Toyota: Αλώβητη από την παγκόσμια έλλειψη μικροκυκλωμάτων
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota μπορεί να ήταν πρωτοπόρος στη βιομηχανική στρατηγική της άμεσης παράδοσης (just-in-time) εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αλλά αναφορικά με τα μικροκυκλώματα (chips) η απόφαση της να δημιουργεί απόθεμα κρίσιμων εξαρτημάτων για την παραγωγή αυτοκινήτων πηγαίνει πίσω μία δεκαετία στην καταστροφή της Φουκουσίμα.
Όταν η καταστροφή αυτή έπληξε τις αλυσίδες εφοδιασμού της Toyota στις 11 Μαρτίου 2011, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο αναγνώρισε ότι ο χρόνος παράδοσής τους ήταν κατά πολύ μεγάλος, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αναπάντεχες συνέπειες που μπορούν π.χ. να προκληθούν από φυσικές καταστροφές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Toyota κατάρτισε ένα σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας (BCP), το οποίο απαίτησε από τους προμηθευτές της να δημιουργούν απόθεμα μικροκυκλωμάτων από δύο ως έξι μήνες για την κάλυψη των αναγκών της και ανάλογα με το χρόνο που απαιτείται από την παραγγελία μέχρι την παράδοση, όπως δήλωσαν τέσσερις πηγές.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Toyota έχει μέχρι τώρα μείνει σε μεγάλο βαθμό αλώβητη από την παγκόσμια έλλειψη μικροκυκλωμάτων, μετά την αύξηση στη ζήτηση για ηλεκτρικές συσκευές που προκλήθηκε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19.
Η έλλειψη των ημιαγωγών έχει οδηγήσει αρκετές ανταγωνιστικές αυτοκινητοβιομηχανίες να αναστείλουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Με όσα είμαστε σε θέση να πούμε, η Toyota ήταν η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που είχε εξοπλιστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη των μικροκυκλωμάτων» δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στην Harman International, που εξειδικεύεται στα ηχητικά συστήματα αυτοκινήτων αλλά και στην τεχνολογία υποβοήθησης των οδηγών αυτοκινήτων.
Δύο από τις πηγές που μίλησαν στο Reuters είναι μηχανικοί της Toyota, ενώ οι άλλες πηγές εργάζονται σε εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων.
Η Toyota εξέπληξε τους ανταγωνιστές της και τους επενδυτές τον προηγούμενο μήνα, όταν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή της δε θα διαταραχθεί σημαντικά από την έλλειψη των μικροκυκλωμάτων ακόμη και όταν αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volkswagen, η General Motors, η Ford, η Honda και η Stellantis μεταξύ άλλων, αναγκάστηκαν να μειώσουν ή να αναστείλουν μέρος της παραγωγήςτους.
Στο μεταξύ, η Toyota αύξησε την παραγωγή των οχημάτων της για το οικονομικό έτος που τελειώνει αυτό τον μήνα, ενώ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη των ετήσιων κερδών της κατά 54%.