Οι κινήσεις Τσακαλώτου που εκνευρίζουν το Μαξίμου
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υπουργός Οικονομικών μιλά «διαφορετική» γλώσσα από το Μαξίμου. Έχει καταλάβει τι θέλουν οι δανειστές με φόντο την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν ακολουθεί τις συνεχείς δηλώσεις για «καθαρή» έξοδο κ.λ.π., αλλά επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές. Έχει «πιάσει» εδώ και καιρό αυτό που του λένε οι «θεσμοί» και το μεταφέρει, διαχωρίζοντας τη θέση του από παροχολογίες και έντονους πανηγυρισμούς. Αυτό, λένε οι πληροφορίες μας, έχει ενοχλήσει κάπως το Μαξίμου, το οποίο θέλει να κινηθεί το επόμενο διάστημα και με εξαγγελίες για παροχές. Άλλωστε, μετά το πρωτογενές πλεόνασμα των 7 δισ. το 2017, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, θα μπορεί να μιλήσει για στοχευμένες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες.
Απ’ αυτό όμως φαίνεται να κρατά αποστάσεις ακόμα ο Τσακαλώτος. Με τους «έξω» που μιλά συνεχώς, δεν έχει «πιάσει» τέτοια πρόθεση των ξένων. Αντιθέτως, τώρα που σκιαγραφούν τη μεταμνημονιακή εποχή, έχει καταλάβει ότι παροχές και μοίρασμα των χρημάτων στην κοινωνία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Άλλα λέει ο Τσιπρας, η Αχτσιόγλου και άλλοι υπουργοί, και άλλα συζητούν οι «θεσμοί». Συλλογικές συμβάσεις λένε μέσα, συμβάσεις όπως τις έχουμε και τώρα λένε οι ξένοι. Μείωση φόρων λένε μέσα, οι στόχοι πρώτα λένε οι δανειστές. Η ρητορική στη βάση της δεν είναι λάθος. Όλα χρειάζονται για να ανακάμψει η οικονομία. Απλά, ο Τσακαλωτος έχει πιάσει το νόημα των δανειστών και δεν συμμετέχει στο «πάρτι» των υποσχέσεων, όπως έγινε το 2015. Και αυτό είναι που ενοχλεί. Όχι σε βαθμό τσακωμού, αλλά ενοχλεί.
"Τελειώνει"
Ολα αυτά ενισχύουν τις κραυγές αλλά και τους ψιθύρους που λένε ότι Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «τελειώνει» από την κυβέρνηση. Επιπλέον φαίνεται ότι έχει αποφασίσει τόσο ο ίδιος, όσο και οι... παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, αυτό που πάει να γίνει είναι να του φορτώσουν την μη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Κάτι για το οποίο τους είχε εγκαίρως ενημερώσει αλλά ήταν προφανές ότι τους «χαλούσε» τη φιέστα που ετοίμαζαν για το φθινόπωρο. Από ’κεί και πέρα, είναι εμφανές επίσης ότι από τη στιγμή που θα έχουμε ξεκάθαρη επιτροπεία με 4-5 επισκέψεις των «θεσμών» στην Ελλάδα τον χρόνο, τα περί καθαρής εξόδου πάνε περίπατο όπως και τα λοιπά σχέδια της ευρύτερης στρατηγικής των κυβερνώντων ώστε να αντιστρέψουν ένα ήδη αρνητικό κλίμα.