Βασιλική Σουλαδάκη: Η αντιμετώπιση της κρίσης στον τουρισμό απαιτεί ενότητα και όχι κομματικό οπορτουνισμό

03/05/2020, 11:17
1

Η τάση να αναλύουν και να έχουν άποψη επί παντός επιστητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κάτι νέο. Παρακολουθούμε διάφορους που με ύφος ειδήμονα αναλύουν τα πάντα. Είναι αυτοδίδακτοι πυρηνικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, διεθνολόγοι, βιολόγοι κ.λ.π.





Το τελευταίο διάστημα, εν μέσω καραντίνας και της πανδημίας του κορωνοϊού, απέκτησαν ειδικότητα και στη λοιμωξιολογία. Τώρα που βαδίζουμε αργά και μεθοδικά προς την χαλάρωση των μέτρων και στην όποια καινούργια κανονικότητα, οι ίδιοι άνθρωποι έγιναν ξαφνικά και ειδικοί στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Πετάει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του αδιαφορώντας για το τι γίνεται σε άλλες χώρες.





Ζουν με την ψευδαίσθηση ότι ακόμα και αν άνοιγαν όλα τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αύριο χωρίς κανέναν περιορισμό η οικονομία ίσως γλίτωνε από τη δραματική ύφεση που θα ακολουθήσει.





Αγνοούν φυσικά ότι για να λειτουργήσει ο τουρισμός θα πρέπει να έρθουν τουρίστες. Δεν έχουν ακολουθήσει όλες οι χώρες τα ίδια μοντέλα. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, που έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα και εξαρτάται οικονομικά επίσης σε μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό, ακολουθεί περίπου το ίδιο μοντέλο με το δικό μας.





Η Κροατία, που αποφάσισε το άνοιγμα των εστιατορίων μέσα στον Μάιο, δεν προβλέπεται να έχει καλύτερη τύχη από την Ελλάδα, αφού οι περιορισμοί που επιβάλλονται έχουν οδηγήσει κάποιους ιδιοκτήτες στην απόφαση να μην ανοίξουν καθόλου γιατί δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά,.





Όπως έχει δηλώσει ο Manuel Butler, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Ο τουρισμός «ήταν ο πρώτος τομέας που επλήγη από την κρίση του ιού και, σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, και είναι πιθανό να είναι ο τελευταίος που θα ανακάμψει από αυτήν».





Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα που προχώρησε σε ολικό lockdown στις αρχές Μαρτίου, καταγράφεται και η μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 96%.





Στην Ισπανία, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία υποχώρησαν 61% τον Μάρτιο στα 8,3 εκατ., στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.





Δεδομένου ότι στην την Ισπανία ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, στην Ιταλία στο 13%, στην Πορτογαλία στο 19% και στην Ελλάδα στο 21%, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι συνέπειες θα είναι σκληρές ιδιαίτερα για τις χώρες του Νότου.





Επίσης, στην Ελλάδα ο τουρισμός παράσχει το 26% των θέσεων εργασίας





Στην Ισπανία η υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίαζ, εξήγησε ότι τα μέτρα για την επανενεργοποίηση της χώρας θα υλοποιηθούν σε δύο περιόδους και προειδοποίησε ότι ο τομέας του τουρισμού δεν θα επανέλθει σε καμία ομαλότητα μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2020.





Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές τουριστικές περιοχές, καλούνται να αντιμετωπίσουν την πιο δύσκολη χρονιά από τότε που δημιουργήθηκε η βιομηχανία μαζικού τουρισμού.





Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι ο τουρισμός πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. κι αυτό γιατί, χωρίς άμεση στήριξη, η τουριστική οικονομία αναμένεται να σημειώσει «βουτιά» 70%.





Με αυτά τα δεδομένα, η όποια μυωπική κριτική όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αγνοώντας τις εξελίξεις σε εκείνες τις χώρες που παραδοσιακά οι πολίτες τους επέλεγαν ως τόπο διακοπών την Ελλάδα, είναι άστοχη. Ακόμα και μετά την όποια χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο φόβος του ταξιδιού πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από την ίδια την πανδημία.





Οι στιγμές είναι κρίσιμες και απαιτούν ενότητα. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα, όλοι εμείς, φαίνεται ότι πετύχαμε να περάσουμε το πρώτο τεστ. Και μετά από δέκα χρόνια μνημονίων το χαρτί του ενός νέου διχασμού και των βολικών μύθων δεν έχει τύχη πλέον. Όποιος το παίξει πολιτικά θα χάσει. Ο κομματικός οπορτουνισμός σε αυτήν τη φάση θα είναι εγκληματικός.