Περίεργα παιχνίδια με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες – Διαρροές για fast track διαδικασία αμέσως μετά τις εκλογές οδηγούν σε καθήλωση τη χρηματιστηριακή αγορά – Ποιοι το επιδιώκουν και γιατί;
Γιατί όλες οι πληροφορίες για τις κινήσεις του ΤΧΣ, γίνονται γνωστές τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, δημιουργώντας αστάθεια στην αγορά εν αναμονή της διάθεσης των πακέτων των τραπεζών;
Με διαδικασία fast track, προχωρά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αποεπένδυση των συμμετοχών του στον τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποφασιστεί η διάθεση πακέτων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank αμέσως μετά τις εκλογές και εί δυνατόν εντός του καλοκαιριού.
Κατά το ΤΧΣ αλλά και οικονομικούς παράγοντες η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που θα προκύψει μετά τις σίγουρη κατά την Πειραιώς μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Πρόκειται αναφέρουν για σημαντική ευκαιρία για τη χώρα, που δεν πρέπει να περάσει αναξιοποίητη.
Στο ίδιο μοτίβο επιχειρηματολογίας προστίθεται η διαρροή πως οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν επιμόνως να κλείσει το θέμα των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσουν στη θετική αξιολόγηση και να δώσουν στην χώρα την κρίσιμη επενδυτική βαθμίδα.
Είναι προαπαιτούμενο από την Standard and Poor’s για να προχωρήσουν τα placement υποστηρίζεται σχετικά.
Μέχρι σήμερα παρόμοιες ανακοινώσεις ή τοποθετήσεις δεν υπάρχουν επίσημα από κανένα διεθνή οίκο, αλλά θεωρείται πιθανόν ότι οι παράγοντες της ΝΔ που υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα, να διαθέτουν καλή πληροφόρηση.
Πάντως διαφαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να περάσει στην αγορά η διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην αποεπένδυση χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Πρέπει όπως αναφέρεται να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που θα προκύψει στην χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία γενικότερα μετά την αναμενόμενη από την Πειραιώς μεγάλη νίκη της ΝΔ και την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας.
Ουδείς άλλωστε θα μπορούσε να έχει αντίρρηση σε αυτό, ούτε μπορεί να αντιδράσει στις πρώτες κυβερνητικές κινήσεις, από μια όπως αναμένεται αποδεκατισμένης εκλογικά αντιπολίτευσης.
Επιπλέον υπάρχουν σχετικές δεσμεύσεις του «μνημονίου των τραπεζών» σύμφωνα με τις οποίες το placement στις μετοχές που διατηρεί το ΤΧΣ – δηλαδή του ελληνικό δημόσιο – στις τράπεζες πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποκατασταθεί η οριστική ισορροπία στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ , βρίσκονται το 40,40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς , το 9% της Alpha Bank και το 1,4% των μετοχών της Eurobank.
To τελευταίο είναι σχετικά εύκολο, πρόκειται για πολύ μικρό ποσοστό και η Eurobank έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του πακέτου αυτού το οποίο και στη συνέχεια θα ακυρώσει προς όφελος των μετόχων της.
Για τα άλλα πακέτα η κατάσταση είναι περισσότερο σύνθετη: Το μεν 9% της Alpha Bank απαιτούνται πιο σύνθετες κινήσεις αφού πρώτα πρέπει να διερευνηθούν οι διαθέσεις του ομίλου του Χένρι Χόλτερμαν, αφού ήδη ο Ολλανδός μεγαλοεπιχειρηματίας κατέχει περί το 9% των μετοχών της τράπεζας.
Επίσης για την Τράπεζα Πειραιώς είναι αναγκαίο να υπάρξει καλή προετοιμασία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος η διοίκηση της να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις οι οποίες δεν θα ακυρώσουν τις σημερινές ισορροπίες στην μετοχική της σύνθεση .
Η περίπτωση είναι πιο σύνθετη για το πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Υπάρχουν στο τραπέζι διάφορα σενάρια, στα οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει οριστικά το ΤΧΣ.
Συγκεκριμένα έχει γίνει λόγος για το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και όχι για το σύνολο του πακέτου του ΤΧΣ .
Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Εθνικής κυκλοφορεί στην αγορά μια περίεργη φημολογία της οποίας η προέλευση δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί σύμφωνα με την οποία υπάρχει «προσωπικό ενδιαφέρον» – ίσως και δεσμεύσεις ; – του ίδιου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, στοιχείο που έχει αναφερθεί και άλλες φορές στο ρεπορτάζ μας.
Υπάρχει ακόμη κάτι ιδιαίτερα περίεργο: Όλες αυτές οι πληροφορίες για τις κινήσεις του ΤΧΣ , γίνονται γνωστές τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και μπορεί να συνοψιστεί σε ένα τεράστιο «γιατί».
Στην αγορά καλό δεν κάνει, γιατί την καταδικάζει σε πολλών εβδομάδων ασταθή ισορροπία εν αναμονή διάθεσης των πακέτων των τραπεζών.
Αυτό γιατί οι μετοχές τους θα μείνουν καθηλωμένες για πολύ καιρό αφού η αγορά θα περιμένει να γίνει τo placement, που ούτως ή άλλως θα περιέχει και ένα ( κάποιο ) discount .
Με βάση τις χθεσινές τιμές:
Η τρέχουσα αξία του 1,4% της Eurobank ανέρχεται σε 77 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία του 40,4% της Εθνικής ανέρχεται σε 2,16 δισεκ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία του 27% της Πειραιώς ανέρχεται σε 951 εκατ ευρώ.
Η τρέχουσα αξία του 9% της Alpha bank ανέρχεται σε 300 εκατ ευρώ.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει επενδύσει 54 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap και θα πάρει πίσω… 3,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή το ελληνικό δημόσιο θα «εισπράξει» ζημία 50,5 δισεκ. ευρώ .