Εγκρίθηκε η στρατηγική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Μόνο με ανοιχτό διαγωνισμό κάθε πώληση ποσοστού τράπεζας!
Δεν υπήρξε πρόταση ή επιστολή στο ΤΧΣ για την Alpha Bank - Τι πραγματικά παίζει με PIF – Εθνική Τράπεζα και με Τράπεζα Πειραιώς – ΙΟΝ! Οι επισκέψεις των τροϊκανών στο Ταμείο!
Τελικά, μετά από πολλά πήγαινε-έλα, διορθώσεις, αλλαγές και παρεμβάσεις, κυρίως από την πλευρά του εποπτεύοντος υπουργείου Οικονομικών, εγκρίθηκε η περίφημη στρατηγική του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ευθύνη σύνταξης και οριστικοποίησης, μετά από διαβουλεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είχε η Ρότσιλντ.
Αυτό αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο επίσημο βήμα στη μακρά διαδικασία που θα ακολουθήσει, με στόχο το Ταμείο να προχωρήσει τα σχέδια αποεπένδυσής του από τα ποσοστά που κατέχει στις 4 συστημικές τράπεζες, μέχρι το 2025, που λήγει με τον τελευταίο νόμο η θητεία του
Επί της ουσίας τώρα, το κυριότερο στοιχείο που πρέπει όλοι, ενδιαφερόμενοι πρωτίστως και Μέσα Ενημέρωσης δευτερευόντως να συγκρατήσουν, είναι ότι για κάθε κίνηση πώλησης ποσοστού, οποιασδήποτε τράπεζας από τις 4, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, με στόχο φυσικά την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής για λογαριασμό του Δημοσίου, το οποίο θυμίζουμε έχει καταβάλει συνολικά για τη διάσωση των τραπεζών, κεφάλαια άνω των 50 δισ. ευρώ.
Η επιλογή αυτή, που άλλωστε είναι υποχρεωτική και προβλέπεται στον τελευταίο νόμο που αφορά στη λειτουργία του ΤΧΣ, είναι βέβαιο ότι χαλάει τα σχέδια ορισμένων, εκτός και εντός χώρας, που προτιμούσαν άλλες διαδικασίες, που θα απέτρεπαν ουσιαστικά τον ανταγωνισμό και την επίτευξη του υψηλότερου δυνατού τιμήματος, όπως για παράδειγμα τις μεμονωμένες διαπραγματεύσεις και τη διαπραγμάτευση μέσω…επιστολών, όπως έγινε απόπειρα να γίνει με την περίπτωση Εθνικής-PIF (Private Investment Fund) και Πειραιώς-ΙΟΝ.
Τέλος, λοιπόν, με την κρατική περιουσία και τα περίεργα παιχνίδια που πήγαν να στηθούν, γιατί κάποιοι, ακόμα και σε υπεύθυνες θέσεις, θέλησαν να παραβιάσουν και αυτή ακόμα τη νομοθεσία…
Πλέον, το Ταμείο και η διοίκησή του, πρέπει να προχωρήσουν στην επιλογή συμβούλου αποεπένδυσης, που θα αναλάβει τις σχετικές διαδικασίες και κυρίως τις επαφές με κάθε ενδιαφερόμενο, προλειαίνοντας το τοπίο, μέχρι την πραγματοποίηση της τελικής διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως ακριβώς σας έχουμε γράψει εδώ στο RADAR.GR κατ΄επανάληψη και κόντρα σε άλλες πολυδιαφημισμένες δια του Τύπου επιλογές, που κινούνταν πέρα και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία
Δεν υπήρξε πρόταση ή επιστολή στο ΤΧΣ για την Alpha! Τι πραγματικά παίζει με PIF – Εθνική και με Τρ. Πειραιώς – ΙΟΝ!
Κάνοντας μία χρήσιμη και σύντομη ανασκόπηση όσων προηγήθηκαν, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Καταρχήν το γεγονός ότι για την περίπτωση της Alpha Bank δεν υπήρξε καμία πρόταση ή επιστολή προς το Ταμείο και οι όποιες εξελίξεις αφορούν την πρόθεση του Ολλανδού Χόλτερμαν να πάρει το ποσοστό του Αμερικανού Πόλσον και μετά να κινηθεί και για το ποσοστό του ΤΧΣ.
Δεύτερον, για την περίπτωση της Εθνικής, υπήρξε επιστολή του Σαουδαραβικού fund PIF για ενδιαφέρον απόκτησης του 20%, αλλά, καταρχήν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει απευθείας στον Μπιν Σαλμάν όλο το ποσοστό του ΤΧΣ, το 40% και στη συνέχεια η επιστολή που δόθηκε αρχικά στο υπουργείο και μετά έφτασε στο Ταμείο, δεν ανέφερε πουθενά ποσοστό, τίμημα και φυσικά δεν υπήρχε κανένα business plan.
Αλλά, ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να προχωρήσει αυτή διαδικασία με αυτόν τον παράτυπο τρόπο, καθώς θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων.
Άλλωστε, εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων αναφέρουν ότι ειδικά η αποεπένδυση από την εν λόγω τράπεζα, θα πάρει…χρόνια, για πολλούς και διάφορους λόγους…
Για την Πειραιώς τώρα, δόθηκε πράγματι μία τιμή ανά μετοχή από την ιταλική ΙΟΝ, η οποία ναι μεν εκείνη την ημέρα ήταν ελάχιστα υψηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής, αλλά σε τρεις ημέρες, ήταν υποδεέστερη και φυσικά παραμένει μακράν της σημερινής, καθώς όλες οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν σημαντική άνοδο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και αρκετά υψηλότερη να ήταν η προσφορά, δεν θα προχωρούσε, για τους ίδιους λόγους που προαναφέραμε, καθώς θα ηγείροντο σοβαρές και ποικίλες αντιδράσεις, και από άλλους ενδιαφερόμενους που θα είχαν αποκλειστεί και φυσικά θα προσέφευγαν δικαστικά, αλλά και από θεσμικά αρμόδια όργανα, εγχώρια και κοινοτικά.
Παράλληλα, για να έχετε πλήρη ενημέρωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δέχτηκε …επισκέψεις και συγκεκριμένα βρέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο οι εκπρόσωποι των τροϊκανών, για πλήρη ενημέρωση επί των εξελίξεων.