Αγωνία των μικρομεσαίων για τον ενεργειακό χειμώνα
Οι αποφάσεις στήριξης των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων των κρατών - μελών αργούν και αν και όταν ληφθούν θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν.
Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου
προέδρου Ε.Ε.Α και επίτιμου διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.
Όσο πλησιάζει ο χειμώνας αυξάνεται κατακόρυφα η ανησυχία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το κόστος της ενέργειας, που θα κληθούν να πληρώσουν τους προσεχείς μήνες.
Ένας κόστος που έχει πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, δοκιμάζοντας σκληρά την κοινωνία αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Κάθε μήνα οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα δεν είναι αισιόδοξες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο του 2022 το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 261,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ο ηλεκτρισμός κατά 38,5%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%.
Και παρότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που πλήττει σφοδρά ολόκληρη την Ευρώπη, τα αντανακλαστικά των ευρωπαϊκών οργάνων δεν είναι αυτά που οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν. Οι αποφάσεις στήριξης των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων των κρατών - μελών αργούν και αν και όταν ληφθούν θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν.
Χρειάζεται, σε αυτό το πλαίσιο, και η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει προς την κατεύθυνση της αμεσότερης λήψης μέτρων και της ταχείας εφαρμογής τους με σκοπό την ουσιαστική προστασία των πολιτών και της οικονομίας της Ε.Ε..
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, διά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο που αφορά στον μήνα Οκτώβριο και καλύπτει σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών.
Είναι, φυσικά, θετική η λήψη αυτών των μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών αλλά και η μέριμνα που λαμβάνεται για τις επιχειρήσεις, αν και για τις τελευταίες διαφοροποιείται το ποσοστό απορρόφησης της αύξησης.
Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, το βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι επιδοτήσεις καλύπτουν το 50% της αύξησης, ενώ για το ρεύμα η απορρόφηση της αύξησης φτάνει έως και το 90%.
Και μολονότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει, επιλέγει να το κάνει συνεχίζοντας μία επιδοματική πολιτική, που δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Το ράλι ανόδου στην ενέργεια, δεν μπορεί να «φρενάρει» αν δεν μπει ένα πλαφόν στη λιανική τιμή.
Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ χειμώνα διαρκείας. Αν δεν ληφθούν, εδώ και τώρα, ουσιαστικές και γενναίες αποφάσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές.