Η ξεκάθαρη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, εντάσσεται σε μια σαφή επιχειρηματολογία όσον αφορά το δημόσιο καθήκον του και τις θεσμικές προθέσεις του, που συνδέονται ανεπιφύλακτα με την εξάντληση της θητείας και τη διενέργεια εκλογών Άνοιξη ή Καλοκαίρι του 2023, παρά τη φημολογία για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, ενώ ταυτόχρονα κάνει ένα άνοιγμα στις Βρυξέλλες όσον αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας και στέλνει ένα τελεσίγραφο, εν είδει διλήμματος, στην κοινωνία!
Όσοι μπορούν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, θεωρούν ότι η στροφή 180 μοιρών του πρωθυπουργού, ο οποίος εφέρετο έτοιμος να προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και κατά πληροφορίες είχε αναθέσει σε στενούς του συνεργάτες την εκπόνηση σεναρίων, έχει να κάνει με 4 υποθέσεις – εκδοχές.
Οι 4 λόγοι που ο Μητσοτάκης δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο
Πρώτον, με τη σαφή και ξεκάθαρη στάση του θεσμικού πολιτικού ανδρός και ανώτατου άρχοντα που τον χαρακτηρίζει σέβεται την τετραετία και θα εξαντλήσει τη θητεία όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Υπό αυτό το πρίσμα οριοθετεί εκλογές τον Ιούλιο του 2023! Βεβαίως οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω υποστηρίζουν ότι είναι 50-50 να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο!
Δεύτερον, κάνοντας σαφή αναφορά στην δυναμική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, θέτει ευθέως το δίλημμα – τελεσίγραφο στην κοινωνία, του τύπου «ψηφίστε εμένα έστω και μετά από τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις για να μη μπούμε σε περιπέτειες»! Καθιστώντας σαφές ότι η πιθανή ακυβερνησία σε συνθήκες πολέμου, πανδημίας, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον τόπο!
Τρίτον, αποδεχόμενος τη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας, ο πρωθυπουργός κάνει ένα άνοιγμα στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας καλά πως η Κομισιόν και οι θεσμικοί εταίροι μας γενικότερα, είναι θιασώτες των κυβερνήσεων συνεργασίας και της διαχείρισης των αναπτυξιακών προγραμμάτων από πολλούς μαζί και όχι από έναν μόνο πολιτικό – κομματικό παίκτη! Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στις Βρυξέλλες «είμαι εδώ» και «έτοιμος αν χρειαστεί να ανταποκριθώ και σε αυτό το ρόλο υπό οποιαδήποτε ιδιότητα»!
Τέταρτον, διατυπώνονται απόψεις ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν σοβαρό κίνδυνο: να αλλάξει τον εκλογικό νόμο μεταφέροντας την αυτοδυναμία από το 38,5% που ισχύει σήμερα, στο 36% ή ακόμη και στο 35% και στην εκλογική αναμέτρηση να διαπιστώσει ότι περνάει κάτω από τον πήχη!!! Να μη μπορεί να πιάσει δηλαδή η ΝΔ τα ποσοστά αυτά και να εκτεθεί ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως!
ΥΓ. Για τον φημολογούμενο ανασχηματισμό προφανώς ισχύει αυτό που αποκαλύψαμε και προκαλέσαμε αναταράξεις: ότι η κυβερνητική αναδόμηση χάλασε λόγω εμπλοκής των κυοφορούμενων αλλαγών στο Μέγαρο Μαξίμου!