Τελευταία και …καταϊδρωμένη η Εθνική Τράπεζα: Τι φταίει και έμεινε πίσω στην «κούρσα» ανακοίνωσης των νέων επιτοκίων;
Η ετεροχρονισμένη ανακοίνωση της Εθνικής ήρθε δύο ή τρεις ώρες μετά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και σε χρόνο που η ύλη των περισσότερων εφημερίδων έχει «κλείσει».
Είναι γνωστό ότι το timing, δηλαδή η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για μια απόφαση, κίνηση ή ανακοίνωση διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία της.
Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή απευθύνεται στην κοινή γνώμη και αφορά τις εντυπώσεις που πρόκειται να προκαλέσει στις ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς.
Αυτόν το κανόνα το γνωρίζουν στον τραπεζικό κλάδο.
Πριν από πολλές μέρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ήλθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για «πάγωμα» των επιτοκίων των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, στα πλαίσια ενός προγράμματος διευκόλυνσης των συνεπών δανειοληπτών.
Χθες ήταν η μέρα ανακοίνωσης των σχετικών αποφάσεων, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά για να τηρηθεί η επιταγή της μη «νόθευσης» του ανταγωνισμού, λέμε τώρα.
Καταγράψαμε με βάση το χρόνο ανακοίνωσης, τα ανακλαστικά των «μηχανισμών» επικοινωνίας των τραπεζών.
Σύμφωνα λοιπόν με το έγκυρο newmoney του «Πρώτου Θέματος», οι ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών έγιναν ως εξής από άποψη χρόνου: Τράπεζα Πειραιώς 12.23 μμ., Εurobank 13.18 μμ., Alpha Bank 17.48 μμ. και Εθνική Τράπεζα 21.46 μμ.
Μένουμε μόνο στο συγκεκριμένο γεγονός γιατί η ουσία των ανακοινώσεων δεν έχει και τόση σημασία, τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση με κάποιες ίσως δευτερεύουσες αποχρώσεις μεταξύ των τραπεζών.
Επισημαίνουμε την αργοπορία της Εθνικής Τράπεζας: Τελευταία, «καταϊδρωμένη», δύο ή τρεις ώρες μετά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και σε χρόνο που η ύλη των περισσότερων εφημερίδων έχει «κλείσει».
Αγνοούμε τους λόγους της καθυστέρησης: Αν οφείλονται σε άτυπη συμφωνία μεταξύ των τραπεζών τότε «έριξαν» την Εθνική και πρέπει να υπάρξει η σχετική διαμαρτυρία, αν αυτό συνέβη για άλλους λόγους τότε κάτι πρέπει να κάνει η διοίκηση της Τράπεζας.
Εκτός και αν στον οργανισμό έχει ήδη εγκατασταθεί δημοσιοϋπαλληλική «νοοτροπία», εν όψει δημιουργίας από τον ΣΥΡΙΖΑ – εφόσον επικρατήσει στις προσεχείς εκλογές – «κρατικού πυλώνα» στον τραπεζικό κλάδο!