Σήφης Βαλυράκης: «Να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια»

06/09/2020, 22:24
1

Θα επιθυμούσαμε ένα φιλειρηνικό γείτονα, την Τουρκία, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Η Σύγχρονη Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ μέχρι σήμερα επιθετικά ενάντια στην Τουρκία.
Οι τουρκικές, όμως, προκλήσεις, ως πάγια αναθεωρητική στρατηγική, ξεκίνησαν με το κίνημα των Νεότουρκων και συνεχίζονται έκτοτε, δοκιμάζοντας συνεχώς τις αντοχές μας.
Με πρόσχημα θαλάσσιες έρευνες, οι Τούρκοι αμφισβητούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα τον Αύγουστο του 1976 με το ωκεανογραφικό «Χόρα». Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αντιπολίτευση διακηρύσσει, «Βυθίσατε το ‘‘Χόρα’’».
Το 1987 η Τουρκία βγάζει το «Σισμίκ» στο Αιγαίο. Δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών ούτε τα χωρικά μας ύδατα ως ελληνική επικράτεια, στόχος της η διχοτόμηση του Αιγαίου.
Ισχυρίζεται, αντίθετα με το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι τα νησιά δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα ή εναέριο χώρο. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δηλαδή, κατά την Άγκυρα, επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και περιβάλλονται από τουρκικό εναέριο χώρο. Η Τουρκία θεωρεί μέχρι και σήμερα ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στην «λάθος μεριά».
Ο Α. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός τότε διατάσσει άμεσα μερική επιστράτευση. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία πλέουν με εντολή να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά. Η αεροπορία βρίσκεται σε διάταξη μάχης. Η Ελλάδα συγκεντρώνει στρατεύματα στον Έβρο, εκεί όπου διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, συνεννοείται με την Βουλγαρία και αναστέλλει τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη. Οι Τούρκοι υποχωρούν!
Το 1996, όμως, η Ελλάδα χάνει κυριαρχία στην περιοχή των Ιμίων νησίδων. Η κρίση στα Ίμια πρέπει να μας γίνει μάθημα. Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την ανατολική Ίμια το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου και αποχωρούν μόνο μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ. Η περιοχή έκτοτε παραμένει «αμφισβητούμενη». Τα Ίμια «γκριζάρισαν» γιατί η Ελλάδα υποχώρησε στρατιωτικά κάτω από την πίεση της Τουρκίας.





Δίδαγμα: Αν απειληθούν τα εθνικά μας σύνορα ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα προστατεύουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η ειρήνη μπορεί να διασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή.
Μετά την υβριδική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα στον Έβρο, η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Η Τουρκία μετατρέπει επιδεικτικά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, μοναδικά μνημεία της χριστιανοσύνης σε τζαμί και ταυτόχρονα καταγγέλλει την Ελλάδα ότι περιορίζει τις ελευθερίες της μουσουλμανικής μειονότητας που παράνομα αποκαλεί «τουρκική».
Η «σύμμαχος στο ΝΑΤΟ» Τουρκία επιμένει να παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το «Ορούτς Ρέις» που διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή παράνομης ΝΑFΤΕX, με την συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και το ΝΑΤΟ τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων.
Η Γερμανία και η Ε.Ε. που ανέχονται αν δεν επικροτούν την τουρκική στρατιωτική κατοχή σε κράτος - μέλος της Ένωσης, την Κύπρο, προτρέπουν σε διάλογο. Πάγια επιδίωξη της ίδιας της Τουρκίας να καθίσουμε σε τραπέζι ελληνοτουρκικού διαλόγου διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης.





Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι νομικό και αφορά διαδικασίες οριοθέτησης των οικονομικών ζωνών, όχι διανομή τους που είναι ζήτημα συσχετισμών δύναμης. Πολιτικό διάλογο δεν είναι δυνατόν να κάνουμε για ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία.
Είναι βέβαιο πως δεν εξυπηρετεί καμία χώρα με συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή η πολεμική αναμέτρηση της Ελλάδας με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, δεν επιθυμεί κανείς να επιτρέψει στην Άγκυρα να ανατρέψει το Status Quo της Ανατολικής Μεσογείου προς όφελός της. Άρα η Ελλάδα έχει ευρύ διπλωματικό πεδίο να κινηθεί.
Οι συμφωνίες της Ελλάδας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο έχουν ιδιαίτερη θετική σημασία. Να επισπεύσουμε επίσης την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει, σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο, την αιγιαλίτιδα ζώνη της, τα χωρικά της ύδατα, από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την εναρμόνιση και την επέκταση του εθνικού ελληνικού εναέριου χώρου, από τα δέκα στα 12 μίλια. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση στην επέκταση της εθνικής κυριαρχίας της στον αέρα και στη θάλασσα (ισοδύναμο του «εδάφους») στο Αιγαίον, όπως δικαιούται, και όχι να υποκύψει σε πιέσεις που οδηγούν στη συρρίκνωσή της.
Η Ελλάδα χρειάζεται επίκαιρη στρατηγική αποτροπής, οφείλει να ετοιμαστεί σοβαρά για το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία. Δεν έχει μεγάλη σημασία τι δηλώνει κανείς επίσημα ή τι διοχετεύεται έντεχνα στην δημοσιότητα. Σημασία έχει τι προωθεί κάποιος μυστικά επιδιώκοντας να ενισχύσει τις αμυντικές του δυνατότητες και ταυτόχρονα να ανιχνεύει και να στοχοποιεί οργανωμένα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπαρκτές αδυναμίες της αντίπαλης πλευράς.
Απαιτείται νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα. Η σωστή στρατιωτική ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως ικανή να δώσει σκληρό μάθημα αν η Τουρκία επιμένει στις επιθετικές της ενέργειες.