Η επιχειρηματικότητα αναζητεί έμπρακτη στήριξη
Αυτή η νέα κρίση που πλήττει τη χώρα έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους οικογενειακούς και τους επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς
Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Προέδρου ΕΕΑ
Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν 3% στις αυξήσεις των επαγγελματικών μισθωμάτων, ικανοποιώντας εν μέρει και ένα αίτημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σημειώνω το «εν μέρει» καθώς η πρόταση που είχαμε υποβάλλει ήταν για «πάγωμα» όλων των αυξήσεων στα ενοίκια, αφού δεν υπάρχουν πλέον αντοχές στην επιχειρηματική κοινότητα για ανάληψη και άλλων βαρών.
Πάντως, είναι θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση κατάλαβε το ότι πρέπει να μπει ένα «φρένο» στις αυξήσεις και ελπίζουμε να εξετάσει με περισσότερη θέρμη και άλλες προτάσεις που έχουμε καταθέσει, όπως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Αυτή η νέα κρίση που πλήττει τη χώρα έχει επηρεάσει σε τόσο σημαντικό βαθμό τους οικογενειακούς και τους επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς που σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές αδυνατούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών τους.
Ειδικά το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει τόσο ακριβό που πλέον δεν μιλάμε για το αν θα το γεμίσουν οι πολίτες, αλλά για το αν θα καταφέρουν να προμηθευτούν ακόμα και τα απολύτως αναγκαία.
Η έρευνα που δημοσιοποίησε πριν από λίγες μέρες η ΓΣΕΕ ήταν αποκαλυπτική και ταυτόχρονα ανησυχητική, καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, έξι στους δέκα εργαζομένους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, ενώ επτά στους δέκα έχουν περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση.
Και όταν η κατάσταση φτάνει σε τέτοιο βαθμό, είναι επόμενο να υπάρχει μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης και σε άλλα είδη, τα οποία θεωρούνται ότι δεν είναι και τόσο απαραίτητα. Αυτό ακριβώς αποτελεί πλήγμα συνολικά για το επιχειρείν, καθώς η αγοραστική αδυναμία των πολιτών αποτυπώνεται στους πεσμένους τζίρους των επιχειρήσεων, ειδικά σε λιανεμπόριο αλλά και σε εστίαση.
Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6%, τότε και τα νοικοκυριά θα πάρουν σημαντική «ανάσα» αλλά και οι επιχειρήσεις θα κινηθούν λίγο περισσότερο. Όταν περιορίζεται η κατανάλωση, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να την τονώνουμε.
Σίγουρα δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Από την στιγμή που αναθεωρείται ο κρατικός προϋπολογισμός και το μέτρο υπάρχει στη φαρέτρα της κυβέρνησης, όπως έχουν πει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τότε πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η μείωση του ΦΠΑ χωρίς να αφήσουμε να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή του όποιου μέτρου στήριξης, στην παρούσα φάση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.