Γιατί ο ΟΟΣΑ ζητά και νέο «Ηρακλή»!
Ενώ παρατηρείται σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών απομένουν 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers.
Και «Ηρακλή 3» προτείνει ο ΟΟΣΑ , προκειμένου οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα των εναπομεινάντων κόκκινων δανείων που επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκια τους.
Όσο και αν αυτό πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητο, η σύσταση στην πρόσφατη ειδική έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία είναι εμφανής.
Αναφέρεται συγκεκριμένα πως «μία περαιτέρω επέκταση του προγράμματος ‘Ηρακλής’, εάν είναι απαραίτητο, θα βοηθούσε τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα εναπομείναντα τους και αυτά τα νέα ΜΕΔ, ένα ουσιαστικό βήμα για να επιστρέψουν οι τράπεζες στη χρηματοδότηση των επενδύσεων».
Τα σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη σημαντική συνεισφορά των δύο πρώτων σχεδίων «Ηρακλής»: Από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει 13 συναλλαγές τιτλοποιήσεων (12,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε τέσσερις συναλλαγές που έχει κάνει η Eurobank, 14,2 δισ. ευρώ σε, επίσης, τέσσερις συναλλαγές από την Alpha Bank, 16,6 δισ. ευρώ σε έξι συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς και 5,9 δισ. ευρώ σε μία συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας), ενώ εκκρεμούν άλλες τρεις, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 49,484 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τα projects Frontier ΙΙ από την Εθνική Τράπεζα, Sunrise III από την Τράπεζα Πειραιώς και Solar, την κοινή τιτλοποίηση και των τεσσάρων συστημικών , για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά καμία από αυτές δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το Solar να παίρνει – εκ νέου – τον δρόμο της πώλησης, δεδομένου ότι το business plan θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες εξαιρετικά αισιόδοξο.
Όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ ενώ παρατηρείται σημαντική πρόοδος στην εκκαθάριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ( ΜΕΔ) από τους ισολογισμούς των τραπεζών απομένουν 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που διαχειρίζεται ο αναπτυσσόμενος κλάδος των servicers. Αυτά ουσιαστικά μπλοκάρουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά στοιχεία, περιορίζοντας την πρόσβαση σε νέα πίστωση για να ξαναχτίσουν ή να επανεκκινήσουν την επιχείρησή τους», τονίζει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας πως το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας επιταχύνει σταδιακά την επίλυση του χρέους και των επισφαλών δανείων, παραμένει, όμως, μία μεγάλη κληρονομιά.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης και καθυστερήσεις: « Η λειτουργία της πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης ολοκλήρωσε την ηλεκτρονική υποδομή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και η διαδικασία της δημιουργίας του μηχανισμού πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πλειστηριασμοί, ωστόσο, υπόκεινται σε ad hoc αναστολές».
Παράλληλα τονίζεται πως η ανάκαμψη της οικονομίας και η αύξηση των τιμών των ακινήτων βοήθησαν ορισμένους οφειλέτες να επανεκκινήσουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους, γεγονός που ωθεί τις εταιρείες διαχείρισης να εκτιμούν πως έως και το 30% των 50 δισ. ευρώ των τιτλοποιημένων δανείων μπορούν να γίνουν εκ νέου «πράσινα».
Ο ΟΟΣΑ εντοπίζει αντικειμενικές δυσκολίες στην μείωση των Κόκκινων δανείων: «Οι τιτλοποιήσεις, οι πωλήσεις και η σταδιακή θεραπεία μείωσαν το μερίδιο σε μονοψήφιο ποσοστό για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα ήταν κοντά στο 10% έως τον Ιούνιο του 2022», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η Ελλάδα χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες χώρες της ευρωζώνης που, επίσης, επηρεάστηκαν από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να αναπτύξει και να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την επίλυση των ΜΕΔ, αλλά η πρόοδος έχει επιταχυνθεί για τις μεγαλύτερες τράπεζες από τότε που η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα «Ηρακλής». Αυτό επεκτάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, με τις εγγυήσεις να έχουν διπλασιαστεί στα 24 δισ. ευρώ (13,2% του ΑΕΠ το 2021)».
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αρκετές τιτλοποιήσεις αναμενόταν να ολοκληρωθούν πριν από τη λήξη της ισχύος του, καθώς μετά έχει γίνει πιο δαπανηρό για τις τράπεζες να τιτλοποιούν παλαιά ή νέα κόκκινα δάνεια. «Η κρίση του COVID οδήγησε σε ένα μικρότερο κύμα νέων ΜΕΔ που επιβραδύνθηκε το 2021, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κινδυνεύουν να δημιουργήσουν περαιτέρω NPLs», διαπιστώνει ο Οργανισμός .