Κώστας Μορφίρης: Η Νίκη Κεραμέως και το παγουρίνο ως υπερόπλο κατά του κορωνοϊού

14/09/2020, 16:06
1

Την Δευτέρα ανοίγουν σχολεία εν μέσω πανδημίας και κατακόρυφης έξαρσης κρουσμάτων. Χωρίς επιπλέον χώρους διδασκαλίας, χωρίς πρόβλεψη για μονοθέσια θρανία, χωρίς μειωμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις, χωρίς επιπλέον προσλήψεις καθηγητών και δασκάλων, χωρίς ειδικά διαχωριστικά στις τάξεις μεταξύ των θρανίων (όπως, για παράδειγμα, έκαναν στην Ραφήνα με δική τους πρωτοβουλία). Γενικά, χωρίς καμμία μέριμνα αποφυγής μετάδοσης, βάζοντας σε κίνδυνο τα ευπαθή μέλη της κοινωνίας, τα οποία θα είναι ευάλωτα στην νόσο, εφόσον τα παιδιά θα μεταφέρουν τον ιό σπίτι τους όπου ζουν οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, καθώς τα σημερινά δεδομένα είναι συγκεχυμένα ως προς τον βαθμό της μετάδοσης του ιού από τα παιδιά. Βεβαίως, η κυρία Κεραμέως, αφού έκανε ένα διάλειμμα μεταξύ των διαφόρων φωτογραφήσεών της με διάφορους ιεράρχες και λιβανίσματος του υπουργείου, ποντάρει στην δωρεάν προσφορά μασκών και παγουριών.





Βεβαίως, στην αρχή η κυρία Κεραμέως είχε αποποιηθεί ακόμη κι αυτής της ευθύνης λέγοντας: «Η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από ’μάς. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθευτεί μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται», αλλά στη συνέχεια μπήκαν άλλοι στη μέση, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, και τελικά οι μάσκες έγιναν ευθύνη του κράτους. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα τού γιατί από πλευράς του Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια απέναντι στην υπουργό Παιδείας, αφού της καταλογίζουν έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης. Αν απαριθμήσουμε τις αστοχίες της κυρίας Κεραμέως από τη μέρα που έγινε υπουργός Παιδείας, πιθανότατα χωρίς να θέλει και σίγουρα χωρίς να έχει το απαραίτητο υπόβαθρο, δεν μας φτάνει ούτε ολόκληρη η εφημερίδα, οπότε θα μείνουμε μόνο στα τωρινά…





Μετά την ουσιαστική αδυναμία να αποτραπεί η διασπορά του Covid-19 μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, έστω στο ελάχιστο πέραν τού να ζητάει ατομική ευθύνη από εξάχρονα και εφτάχρονα, αποφάσισε να «παρουσιάσει» το «επίτευγμά» της (τις δωρεάν μάσκες και τα παγουρίνα, δηλαδή) σε πρωινάδικη εκπομπή με την κυρία Σταματίνα Τσιμτσιλή. Λες, δηλαδή, και δεν είναι υπουργός Παιδείας αλλά κάποιος τηλεπλασιέ, απευθυνόμενη σε νοικοκυρές και συνταξιούχους που εκείνη την ώρα παρακολουθούν την εκπομπή, κοροϊδεύοντάς τους δίχως καμμία ντροπή. Θα ήταν πιθανότατα πιο τίμιο να τους πει «μπορεί να πεθάνετε, αφού δεν έκανα απολύτως τίποτα δύο μήνες τώρα, αλλά μοιράζω παγούρια στα εγγόνια σας ώστε να έχουμε να λέμε ότι κάτι κάναμε μπας και πάρουμε κάνα ψηφαλάκι».





Μετά διαβάζω ξένα σάιτ και βλέπω κανονικούς Ευρωπαίους που στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνουν με καμάρι τις αποστάσεις μεταξύ των θρανίων, ατομικά θρανία με plexiglass, σημάδια στα πατώματα, θερμομέτρηση στην είσοδο, απολυμάνσεις στις αίθουσες, και σκέφτομαι το σόου Κεραμέως, με αποτέλεσμα να αναρωτιέμαι «ρε συ, μήπως τελικά το παγουρίνο είναι το υπερόπλο απέναντι στον κορωνοϊό και δεν ξέρω τι μου γίνεται;»





ΥΓ.: Είμαι σίγουρος, όμως, ότι ο αγιασμός θα είναι ο καλύτερα προετοιμασμένος αγιασμός στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους.





Y.Γ.2: Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ λέει «προσωπικό μου στοίχημα η Παιδεία» επιδεικνύει απέναντι μας την ίδια θρασύτητα καθώς το τι έχει κάνει απ' αυτού το αρμόδιο υπουργείο τα λέει όλα.





Γράφει ο Κώστας Μορφίρης, δημοσιογράφος