Δύο μηνύματα, δύο ιδιότητες
Η μεταμνημονιακή εποχή ξεκίνησε, ανασχηματισμός έγινε, παροχές στη ΔΕΘ είναι προ των πυλών, μιας και ξεκινά μια άτυπη μακρά προεκλογική περίοδος. Τις προηγούμενες ώρες ήρθε στην Αθήνα ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Άνθρωπος της Μέρκελ, επικριτής του Ντράγκι με φόντο και την ελληνική κρίση. Ο Γιενς Βάιτμαν επισκέφτηκε τη χώρα μας καλεσμένος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα τραπεζικά θέματα που τον απασχολούν. Ο ρόλος και η ιδιότητά του, δηλαδή, δεν είναι διττά.
Υποψήφιος για την ΕΚΤ
Το 2019 θα είναι έτος εκλογών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωβουλή, ενώ θα λήξει και η θητεία του Μάριο Ντράγκι. Ο Βάιτμαν προωθείται από τη Μέρκελ για να αναλάβει κάποια υψηλή και ταυτόχρονα καίρια θέση μέσα στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι ο Ντράγκι δεν φαίνεται διατεθειμένος να διεκδικήσει ξανά την προεδρία της ΕΚΤ, στο τραπέζι υπάρχει το όνομα και του Βάιτμαν. Ταυτόχρονα, όμως, ο νυν Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να διεκδικεί και τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στην ηγεσία της Κομισιόν. Το ποια θέση θα «διαλέξει» θα φανεί μέσα στους ερχόμενους μήνες. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι η επίσκεψη Βάιτμαν στην Αθήνα έχει και… προσωπικό χαρακτήρα.
Οι αγορές, οι συντάξεις και οι μεταρρυθμίσεις
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας έστειλε μηνύματα. Προς πολλές κατευθύνσεις. Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία: λίγο πριν τη ΔΕΘ, και τις παροχές-προεκλογικές υποσχέσεις που θα ακουστούν από το βήμα της. Όπως το θέμα των συντάξεων. ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν… στυλώσει τα πόδια και ζητούν να γίνουν κανονικά οι μειώσεις από το 2019. Αυτό που φαίνεται όμως (κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φανεί και στην πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου), είναι ότι το Ταμείο και η Γερμανία δεν αντιδρούν στο… οικονομικό του πράγματος. Μπορεί το σκεπτικό τους να είναι: «να βγαίνουν οι αριθμοί», δηλαδή να επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι στόχοι, ωστόσο εκτιμούν ότι οι δεσμεύσεις (συντάξεις και αφορολόγητο) θα πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά, για να δοθεί το μήνυμα στις αγορές, ότι η Ελλάδα αλλάζει, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και ότι οι δανειστές δεν… χαλάρωσαν έναντι της χώρας μας. Τους δανειστές δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει το αν ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου είχε λάθη σε νούμερα και εκτιμήσεις, εκτιμούν όμως ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Δεν είναι μόνο η… ισορροπία στα οικονομικά του ΕΦΚΑ, αλλά και το μήνυμα ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας, που δεκαετίες τώρα ήταν πηγή ελλειμμάτων, αλλάζει…