Το νέο τοπίο μετά το τέλος του προγράμματος
Απομένουν κάτι λιγότερο από 120 μέρες μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα. Το ζήτημα δεν είναι πώς θα φτάσουμε μέχρι εκεί, αλλά το τι θα επακολουθήσει. Πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά το πιο σημαντικό σκέλος είναι το μετά. Τότε θα αποδειχθεί αν τα μέτρα που έχουμε πάρει όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα σωστά, αν τα εφαρμόσαμε σωστά και αν θέλουμε πραγματικά να ξεφύγουμε από αυτή την πολύχρονη ταλαιπωρία. Ήδη «θεσμοί» και κυβέρνηση συζητούν τη μεταμνημονιακή εποχή. Ποιες ρήτρες θα μπουν, τι θα περιλαμβάνουν, αλλά και δεσμεύσεις ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα τηρηθούν.
Τα τέσσερα σημεία
Υπάρχουν τέσσερα σημεία της μεταμνημονιακή εποχής. Αυτά θα μας απασχολήσουν, αυτά θα συζητάμε και θα αναλύουμε τα επόμενα χρόνια.
- Μερική τακτοποίηση του χρέους. Οι «θεσμοί» θα μας δώσουν το χρέος, βάζοντας ένα πολύ σημαντικό προαπαιτούμενο: να μπορούμε να βγούμε στις αγορές μόνοι μας, χωρίς καμμία στήριξη και σε μόνιμη βάση. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που ήδη «χτίζει» η κυβέρνηση με τα χρήματα από τις προηγούμενες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, αλλά και με ένα κομμάτι από το υπερπλεόνασμα που πέτυχε.
- Εφαρμογή των μέτρων. Έχουν υπογραφεί συγκεκριμένα μέτρα για το 2019 και το 2020. Μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου αντίστοιχα. Αυτά δεν αλλάζουν. Είναι ψηφισμένα και περιμένουν να ενεργοποιηθούν. Θα πρέπει να φέρουν στα κρατικά ταμεία 1% + 1% του ΑΕΠ έσοδα για να βγουν και τα πλεονάσματα μέχρι το 2021.
- Προώθηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων. Οι δανειστές σκέφτονται συνεχώς αυτά τα δυο θέματα και ζητάνε από την κυβέρνηση να μη σταματήσει ούτε μέρα τις προσπάθειες. Σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι τους έχει γίνει εμμονή. Και δεν έχουν άδικο. Μόνο έτσι θα αλλάξει η χώρα. Από το Ελληνικό, τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας μέχρι την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
- Τριμηνιαίοι έλεγχοι. Όσο και να το θέλουμε, τους δανειστές δεν θα τους ξεχάσουμε. Θα τους βλέπουμε για χρόνια. Θα μας έρχονται κάθε τρίμηνο για να ελέγχουν την πορεία της οικονομίας. Θα εποπτεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Όσο τις κάνουμε θα ενεργοποιούν μέτρα για το χρέος. Αν όχι, θα «παγώνουν» τα μέτρα για το χρέος. Κάτι σαν αυτόματη ρήτρα, όπως την συζητούν αυτές τις ημέρες.
Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση. Με τα λάθη και τις παραλείψεις των δανειστών, τις προσπάθειες αλλά και τις καθυστερήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων