Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Γερμανία

19/10/2020, 12:33
1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δημιουργήσει προσδοκίες όταν η Τουρκία άρχισε να κλιμακώνει την επιθετικότητα κατά της Ελλάδας.





Κατάφερε να κινητοποιήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έστειλε στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.





Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας να υπογράψει αμυντικό σύμφωνο με τον Εμανουέλ Μακρόν, που προέβλεπε στρατιωτική εμπλοκή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.





Η στρατηγική αυτή παραπέμφθηκε στις καλένδες μετά τις αντιδράσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και των Γερμανών, που δεν επιθυμούν σε καμμία περίπτωση να αναλάβει η Γαλλία τον ρόλο χωροφύλακα στο Αιγαίο.





Χωρίς συμμάχους





Οι νέες επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν βρίσκουν την Ελλάδα χωρίς συμμάχους.





Κανείς δεν εγγυάται τα σύνορά μας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διάθεση να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στον Ερντογάν, γιατί Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί έχουν μεγάλη έκθεση στην τουρκική οικονομία.





Αναγκαστικά η κυβέρνηση επανήλθε στο γνωστό δόγμα της ψυχραιμίας, αλλά χωρίς αυτή να συνοδεύεται από αποφασιστικότητα, φτάνοντας σε σημείο να κάνει τον τροχονόμο του Ερντογάν στη Μεσόγειο.





Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι





Το επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια είναι χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης των επιθετικών κινήσεων από την Τουρκία.





Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών έκανε γύρους για 20 ολόκληρα λεπτά πάνω από την Τουρκία συνιστά έναν ακόμα διασυρμό.