Πουλάει ξενοδοχεία και ακίνητα ο Δουζόγλου!
… εξαφανισμένος από την πιάτσα είναι ο περίφημος Δουζόγλου! Ο εκ Βενεζουέλας ορμώμενος μεγαλοεπιχειρηματίας που ξεκίνησε σαν μπακάλης στο Καράκας και μετεξελίχθηκε σε μεγιστάνα μέσα από τις σχέσεις του με το εκεί σύστημα!!!
Μόνο που το σύστημα Μαδούρο καταρρέει! Και ο περίγυρος της εξουσίας, από στρατηγούς μέχρι συμβούλους, προσπαθεί να κατοχυρώσει κεκτημένα και να εξασφαλίσει οικονομικά δεδομένα! Την ίδια ώρα στη χώρα μας ο Δουζόγλου φέρεται να απέχει επιχειρηματικά, να έχει χαθεί από την πιάτσα και οι κακές γλώσσες να λένε ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών απαιτήσεις και εκκρεμότητες οικονομικές από το παρελθόν του, που τον αναγκάζουν να αναπροσαρμόσει την επιχειρηματική του δράση! Οι πληροφορίες λένε πως μαζί με τους συνεργάτες του στην Ελλάδα, τον γνωστό Τρεπεκλή και κάποιους δικηγόρους με πολιτικό προφίλ, έχουν αποφασίσει την πώληση πολλών ακινήτων, ξενοδοχειακών μονάδων και απλών δραστηριοτήτων που ο επιχειρηματίας ανέπτυξε στη χώρα μας! Κοινώς, ο Δουζόγλου τα πουλάει όλα, αν βρει αγοραστές, υπό το βάρος απαιτήσεων παλαιών του συνεργατών! Όπως και οι Τούρκοι δηλαδή της Dogus έτσι και ο Βενεζουελάνος που έχει συμβουλάτορες την ομάδα του C4I, σκέφτεται την επιχειρηματική έξοδο από τη χώρα, την εκποίηση ακινήτων και την αποκόμιση ρευστότητας για πραγματικούς λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, σε μια μάλιστα χρονική στιγμή που το σύστημα εξουσίας Μαδουρο και στρατηγών στη Βενεζουέλα καταρρέει! Σύμπτωση;
Ο Θεόδωρος Δουζόγλου εμφανίστηκε στην επιχειρηματική ζωή της χώρας την άνοιξη του 2015, όταν απέκτησε το ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Από τότε πραγματοποίησε άλλες επτά αγορές στο real estate, επενδύοντας πάνω από 120 εκατ. ευρώ στη χώρα, κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον του ομογενούς επιχειρηματία έχει φυσικά στραφεί και στο Ελ Ντοράντο του ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο. Εταιρείες συμφερόντων του κ. Δουζόγλου φέρεται να απέκτησαν από την οικογένεια Θεόδωρου Αγγελόπουλου το συγκρότημα των οκτώ κατοικιών στην περιοχή Άγιος Λάζαρος, καθώς και μία παραθαλάσσια έκταση στην Ελιά που έχει αδειοδοτηθεί για ξενοδοχειακή μονάδα. Κατά τις ίδιες πηγές, τα διαδικαστικά της αγοραπωλησίας φέρεται να είναι σε εξέλιξη, χωρίς ακόμη να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το τίμημα λέγεται ότι ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ.
Στη Χώρα της Μυκόνου ο επιχειρηματίας είχε αγοράσει το 2016 και το ξενοδοχείο «Λητώ» μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας που είχε κάνει το ΤΑΙΠΕΔ. Το ξενοδοχείο έχει μόλις 25 δωμάτια, βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή θέση και βγήκε στον διαγωνισμό με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πάνω από 15 ενδιαφερόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, επιχειρηματίες κ.ά. Η εταιρεία Αστέρας 2020 –με υπευθύνους το στέλεχος του κ. Δουζόγλου, Χρήστο Στεφανίτση και την κυρία Μαρία-Ελενα Δουζόγλου-Ηλιοπούλου– απέκτησε το «Λητώ» προσφέροντας 16.901.123 ευρώ.
Οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι κινήθηκαν λίγο πάνω από την τιμή εκκίνησης των 10 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, η προσφορά που υποβλήθηκε από μέλος της οικογένειας Κόκκαλη –που ανοίγεται στον τουριστικό κλάδο– ήταν περίπου στα 12 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο επιθετικό τρόπο που αυξάνει τα προσφερόμενα τιμήματα, ο κ. Δουζόγλου κλιμακώνει και τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Ο πρώτος στην Ελλάδα που ανακάλυψε την οικογένεια Δουζόγλου ήταν ο maitre των δημοσίων σχέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ως δήμαρχος Αθηναίων, το 2001, φυσικά με την οικονομική κάλυψη της οικογένειας, ανέγειρε στην οδό Μιχαλακοπούλου ένα άγαλμα του άγνωστου στο ελληνικό κοινό αγωνιστή για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1816.
Η οικογένεια θα επανέλθει στο προσκήνιο στις 22 Απριλίου 2015, όταν η Αlpha Bank έβγαλε σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Το ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς, που λειτουργεί από το 1927 και αναπτύσσεται σε έκταση 11 στρεμμάτων στο Κεφαλάρι, περνά στα χέρια του κ. Δουζόγλου αντί 23 εκατ. ευρώ. Από τότε, και ευτυχώς για τη χώρα, ο κ. Δουζόγλου δεν ξανάβαλε το πορτοφόλι του στο σακάκι. Ακολουθεί το 2016 η αγορά του «Λητώ» που λειτουργεί από το 1952 στη Μύκονο και έπεται η αγορά (σε διαγωνισμό του ΟΤΕ) προπολεμικού κτιρίου στην καρδιά της Αθήνας, Σταδίου 15 και Χρήστου Λαδά, ακριβώς δίπλα στην Παλιά Βουλή και απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος. Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’30, το κτίριο των 1.400 τ.μ. που για χρόνια στέγαζε τις υπηρεσίες του ΟΤΕ λέγεται ότι θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο, προς μεγάλη χαρά των παροικούντων εμπόρων, οι οποίοι παρακολουθούν απογοητευμένοι τον μαρασμό της περιοχής. Για τη συγκεκριμένη αγορά ο κ. Δουζόγλου κατέβαλε ποσό της τάξεως των 13 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε η αγορά του ξενοδοχείου «Mistral» στην περιοχή της Καστέλλας του Πειραιά αντί 5 εκατ. ευρώ, project που λέγεται ότι θα φτάσει τα 10 εκατ. με την αναγκαία ανακαίνιση. Οι αγορές των Village Φαλήρου και της εμβληματικής βίλας στη Φιλοθέη έχουν προχωρήσει, οι αγορές των ακινήτων της οικογένειας Θ. Αγγελόπουλου έχουν δρομολογηθεί και το ενδιαφέρον του κ. Δουζόγλου έχει στραφεί πλέον στο κέντρο της Αθήνας, όπου θέλει να αποκτήσει ξενοδοχειακή μονάδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες πηγές, ο επιχειρηματίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κατεβεί στον διαγωνισμό για να αγοράσει το ξενοδοχείο «Ledra» στη λεωφόρο Συγγρού που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Όπως επισημαίνει άνθρωπος που γνωρίζει προσωπικά τον επιχειρηματία, «Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν γνωρίζαμε την οικογένεια Δουζόγλου δεν σημαίνει ότι πλούτισαν ξαφνικά. Η γιαγιά του ανήκε σε ιστορικά πλούσια ελληνική οικογένεια της Μολδοβλαχίας. Ο πατέρας του έφυγε από τη Ρουμανία λίγο πριν από την έλευση του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Ήρθε για λίγο στην Ελλάδα και στη συνέχεια έφυγε για τη Βενεζουέλα, όπου ασχολήθηκε κυρίως με πετρέλαια, αλλά και με γενικότερο εμπόριο. Ο Θόδωρος ασχολήθηκε στη συνέχεια με επιχειρήσεις εφοδιαστικής (logistics) που νομίζω ότι τις έχει ακόμη».
Ο Θ. Δουζόγλου αποφεύγει συστηματικά τη δημοσιότητα, λέει η ίδια πηγή, ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για «ιδιαίτερο χαρακτήρα». Έχει σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, κατοικεί με την οικογένειά του στα βόρεια προάστια, ενώ τα γραφεία των επιχειρήσεών του στεγάζονται στο «Πεντελικόν». Τα στελέχη του τηρούν αυστηρά τον κανόνα της σιωπής και εκτός από τον κ. Χρήστο Στεφανίτση και τον κ. Γιώργο Τρεπεκλή δεν είναι γνωστοί άλλοι συνεργάτες του. Οι τυχόν ιδιοτροπίες του επιχειρηματία, όμως, ελάχιστη σημασία έχουν, καθώς κινείται αντίθετα στο ρεύμα και φέρνει τα χρήματά του σε μια χώρα απ’ όπου οι περισσότεροι προσπαθούν να τα βγάλουν.