Βασίλης Σωτηρόπουλος: Οι επόμενες ευρωεκλογές να γίνουν ηλεκτρονικά
Εκατομμύρια πολιτών δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές, λόγω της αναπηρίας, αποκαλύπτει έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ε.Ε. Στην ίδια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα καταγράφεται ότι 800.000 Ευρωπαίοι πολίτες αδυνατούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μόνο και μόνο λόγω των προβλημάτων ψυχικής και διανοητικής υγείας που αντιμετωπίζουν. Δηλαδή πληθυσμός μιας μικρής χώρας αδυνατεί να ψηφίσει!
Τα προβλήματα προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρίες εντοπίζονται βέβαια και στην προεκλογική περίοδο, αφού τα κωφά ή βαρήκοα άτομα δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προφορικές συζητήσεις στην τηλεόραση. Σε αυτό μπορούμε οι υποψήφιοι να δώσουμε μια εύκολη και άμεση λύση: να βάζουμε υπότιτλους στα προεκλογικά βίντεο που αναρτούμε στο Διαδίκτυο. Η ίδια η πλατφόρμα του YouTube επιτρέπει σε οποιονδήποτε αναρτά ένα βίντεο να το συνοδεύει κι από υπότιτλους σε όποια γλώσσα επιθυμεί. Ενεργοποιώντας αυτή την εφαρμογή, οι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τι λέμε, χωρίς να αποκλείονται από την πρόσβαση στην προεκλογική ενημέρωση λόγω της αναπηρίας τους.
Η αναπηρία είναι ένας λόγος αθέμιτης διάκρισης που δυστυχώς δεν έχει αναγνωριστεί σε όλη την ευρύτητά του από τη νομοθεσία. Ο Ν.4443/2016 για την καταπολέμηση των διακρίσεων επιφυλάσσει μειωμένη προστασία για τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη θεσπίσει την Οδηγία για την ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις λόγω αναπηρίας για όλες τις βιοτικές περιστάσεις: περιορίζεται μόνο σε ζητήματα του χώρου εργασίας. Έτσι αποκλείονται πολίτες από θεμελιώδη δικαιώματά τους όπως είναι και το δικαίωμα της ψήφου και της συμμετοχής γενικότερα στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.
Σε ένα βαθμό, αποκλεισμένοι είναι και οι Έλληνες πολίτες που είναι κάτοικοι των κρατών της Ε.Ε. και πρέπει να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να δηλωθούν στο τοπικό προξενείο ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν. Μπορεί να προβλέπεται η δυνατότητα αυτή για τις 28 χώρες της Ε.Ε., τι γίνεται όμως με τους Έλληνες που βρίσκονται σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως είναι για παράδειγμα η Ελβετία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αίγυπτος και άλλες αφρικανικές και ασιατικές χώρες; Γιατί να μένουν αυτοί οι συμπολίτες μας εκτός εκλογικής διαδικασίας, τόσο στις ευρωεκλογές όσο βέβαια και στις εθνικές εκλογές;
Στην έκθεση για τον αποκλεισμό των ΑΜΕΑ από τις εκλογές προτείνονται και λύσεις. Η πιο καλή λύση είναι αυτή της Εσθονίας: οι εκλογές διεξάγονται ηλεκτρονικά. Πρόκειται για την πιο προηγμένη ψηφιακά χώρα της Ε.Ε. βεβαίως, αλλά αφού σε αυτήν μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνει και σε όλη την Ε.Ε. Στις Η.Π.Α. επίσης όπως είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια η εκλογική διαδικασία είναι και ηλεκτρονική. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορούμε να επιλύσουμε ταυτόχρονα δύο προβλήματα: και την μειωμένη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η γνώμη μου είναι ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα φέρει πάρα πολλούς ψηφοφόρους που, αν και κάτοικοι της χώρας και μη ΑΜΕΑ, δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να πάνε στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσουν. Το καλύτερο μέτρο κατά της αποχής θα ήταν να γίνει ηλεκτρονική η εκλογική διαδικασία! Θα ήταν μια συνταρακτική μεταρρύθμιση που θα έφερνε τους πάντες μπροστά στις οθόνες του υπολογιστή τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως πολίτες του Διαδικτύου. Υπάρχει πλέον και η τεχνολογία που θα εγγυηθεί τόσο την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου όσο και την μοναδικότητα της ψήφου, καθώς αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα για μια άρτια ηλεκτρονική εκλογική διαδικασία. Αυτό θα πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας, υποψηφίων, κομμάτων, διοίκησης και εκλεγέντων για τις επόμενες Ευρωεκλογές του 2024: να διεξαχθούν σε όλη την Ε.Ε., αλλά και σε όλο τον κόσμο αφού μιλάμε για Διαδίκτυο, με ηλεκτρονικά μέσα!
Γράφει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.