Η «φούσκα» της Folli Follie και τα αναπάντητα ερωτήματα
Διαβάζοντας το πόρισμα για τη Folli Follie γεννώνται πολλά ερωτήματα. Δεν είναι μόνο οι πλασματικοί ισολογισμοί, οι «φουσκωμένοι» τζίροι και το «μαϊμού» ταμείο. Υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Για την ακρίβεια, να διευρυνθούν σε... πολύ βάθος. Ο όμιλος παρουσίαζε τζίρο 1 δισ., ταμειακά διαθέσιμη πάνω από 280 εκατ. ευρώ, σημεία παρουσίας που, τελικά, δεν υπήρχαν. Όλα αυτά «φούσκωναν» την εταιρεία. Οι μέτοχοι (μικροί και μεγάλοι) έβλεπαν μια εταιρεία κολοσσό και έβαζαν τα χρήματά τους εκεί.
Ο ρόλος των χρηματιστηριακών και των τραπεζών
«Σύμμαχός» τους οι τράπεζες και τα χρηματιστηριακά γραφεία της χώρας μας. Από εκεί αγόραζαν μετοχές οι επενδυτές. Αυτοί έβγαζαν εκθέσεις, αναλύσεις, τιμές - στόχους. Αυτοί έκαναν (θεωρητικά) φύλλο και φτερό την εταιρεία για να εξετάσουν τη βιωσιμότητά της. Κανείς όμως δεν είδε πίσω... από την κουρτίνα. Αυτή που άνοιξε ένα ξένο fund και έφερε... τα πάνω - κάτω σε έναν τεράστιο όμιλο. Το ερώτημα είναι αν θα παρέμβει και εκεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι εισαγγελείς και όποιος έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τα πεπραγμένα. Γιατί χάθηκαν και μικρές περιουσίες, από απλούς ανθρώπους που «πόνταραν» τα λεφτά τους σε μια εταιρεία. Γιατί υπάρχει και κάτι ακόμα, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή: Σύμφωνα με τα ευρήματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal, η Folli Follie έκτιζε από το 2007, αλλά πιθανότατα και προγενέστερα, ψευδείς ισολογισμούς μεταφέροντας ψευδή κέρδη, ψευδή ταμειακά διαθέσιμα, εικονικές πωλήσεις και ψευδή αποθέματα. Δηλαδή, σχεδόν 11 χρόνια κανείς δεν πήρε... χαμπάρι τι γινόταν. Οι χρηματιστηριακές, οι αναλυτές, τα ειδικά τμήματα των τραπεζών δεν κατάλαβαν τίποτα!
Τα «παιχνίδια» των ιδιοκτητών με ιδιωτικές τοποθετήσεις
Στο επίκεντρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται οι πρακτικές της οικογένειας Κουτσολιούτσου μέσω των οποίων εξασφάλιζε τεράστιες υπεραξίες από την πώληση «πακέτων» μετοχών με τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης. Τα placements που ανά τακτά διαστήματα πραγματοποιούνταν, υπολογίζεται ότι απέφεραν στον Δημήτρη κυρίως, αλλά και στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο σημαντικά κέρδη. Πραγματοποιούνταν, δε, σε περιόδους που η δραστηριότητα και τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie ήταν πολύ υψηλά.
Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών «δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του Δ.Σ. προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού, που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ». Με πρόχειρους υπολογισμούς, από τις πωλήσεις μετοχών μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές, η οικογένεια Κουτσολιούτσου την τελευταία 15ετία συγκέντρωσε κεφάλαια που ξεπερνούν τα 135 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του 2003 ο Δ. Κουτσολιούτσος που τότε κατείχε πάνω από το 56% του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. αργότερα μέσω των placement υποχώρησε στο 35% που κατέχει σήμερα) προχώρησε σε πώληση 112.500 μετοχών. Συγκεκριμένα στις 15/12/2003 και με την τιμή τότε του τίτλου στα 34,75 ευρώ, η συναλλαγή υπολογίζεται ότι ανήλθε στα επίπεδα των 3,9 εκατ. ευρώ. Με το ποσοστό του να υπερβαίνει το 53% της Folli Follie, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος λίγους μήνες μετά προχώρησε σε νέες μεταβιβάσεις τίτλων της εταιρείας. Στις 4 Μαρτίου 2004 προχώρησε σε πώληση 200.000 μετοχών της Folli Follie με μέση τιμή πώλησης 24,655 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 4.931.000 ευρώ. Ακολούθως, τον Ιούνιο του 2004 προχωρά στην πώληση 800.000 μετοχών της Folli Follie, που αντιστοιχούσε στο 2,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με μέση τιμή πώλησης τα 25 ευρώ. Η αξία συναλλαγής, σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο, είχε ανέλθει σε 20 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα placement στην εταιρεία, καθώς αλλάζει χέρια το 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι μετοχές περνάνε στον έλεγχο ξένων κυρίων θεσμικών στην τιμή των 32 ευρώ/μετοχή. Έγιναν δύο πακέτα (1.527.000 μετοχών και 973.000 μετοχών) για το 7,6% της εταιρείας, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2017 μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διέθεσε 200.000 μετοχές εισπράττοντας 3,79 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς πώληση πακέτων μετοχών από τον Δ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος πούλησε 1,1 εκατ. μετοχές της FFG, το 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι 23 εκατ. ευρώ.
Αγόραζαν και ίδιες μετοχές
Σε αρκετές, να σημειωθεί περιπτώσεις, ο Δ. Κουτσολιούτσος εμφανιζόταν ανά διαστήματα ως αγοραστής μετοχών της FFG μέσω του Χρηματιστηρίου, αγοράζοντας σε περιόδους αδυναμίας της μετοχής. Οι τελευταίες μεγάλες αγορές μετοχών της εταιρείας του, αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ, έγιναν τον περασμένο Μάιο, όταν είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο παραποίησης στοιχείων και δραστηριοτήτων που αποκάλυψε το fund QCM. Υπολογίζεται ότι την τελευταία 15ετία η εταιρεία έχει αποδώσει συνολικά πάνω από 330 εκατ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.