοσμίως- έχουν κατεβάσει την εφαρμογή.
Οι περιπτώσεις χρήσης του THUMS περιλαμβάνουν, επίσης, μελέτες εργονομίας σε μη αυτοκινητοβιομηχανίες. Για παράδειγμα, το μοντέλο THUMS χρησιμοποιείται στη σχεδίαση κρεβατιού που αποσκοπεί στην πρόληψη της κατάκλισης και επίσης στον σχεδιασμό ρακετών, κράνους αμερικανικού ποδοσφαίρου και παπουτσιών για την πρόληψη τραυματισμών.
Το THUMS αναπτύχθηκε αρχικά ως ψηφιακό ανδρείκελο δοκιμής σύγκρουσης αυτοκινήτων, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα οστά, τα όργανα, τους ιστούς και τους τένοντες που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Το εικονικό ανδρείκελο μπορεί να είναι άντρας, γυναίκα ή παιδί διαφορετικών ηλικιών και μπορεί ακόμη και να πάρει διαφορετικές στάσεις, καθιστός ή περπάτημα. Αυτό καθιστά το THUMS ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα διαθέσιμα για προσομοίωση και ανάλυση τραυματισμών που προκαλούνται από εξωτερικές δυνάμεις σε ατελείωτα πιθανά σενάρια.
Σε σύγκριση με τα ανδρείκελα φυσικής σύγκρουσης που χρησιμοποιούνται συνήθως σε δοκιμές σύγκρουσης οχημάτων, το THUMS είναι σε θέση να αναλύσει λεπτομερώς τους τραυματισμούς που σχετίζονται με σύγκρουση, επειδή μοντελοποιεί με ακρίβεια τα σχήματα και την αντοχή των ανθρώπινων σωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά φύλα, ηλικιακές ομάδες και μεγέθη σώματος καθώς και διαφορετικές στάσεις, όπως αναφέρει η αυτοκινητοβιομηχανία.
Το THUMS μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης σε μία ευρύτερη γκάμα εφαρμογών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Toyota θέλει να διαδώσει τη χρήση ευρύτερα και πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία, καθιστώντας την ελεύθερα διαθέσιμη.
Η κοινή χρήση της τεχνογνωσίας της με τρίτους δεν είναι κάτι νέο για την Toyota. Το 2019, η εταιρεία χορήγησε άδειες χωρίς δικαιώματα σε σχεδόν 24.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέχει για τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση οχημάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη βιώσιμης κινητικότητας.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ