Τα σκάνδαλα στο Χρηματιστήριο, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα Τραπεζών και Εισηγμένων και η απούσα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Οι Συγκρούσεις Συμφερόντων, τα πρόσωπα και ο ρόλος του Κοντόπουλου! Οι 3 κραυγαλέες περιπτώσεις Γ. Χατζηνικολάου, Αλ. Πιλάβιου, Πολ. Καζόλη! Οι λοιπές περιπτώσεις στο ΔΣ της ΕΧΑΕ
Δύσκολο έργο καλείται να αναλάβει ο νέος CEO της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος, μεταξύ των άλλων, με τα προβλήματα σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και σύγκρουσης συμφερόντων του Ομίλου να έχουν σωρευθεί χρόνια με την ανοχή βέβαια τόσο του αποχωρήσαντα CEO κ. Σωκράτη Λαζαρίδη όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τι λέει η Νομοθεσία
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι είναι καταρχάς ευθύνη των μελών του ΔΣ της ΕΧΑΕ να αποφεύγουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συγκρούσεις συμφερόντων.
Παραδείγματα περιπτώσεων κατά τις οποίες μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη λειτουργία των Εταιρειών του Ομίλου είναι :
– Σύγκρουση συμφερόντων Εταιρείας και προσωπικών συμφερόντων καλυπτόμενων προσώπων, όπως:
– Οικονομικά συμφέροντα σε ανταγωνιστές ή πελάτες Εταιρειών του Ομίλου
– Απασχόληση σε άλλους οργανισμούς – εταιρείες ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες
– Δώρα και άλλα ωφελήματα
– Εκμετάλλευση εμπιστευτικών/προνομιακών πληροφοριών
– Σχέσεις συγγένειας μεταξύ εργαζομένων
– Σύγκρουση συμφερόντων Εταιρείας με οργανωτικές μονάδες της και με άλλες μονάδες των εταιρειών του Ομίλου
Όλα τα ανωτέρω φαίνεται να αγνοούνται συστηματικά εδώ και χρόνια από την ΕΧΑΕ και την ΕΚ, οι οποίες από την άλλη διακηρύσσουν και πρωτοστατούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, ειδικότερα μετά και την ψήφιση του Νόμου 4706/2020 όπου επιχειρήθηκε να θεραπευθούν δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις των εισηγμένων εταιρειών.
Τα πρόσωπα, οι Συγκρούσεις Συμφερόντων και ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Για τα μισά σχεδόν μέλη του ΔΣ της Ε.Χ.Α.Ε. φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα συγκρούσεων συμφερόντων μιας παράλληλα συμμετέχουν σε εποπτευόμενες – εισηγμένες εταιρείες καθώς επίσης κατέχουν καρέκλες και σε άλλα συμβούλια είτε ως ιδιοκτήτες εταιρειών είτε ως μέλη ΔΣ.
Οι τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις των μελών ΔΣ της ΕΧΑΕ
Πρόκειται για τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΧΑΕ και Πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου, τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΧΑΕ κ. Αλέξη Πιλάβιο και την κ. Πολυξένη Καζολή μη εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ.
Ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου είναι παράλληλα Πρόεδρος του ΔΣ της Θυγατρικής εταιρείας Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. , Μη εκτελεστικός Μέλος ΔΣ της εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας Α.Ε. και Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (Του συνδικαλιστικού φορέα του Τραπεζών) ενώ συμμετέχει σε διάφορες εταιρείες όπως για π.χ. στην Etolian Capital, LLC ως εταίρος με ποσοστό 50 %.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι εάν η θέση του στην ΕΧΑΕ αλλά και στις θυγατρικές του Ομίλου είναι σύμφωνες με την νομοθεσία και δεν υπάρχουν ζητήματα σύγκρουση συμφερόντων στο σκέλος της δυνατότητας να λαμβάνει γνώση μετοχικών θέσεων του ανταγωνισμού αλλά και εταιριών που συνεργάζεται η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και στις λοιπές εταιρείες που φαίνεται να είναι συμμετέχει. Με λίγα λόγια είναι δυνατόν ένας Πρόεδρος συστημικής Τράπεζας να είναι παράλληλα και Πρόεδρος της ΕΧΑΕ? Αλήθεια σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβαίνει αυτό?
Ο κ. Αλέξης Πιλάβιος είναι παράλληλα μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ABC Factoring του ομίλου της Alpha Bank. Είναι επίσης μη ανεξάρτητο μέλος στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΒΕΕ, Trade Estates Ανώνυμος Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ.
Ο πολυθεσίτης κ. Πιλάβιος λαμβάνει ή όχι εμπιστευτικές/προνομιακές πληροφορίες ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ σε σχέση με τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχει? Αποτελεί ή όχι αυτό στρέβλωση του ανταγωνισμού αφού είναι σε θέση να λαμβάνει και πληροφορίες για τις ανταγωνίστριες εταιρείες.
Η κ. Πολυξένη Καζόλη είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της NARDELlO & Co, Αντιπρόεδρος του ΔΣ Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) Μέλος Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και μέλος Συμβουλευτικού συμβουλίου της ΜΚΟ/ ΔΕΣΜΟΣ.
Μπορεί όμως η κ. Καζόλη να θεωρείται ανεξάρτητη όταν διατηρεί στενούς δεσμούς (σύζυγος) με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ Παύλο Μυλωνά και παράλληλα εποπτεύει μέσω της θέσης της στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ και μια σειρά από εισηγμένες εταιρείες. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η κ. Καζόλη προωθεί και την «καλή εταιρική διακυβέρνηση» μέσω του «Corporate Governance Hub» που έχει ιδρύσει και του οποίου μέλος αποτελεί και η Β Αντιπρόεδρος της ΕΚ κ. Νατάσα Στάμου.
Οι λοιπές περιπτώσεις των μελών του ΔΣ της ΕΧΑΕ
● Το κ. Γεώργιο Δουκίδη μη εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ και παράλληλα είναι μέλος ΔΣ στις εταιρείες ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ και FORTHNET AE.
● Τον κ. Ιωάννη Εμίρη μη εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ και παράλληλα Γενικός Διευθυντής του Wholesale Banking της ALPHA BANK.
● Τον κ. Ιωάννη Κυριακόπουλο μη εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ και παράλληλα Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, μέλος της Διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prodea Investments.
● Τον κ. Παντελή Τζωρτζάκη μη εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ και παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Quest Συμμετοχών.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με την τρέχουσα σύνθεση του ΔΣ της ΕΧΑΕ, πέντε από τα επτά ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΕΧΑΕ, συμμετέχουν ταυτόχρονα στα ΔΣ και των δύο θυγατρικών (Δουκίδης, Καζόλη, Καρποδίνη) ή στο ΔΣ της μίας θυγατρικής (Παπαγιαννίδου στην ΕΛΚΑΤ και Τζωρτζάκης στην ΕΤΕΚ), γεγονός που έρχεται αντίθετο με τις καλές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που έχει εκδώσει η ΕΚ αλλά και την σχετική νομοθεσία.
Τα ερωτήματα που θέτουμε τόσο προς την ΕΧΑΕ όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που υποτίθεται εποπτεύει όλα τα εν λόγω θέματα είναι τα κάτωθι:
1. Έχουν δηλωθεί από όλα τα ανωτέρω μέλη του ΔΣ προς την ΕΧΑΕ όλες οι πιθανές θέσεις σύγκρουσης συμφερόντων αυτών και συγγενικών προσώπων;
2. Έχουν αξιολογηθεί από την ΕΧΑΕ τα θέματα σύγκρουσης συμφερόντων και έχει προβεί μέχρι σήμερα η ΕΧΑΕ στη λήψη μέτρων για τον μετριασμό των τυχόν επιπτώσεων;
3. Μπορούν τα ανωτέρω μέλη να αφιερώσουν επαρκή χρόνο στα καθήκοντά τους, όπως προβλέπεται στο νόμο, δεδομένου ότι συμμετέχουν σε πλειάδες άλλες εταιρείες;
4. Τηρείται ορθώς το μητρώο σύγκρουσης συμφερόντων από την ΕΧΑΕ;
5. Έχουν αξιολογηθεί από την ΕΧΑΕ τα μέλη ΔΣ σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4514/2018 ;Ποια τα τυχόν αποτελέσματα;
6. Έχει αξιολογήσει η ΕΚ, δεδομένου των θεμάτων συγκρούσεων συμφερόντων την καταλληλόλητα των μελών του ΔΣ της ΕΧΑΕ όπως προβλέπεται από τον Νόμο;
7. Τα ανωτέρα μέλη της ΕΧΑΕ έχουν ταυτόχρονα πρόσβαση σε προνομιακές πληροφορίες όπως η ταυτότητα των συναλλασσόμενων στις μετοχές;
8. Τα ανωτέρω μέλη του ΔΣ της ΕΧΑΕ έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις για έγκριση ενημερωτικών δελτίων εταιρειών στις οποίες έχουν θέση ευθύνης;
Είναι σίγουρο ότι τα ανωτέρα ζητήματα αποτελούν στρεβλώσεις και εμπόδια για την μετεξέλιξη του Χρηματιστηρίου σε πυλώνα ανάπτυξης της Χώρας και δεν βοηθούν στη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος της κεφαλαιαγοράς στην προσπάθεια της για προσέλκυση νέων εισαγωγών, άντλησης κεφαλαίων, υψηλής ρευστότητας και προσέλκυση νέων IPOs.