Στενό μαρκάρισμα σε μέλη ΔΣ και ορκωτούς ελεγκτές
Στενεύει… το μαρκάρισμα των ελεγκτικών αρχών προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών και προς τους ορκωτούς ελεγκτές, προκειμένου να οδηγηθούμε σε περισσότερο αξιόπιστες λογιστικές καταστάσεις και να μην ασχολούμαστε κάθε τόσο με περιπτώσεις που προκαλούν το επενδυτικό κοινό και οδηγούν τους μετόχους και τους ομολογιούχους σε βαρύτατες απώλειες.
Το κλίμα είχε ήδη αρχίσει να αυστηροποιείται μετά την υπόθεση της Folli Follie, ωστόσο εδώ και αρκετούς μήνες έχει διαμηνυθεί με σαφήνεια στους ορκωτούς ελεγκτές ότι έχει έρθει η ώρα όπου θα… περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Η πρόσφατη περίπτωση μάλιστα της MLS αποτελεί απτό παράδειγμα της πρόθεσης των εποπτικών αρχών για αυστηρό έλεγχο και αποφυγή ανεπιθύμητων καταστάσεων.
«Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε τις εταιρείες να κλείνουν, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε στον αέρα την αξιοπιστία των λογιστικών καταστάσεων. Έχει ήδη διαμηνυθεί στους ορκωτούς ελεγκτές ότι θα υπάρξουν έλεγχοι, όχι μόνο δειγματοληπτικοί αλλά και σε περιπτώσεις που εμφανίζονται ανησυχητικές ενδείξεις», δηλώνεται χαρακτηριστικά από κύκλους προσκείμενους στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ενώ πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ κ. Πάνος Γιαννόπουλος είχε δηλώσει στο Euro2day.gr ότι οι ορκωτοί καλούνται να εφαρμόσουν στις επικείμενες εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις, απεικονίζοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας: Από τις απομειώσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων έως τις επισφαλείς απαιτήσεις, ενώ μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην υπόθεση του «going concern» (δυνατότητα ομαλής συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης). Και αυτό, γιατί μπορεί οι διοικήσεις των εταιρειών να μην μπορούσαν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (όταν συντάχθηκαν πολλές ετήσιες λογιστικές καταστάσεις για τη χρήση του 2019), αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερη ορατότητα τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν θα δημοσιεύονται και θα εγκρίνονται από τους ορκωτούς ελεγκτές οι εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις.
Προς την ίδια κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το φθινόπωρο του 2019. Έχουν υπάρξει ενημερωτικές συναντήσεις με εισηγμένες εταιρείες για να αποσαφηνιστούν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες του εσωτερικού ελέγχου και της επιτροπής ελέγχου των διοικητικών συμβουλίων, ενώ παράλληλα έχουν επισημανθεί και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα που πρέπει απαραιτήτως τα μέλη αυτά να διαθέτουν. Εκτιμάται μάλιστα ότι αρκετές από τις πολλές αλλαγές μελών που έχουν λάβει χώρα κατά το τελευταίο εξάμηνο σε διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών είναι αποτέλεσμα της σχετικής διαδικασίας.
Το φαινόμενο βέβαια της προβληματικής εταιρικής διακυβέρνησης και των «πειραγμένων» λογιστικών καταστάσεων είναι παγκόσμιο, πλην όμως το σύνολο των παραγόντων του επενδυτικού κλάδου έχει πλήρως αντιληφθεί ότι η ρηχή ελληνική κεφαλαιαγορά δεν φαίνεται πως μπορεί να αντέξει άλλα τέτοια περιστατικά.
Για παράδειγμα, η MLS ήταν η πρώτη εταιρεία που εξέδωσε ομόλογο μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Θα ήταν μεγάλο λάθος να πληγεί μέσα από «φουσκωμένες» λογιστικές καταστάσεις, ένα προϊόν που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντλούν ρευστότητα.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η επισήμανση γνωστού παράγοντα της χρηματιστηριακής αγοράς: «Η επένδυση σε μετοχές ενέχει σημαντικό ρίσκο από τη φύση της. Πάνω σ’ αυτό το ρίσκο, έρχεται να προστεθεί στη δική μας περίπτωση ο αυξημένος κίνδυνος της χώρας (country risk), που οδήγησε ακόμη και σε capital controls το 2015. Οι επενδυτές λοιπόν δεν αντέχουν και το λεγόμενο εποπτικό ρίσκο. Δεν μπορεί στα καλά καθούμενα, μέτοχοι και ομολογιούχοι να μαθαίνουν μια μέρα πως οι θέσεις που είχαν σε κερδοφόρες εταιρείες με θετική καθαρή θέση (π.χ. Folli Follie, Creta Farm) μηδενίστηκαν ή κινδυνεύουν να μηδενιστούν. Να θυμίσω πως με βάση τις πλέον πρόσφατες λογιστικές καταστάσεις, η MLS εμφανίζει υψηλή καθαρή θέση και ισχυρή κερδοφορία».