Βασίλης Κορκίδης: Από ένα αρχικά διαφαινόμενο ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής, τελικά διεσώθη η Ελλάδα

27/07/2020, 10:08
1

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι λογικό να εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για το χάσμα των θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το παρασκήνιο και την αδυναμία άμεσης εξεύρεσης μιας από κοινού λύσης στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της Ε.Ε. Στο… και πέντε ένα διαφαινόμενο ευρωπαϊκό ναυάγιο απεφεύχθη και μάλιστα εξελίχθηκε σε εθνική επιτυχία, καθώς η Ελλάδα πήρε όσα χρήματα διεκδίκησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.





Η Ελλάδα ήταν εξαρχής μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μια φιλόδοξη, γενναία αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συμμετείχε δυναμικά σε όλες τις διαπραγματεύσεις και πέτυχε να πάρει συνολικό πακέτο που ανέρχεται στα 72 δισ. ευρώ. Με ένα τέτοιου μεγέθους ποσό δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας προκειμένου να στηρίξει την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. Η σωστή επένδυση των σημαντικών αυτών κεφαλαίων είναι ικανή να μεταμορφώσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας και να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.





Σχολιάζοντας το σκληρό «παζάρι» που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες επί 90 ώρες με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης, διαπιστώνουμε πως τελικά η Ε.Ε. δεν είναι πως δεν θέλει, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να επιβληθεί σε όλα τα κράτη - μέλη. Οι διαβουλεύσεις των 27 ηγετών της Ε.Ε. δεν εξελίχθηκαν σε μια συμφωνία εξαρχής, όπως θα άρμοζε στην περίσταση μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, αλλά επικεντρώθηκαν σε συμβιβαστικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Σε μια δύσκολη κατάσταση θα ήταν αποδεκτή μια δύσκολη διαπραγμάτευση, για το καλύτερο όλων σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τους 1+4 «φειδωλούς» του βορρά. Ο συμβιβασμός από μόνος του μας παραπέμπει στην επιβολή της θέσης των 5 στους 27. Εάν μάλιστα κανείς θα ήθελε να είναι πιο οξύς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη στάση τους και ως εκβιασμό, αλλά εμάς τους Έλληνες αυτό δεν μας εκπλήσσει. Άλλωστε, μετά από τρία μνημόνια και εννέα χρόνια προαπαιτούμενα, κάτι παραπάνω ξέρουμε. Εάν μάλιστα ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων συνιστά όπως ειπώθηκε ένα «σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», τότε η Ε.Ε. όχι μόνο δεν βηματίζει, ούτε καν στραβά αρμενίζει, απλώς δείχνει να επιπλέει χωρίς προορισμό.





Το ζητούμενο πλέον σε μία τεράστια υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση είναι ότι συμφωνήθηκε και οριστικοποιήθηκε, χωρίς άλλες τροποποιήσεις και καθυστερήσεις, να αρχίσει επιτέλους να υλοποιείται ο σχεδιασμός με την εκταμίευση των κονδυλίων.





Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΒΕΠ