Σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Η «λαίλαπα» της ακρίβειας φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τις αυξήσεις που καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο
του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου
Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ.
Μέρα με τη μέρα η ακρίβεια «θεριεύει». Μαζί με τις τιμές, εκτινάσσεται, όμως, και η ανησυχία πολιτών και επιχειρήσεων για την επιβίωσή τους, καθώς τα έσοδά τους δεν επαρκούν, σε πολλές περιπτώσεις, ούτε για τα απαραίτητα.
Ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης κάνουν το ένα «άλμα» μετά το άλλο, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τα νοικοκυριά –ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα– να περιορίζουν αγορές και μετακινήσεις, στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο πληθωρισμός άγγιξε τον Μάιο το 11,3%, σημειώνοντας ακόμη ένα «μαύρο» ρεκόρ, ενώ εκτιμάται ότι τον Ιούνιο ίσως ξεπεράσει και το 12%.
Η «λαίλαπα» της ακρίβειας φαίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τις αυξήσεις που καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο.
Μεταξύ άλλων, το φυσικό αέριο έχει ακριβύνει κατά 172,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 80%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 36,6%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 13,4%, το κρέας κατά 13,8%, τα γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,1%, τα έλαια και λίπη κατά 23,2%, τα φρούτα κατά 10,8% και τα λαχανικά κατά 13%.
Οι τεράστιες ανατιμήσεις σε προϊόντα, που δεν μπορούν να λείπουν από ένα νοικοκυριό, «στερεύουν» τα χρήματα για άλλες αγορές, με αποτέλεσμα ο τζίρος των υπόλοιπων επιχειρήσεων να «βυθίζεται», την ώρα που το λειτουργικό τους κόστος εκτοξεύεται, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, και οι υποχρεώσεις τους συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Το σκηνικό είναι πλέον εκρηκτικό και επιβάλει την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας.
Οι επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις δεν επαρκούν για να στηριχθούν αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εδώ και μήνες δοκιμάζονται σκληρά και έχουν μπροστά τους ένα πολύ δύσκολο διάστημα, που, όπως φαίνεται, θα είναι και αρκετά μακρύ.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα βασικά αγαθά, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση των δόσεων στις 120 για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων.
Αναγνωρίζονται, φυσικά, οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ωστόσο είναι κρίσιμο και σε αυτήν την περίπτωση να βρεθεί, εγκαίρως, ο αναγκαίος χώρος προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, χρειάζεται να αξιοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με «λουκέτα», απώλεια θέσεων εργασίας και πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.